Skocz do zawartości

Mycie przyczepy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No więc nie ma się już co oszukiwać - mamy wiosnę :D.

Po długiej zimie na naszych przyczepkach pojawiło się wiele zacieków :D . Można powoli wyciągać przyczepy i myśleć o umyciu. I tu pytanie - jak myć :D ? W dziale artykuł na stronie mamy artykuł z Auto Świata (link: http://members.chello.pl/w.skup/art1.htm) i oni polecają nam środki do mycia łodzi. Niestety nie są one najtańsze.

Zrobiłem dziś teścik :D - umyłem najpierw kawałek przyczepy samą wodą, aby zobaczyć czy ona usunie zaciek. No niestety - woda nie załatwia sprawy. No więc poleciałem do szafki z chemią w domu :D i patrze co tu mamuśka ma ciekawego :D. Tytan - płyn do mycia kabin prysznicowych - usuwa osady z wody, mydła i rdzy :D . Stwierdziłem, że jeśli jest do kabin prysznicowych to nie powinien zaszkodzić ani powierzchnią lakierowanym, ani uszczelką, ani plastikom.

Poleciałem do przyczepy sprawdzać :D - i powiem wam, że to działa. Spryskuje się miejsce zacieku tym ustrojstwem (jest to w takim pojemniku jak płyn do mycia szyb) czeka z 15 sekund, przeciera szczoteczką, następnie spłukuje wodą i zacieku nie ma :D:D.

Więc lece spowrotem do matki i pytam się ile to kosztowało i gdzie kupiła - w supermarkecie pakowane razem z płynem do mycia kuchni i okapów za 7 zł.

I tak se myślę, że jest to dobre uzupełnienie przy myciu przyczepy. Najpierw wodą z szamponem. Potem same zacieki tym ustrojstwem.

Już się nie mogę doczekać kiedy będę mył całą przyczepkę :D

A jakie wy macie sposoby na kompanie przyczepki :> ?

• Odpowiedzi 110
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Ja używam "Płyn do czyszczenia kuchenek, grillów i mokinków" (tak się nazywa) i można go kupić w sklepach sieci LEADER PRICE. Kosztuje niespełna 4zł i też jest dobry do zacieków :D

jk7nywwlbkoxn08xm.jpg

.

Opublikowano

No to wszyscy wpadliśmy na ten sam pomysł (to coś znaczy :D ) ponieważ tez w ubiegłym roku stwierdziłem, ze najlepszy jest niedrogi płyn do mycia kuchni, okapów itd. :D

Wszelki zacieki tym pusciły i to bez namaczania :D

Opublikowano

Ja do tej pory myłem zwykłym szamponem samochodowym a miejsce bardziej przybrudzone traktowałem nierozcieńczonym szamponem... w sumie zchodziło i nie szukałem nic lepszego. No ale troszke było trzeba potrzeć...

Opublikowano

Ja bardzo brudną przyczepę po zezonie zimowym myję tak:

1. Najpierw zwykły szampon samochodowy zmieszany z ludwikiem , grubszy brud i drobne zacieki schodzą.

2. Płyn do mycia felg alu "Autolandu" w czarnym atomizerze (nie agresywny dla aluminium , gumy i nie powoduje matowienia szyb z plexi ani poliwęglanu,sprawdzone!!) , jedno opakowanie powinno wystarczyć na całą przyczepę. Spryskuję całą ścianę odczekuję chwilę ,a potem "jadę" ścianę zwykłą szczotką do zamiatania (oczywiście bez kija :D i przeznaczoną wyłącznie do mycia przyczepy).Aha ten płyn ma jeszcze jedną fajną właściwość odkrytą przypadkiem ,że super wybiela wsztskie zżółknięte elementy plastikowe!!!

3.Wypijam browarek :D w celu regeneracji sił i myję jeszcze raz całą przyczepę dobrym szamponem z woskiem.

"Łapy" potem trochę bolą ,ale sprzęt wyląda jak nówka :D

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam !

Opisywany przez Gucia "Płyn do czyszczenia kuchenek, grillów i mokinków" - uwaga powoduje lekkie rozpuszczanie lakieru (niewielkie).

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Umyłem przyczepę wg przepisu Andy'ego. Sprzęt rzeczywiście wygląda jak nówka i łapki rzeczywiście odpadły.

Opublikowano

Ja myłem karcher'em. Brudz przyczepy schodzi nawet przy mysiu sama wodą. Mimo wszytsko użyłem piany aktywnej, ale co do jej aktywności mam poważne zastrzeżenia. Niby do mycia bezdotykowego a bez gąbki się nie obejdzie (przy myciu samochodu).

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wieczorem myłem kemping na wyjazd. Niewiadówke normalnie lekko się myło, a z teraźniejszym Avento musiałem nieco pokombinować z dachem. To bateria, to antena, do szyberek, to komin i polatać między tym wszystkim zajęlo mi ok 2h!!! Sam dach! Na drabinie naskakałem się a i tak nie wszędzie dałem rade dostać.

Jak Wy radzicie z myciem dachu? Macie jakieś specjalne szczoty lub coś? Można ciśnieniowo myć, ale uważam osobiście że to nie jest dobre rozwiązanie na uszczelki i łączenia - napewno z czasem osłabi rynienki więc ręcznie chyba bezpieczniej. Najgorsze są te soki z drzew :( Bez szmponu samochodowego chyba bym nie zmył.

Opublikowano

Co do środków,używanych do mycia, to ja myję pastą bhp do rąk.Dach myję za pomocą szczotki,ale ważna uwaga;kładę deske w poprzek dachu i dopiero poniej chodze.

Opublikowano

Dach myje (dokładnie :( ) tylko w miejscach gdzie go widać. Tak to tylko szczotką przelece co by odkurzyć :]. Ja swojego Dethleffsa nie umył bym wysokim ciśnieniem - trochę strach że brud zejdzie razem z uszczelniaczem :D.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś umyłem swojego niewiadówka ciepła woda z pastą BHP. Przyczepa stała pod drzewem i była dosłownie CZARNA, teraz zaczeła przypominac rasowy kemping :] .

Stwierdziłem, ze pasta BHP jest do rąk to nie zniszczy mi takiej delikatnej rzeczy jak przyczepka.

Opublikowano

Stawiam na metode proponowana przez Andy`ego.Co ciekawe,ze wybiela rowniez pozolkle plastiki.Jutro sie biore do roboty :]