Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tym roku udalo mi sie namowic droga polowe wloczege po mazurach oj ciezko bylo ... moze ktos zna ciekawe miejsca ktore moglbym zobaczyc te nieopisane w przewodnikach wasze ulubione zdradzcie mi tajemnice tych terenow siegnijcie do swej pamieci ja niestety bylem tam 30 lat temu i to jeszcze na koloniach :-]:-]:-]

Opublikowano

Polecam splyw kajakowy Krutynia , rewelacja. Oczywiscie ta skrocona wersja czterogodzinna

Niezwykla atrakcja szczegolnie dla rodzin z dziecmi jest Park dzikich zwierzat w Kadzidlowie, sciezka przyrodnicza - rezerwat-Zakret tam widoki sa niesamowite. Rownie warte zobaczenia jest Sanktuarium w Swietej Lipce oj mozna by wymieniac a wymieniac. :-]

Jezeli chodzi o zabytki typu wiatraki czy spichlerze, dworki to mozna sie zdziwic bo sporo z nich zostalo wynajetych czy wykupionych przez prywaciarzy i sluzy za magazyny. :-]

Opublikowano

Ja w skrucie odpowiem - Studzieniczna i Wigry - to dla mnie najlepsze pola kempingowe. Jest co zobaczyć i jest ogólnie miło.

Opublikowano

faktycznie suwalszczyzna... ale Smolniki to też blisko (ok 40km od Suwałk) :-] Przy Smolnikach ciężko znaleźć jakiś kemping zorganizowany... są to bardziej dzikie tereny widokowe... choć napewno jest gdzie się zatrzymać by poobozować :-]

Jak Smolniki by się zaliczało warto zahaczyć o Stańczyki (mosty poniemieckie wysokie na ponad 60m). W samych Stańczykach jest i co pooglądać i są pola biwakowe. Blisko również do Wiżajn gdzie również oko będzie pękało z zachwytu...

Wg mnie to są piękne tereny na "objazdówkę". Choć na dłużej też miło się zatrzymać. Poza tym jest mnustwo gospodarstw agroturystycznych, którzy przyjmują również karawaningowców. Nic tylko jechać i podziwiać :-]

Opublikowano
torzy przyjmuja rowniez karawaningowcow. Nic tylko jechac i podziwiac

A propos koledzy...

Jak to wlasciwie jest z tymi gospodarstwami bo my z zona doszlismy do wniosku, ze to nie jest takie proste.

Musze przyznac, ze wielokrotnie bedac na wczasach przechadzalismy sie po wioskach w celu poszukania sobie kacika na rok nastepny. Praktycznie nigdy nam sie to jeszcze nie udalo bo gospodarze najczesciej sciemniaja i bajeruja nieziemsko(mam wrazenie, ze sie boja albo wygladamy na urzednikow skarbowki :-])

Sytuacja jest zupelnie odmienna kiedy to przyjezdzamy w te sama okolice "na pale" i przy stojacym obok zestawie rozmawiamy z gospodarzem, wtedy to jakby inni ludzie. Nie wiem czy dopiero kiedy sa postawieni przed faktem i swiadomi, ze wlasnie przyjechala kasiorka postanawiaja nas ulokowac.

Oczywiscie nie zlicze ile to pytan mailem zadalismy korzystajac z ofert iinternetowych, zawsze odpowiedz byl podobna "niestety, ale nie ma mozliwosci postawienia przyczepy kempingowej, przepraszamy"

Jak to jest u Was, czy ktos odniosl jeszcze takie wrazenie, moze my poprostu kiepsko szukamy?

Podajcie jakies ciekawe linki do miejsc gdzie biwakowaliscie, oczywiscie chodzi o gospodarstwa a nie kempingi.

Opublikowano
przyjeżdżamy w tę sama okolicę "na pałę" i przy stojącym obok zestawie rozmawiamy z gospodarzem,

Tak chyba najlepiej bo jak nawet nie odrazu coś się znajdzie to i tak niema ryzyka, że nie ma gdzie spać.

I te emocje.

Ludzi do których teraz jeżdzimy tak właśnie pozmaliśmy. Raz do jednych dzwonie przed sezonem nie skojażył mnie i powiedział - nie da rady.

W sezonie zajechałem i - Zapraszam bardzo.

Za nimi ciężko trafić

Opublikowano
Jak to jest u Was, czy ktoś odniósł jeszcze takie wrażenie, może my poprostu kiepsko szukamy?

Podajcie jakieś ciekawe linki do miejsc gdzie biwakowaliście, oczywiście chodzi o gospodarstwa a nie kempingi.

Ja w sumie przejeżdżalem z boku takich gospodarstw i o zachowaniach się nie wypowiem. Wiem tylko (bo widziałem), że nierzadko można zobaczyć tabliczkę "pole kempingowe" przy takim gospodarstwie. Dokładne miejsce jakie szczególnie pamiętam to gospodarstwa nad jeziorem Hańcza.

Opublikowano

MarcinT - mysle ze sie obawiaja tak jak napisales "skarbowki" Bo kto to w dzisiejszych czasach wie na kogo trafi. A tak jak podjedziesz z zestawem i rodzinka to prawie pewne zes turysta.

No chyba ze pracownik skarbowki na urlopie :-]

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witamy.

Polecamy Bystry koło Giżycka. Camping jest nad samym jeziorem. Atmosfera i warunki wspaniałe.

Ponadto Rusałka w Węgorzewie. Co prawda warunki sanitarne nie tak dobre jak powyżej ale również super miejsce.