Jump to content
Sign in to follow this  
tomekk

Grilowanie i gotowanie

Recommended Posts

tomekk

Witam !

 

Mam pytanie, czy ktoś używał takiego urządzenia. Interesują mnie wrażenia dobre i złe.

 

b7ef3df5fdcde6fe.jpg

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tomii

Ja bym się bał że to będzie pierwsza rzecz jaką mi ukradną na kempingu ;).

 

No i na grillu węglowym mięsko zawsze będzie lepiej upieczone ;););) .

Share this post


Link to post
Share on other sites
CamperDiem

nie uzywalem i na 100% nie bede ;)

 

grill to nie tylko pieczenie bez tluszczu, ale rowniez caly rytual rozpalania, pieczenia... no i ten wspanialy zapach palonego wegla drzewnego we wlosach i ubraniu ;)

 

ps. ale mi smaka narobiles ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
cosin

używałem taki sam grill może z trzy razy i odstawiłem do garażu. Nic rewelacyjnego, myć i tak trzeba, zapomnij o gotowaniu garczków na górze na wolnym powietrzu ( chyba że przy temp. zew. 30 stopni i bez wietrznej pogodzie ), smak kiełbaski czy innych wyrobów jakbyś piekł w piekarniku ;) Tak jak piszecie, przecież grillowanie to cały rytuał !! a smak zdecydowanie, zdecydowanie lepszy, tak pisząc o grillu aż mi ślinka kapie ;)

A może zróbmy jakieś menu caravaningowe ???? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
CamperDiem
Witam Affa no ;) nie przed obiadem .......

 

sorry, nie wiedzialem ;)

 

...... teraz nie zjem tej pomidorowej a fe ....

 

nie przesadzaj, dobra pomidorowa nie jest zla ;);)

 

[ Dodano: Sob 03 Lut, 2007 15:28 ]

tomekk: co do tego wynalazku na gaz, to na pewno tanszy bedzie w eksploatacji, bo wegiel i brykiet jednak szybko sie koncza ;)

z kolei za weglowym przemawia np. to: nastawiasz banany, wracasz za godzine i sa gotowe. a wieczorem zarzace sie ogniki, tworza atmosfere niczym ognisko... na gazowym tego nie uzyskasz...

 

a jesli juz zdecydowalbys sie na weglowy to dobrze przemysl sprawe typu, rozmiarow, latwosci utrzymania w nim czystosci... kazdy ma swoje zalety, ale i wady ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
pabloo

Witam

A mówiłem- poproszę- nowy wątek nowy wątek z przepisami ;););)

Też się przychylam do zdania iż zupełnie inaczej smakuje mięsko i warzywka, rybka opiekane na węglu drzewnym mają niepowtarzalny aromat...(jeszcze smarowane masełkiem w czasie...)

Grill gazowy to nie to....

Pozdrawiam

Pabloo

Share this post


Link to post
Share on other sites
tomekk

Witam !

 

Dzięki za porady. Oczywiście w przyczepie mam załadowany grilek na węgielek. Moja ciekawość odnośnie w/w sprzętu jest podyktowana następującymi względami :

 

- są campingi gdzie zabronione jest grilowanie węglem drzewnym,

- jak juz wspominałem, chciałbym przenieść gotowanie z przyczepy do przedsionka (nie istotne czy ma to sens, czy nie...) i taki układ kuchni z nóżkami jest wygodny.

- przy okazji gotowania mam grill i rożen (oczywiście gazowy).

 

jeśli ktoś ma doświadczenie to chodzi mi o :

- czy składanie / rozkładanie nie nadwyręży konstrukcji na tyle, że nada się tylko do kosza ?

- czy jest stabilne po rozłożeniu ?

- czy garnki będą się gotowały czy też podgrzewały ?

- czy butla 3 kg da radę, czy też wygar grila jest taki że jedno pieczenie i nie ma 3 kg gazu ?

- czy konstrukcja (istniejące zakamarki) jest na tyle prosta, że po gotowaniu, pieczeniu umycie nie nastręcza większych problemów ?

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
tomekk

Witam !

 

Marek - zgadza się, też przeglądałem, ale zaczynam zastanawianie się od pełnego "kombajnu".

Jeśli nie będzie to zbyt pochlebnie wyglądało, to Twoja propozycja jest druga w kolejce zastanowień.

 

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tomii

Miałem kiedyś w rękach grill gazowy Cadaca. Wykonany był na prawdę solidnie. Widać, że przygotowany był na to, że często się go składa i rozkłada. Po rozłożeniu stał bardzo solidnie. Przemyślane również było miejsce gdzie zbierał się tłuszcz - dzięki temu po skończonym korzystaniu do mycia nie było wiele rzeczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
tomekk

Witam !

 

I o to chodzi ! ;)

Tomii tylko czy wszystkie produkty tej firmy są dobre ?

 

Pozdrawiam

 

[ Dodano: Nie 04 Lut, 2007 09:58 ]

Witam !

 

używałem taki sam grill może z trzy razy i odstawiłem do garażu. Nic rewelacyjnego, myć i tak trzeba, zapomnij o gotowaniu garczków na górze na wolnym powietrzu ( chyba że przy temp. zew. 30 stopni i bez wietrznej pogodzie )

 

To znaczy płomień pod garkami był bardzo słaby ? A jeśli stałoby to podczas gotowania w przedsionku ?

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tomii
Tomii tylko czy wszystkie produkty tej firmy są dobre ?

 

Do czynienia miałem tylko z jednym produktem i byłem mile zaskoczony estetyką i solidnością ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jaro

Tomekk - a nie wolisz kuchenki elektrycznej?

Share this post


Link to post
Share on other sites
tomekk

Witam !

 

Jaro, a jak będzie problem z mocą, a co gorsze będzie w ogóle brak prądu ? Raczej nie. Aczkolwiek jeśli już prąd to myślałem raczej o mikrofalówce z grilem kwarcowym. Ma taką

i ustwia się moc od 400 do 850 W.

 

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Elcamp

Witam

 

Jeśli chciałbyś przetestować takiego Grilla "na żywo" to zapraszam na kiełbaskę do Krakowa ;)

 

 

Mówię całkiem serio.

Sam z takiego korzytam i chętnie użyczę do testów.

 

 

Pozdrawiam

 

www.elcamp.pl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...