Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanie do Was. Czy klapki od przyłącza elektrycznego podczas jazdy są stale opuszczone na dół czy może czasem pod wpływem pędu wiatru latają góra - dół jak chorągiewka na wietrze. U mnie obie, i ta od zasilania przyczepki i ta od dodatkowego gniazdka na 220 V w trakcie jazdy "fruwają". Może ktoś z Was już przerabiał ten problem i ma jakieś ciekawe rozwiązanie jak je zabezpieczyć na czas jazdy. W obu klapkach ( jak na zdjęciu ) są oryginalne sprężynki, ale nie spełniają one swojego zadania.

przyłącze prądowe - zasilanie w prąd przyczepki

dodatkowe gniazdko na 220 V

Opublikowano

Jurek, ja w swoim VW T4 mam klapkę na magnes. W moim wypadku to się trzyma bo buda blaszana. W Twojej budzie można by podkleić na silikon małe magnesy i może to wyda, popróbuj. :hop1:

Opublikowano

W poprzedniej budce klapka też fruwała - miała wytarte zaczepy . W obecnej nie fruwa , ale czasem ciężko ją otworzyć . Pomysł z magnesem dosyć sprytny .Powodzenia :hop1:

Opublikowano

b.b tulipan, pomysł bardzo oryginalny i jednocześnie prosty w wykonaniu oraz nie wymagający praktycznie żadnych nakładów - jedynym problemem jest umiejscowienie na klapkach magnesów tak by stykały się one z "budą" :hop1:

maciekzal, przy tym dodatkowym gniazdku sprężyna jest silna, mocna ale w starciu z wiatrem jest .... już za słaba :hop1:

Opublikowano

Zamiast tego dodatkowego zwykłego z klapką możesz użyć puszki zakręcanej na śrubę i zamontować w niej gniazdo 230 w standardzie 45 np. Legrand Mosaic lub inne produkty - w hurtowni elektrycznej będą wiedzieć co to standard 45.

Tu masz link do zgrabnych puszek:

http://www.electraplan.pl/produkty/burghart/karta_katalogowa_-_puszki_podlogowe_serii_2290_-_2295.pdf

www.electraplan.pl

A gniazdo 230 w standardzie 45 zakupisz wszędzie.

W tej puszce możesz zainstalować sobie inne gniazda w standardzie 45 np. komputerowe, telewizyjne itd

edit:

będą pasować gniazda innych producentów

post-142472-imported-fafe26c8-e649-44a4-bda4-6813a0036dc7_thumb.jpg

post-142472-imported-a8fdeb1a-dd13-43c4-9297-82634c0a4112_thumb.jpg

Opublikowano

patriks, ładne te puszki, szczególnie ta 2290 – PLA, szkoda tylko, że na stronie, którą podałeś nie ma wymiaru tej spodniej części ( okrągłej ) - jeśli miałbym teraz rozwiercać i powiększać otwór w przyczepie pod tę puszką to gra nie jest warta świeczki :hop1:

Opublikowano

Effendi u mnie też latała klapka od zasilania.

Przykręciłem ją wkrętem. Na postoju odkręcałem, a wkręt wkręcałem z pominięciem klapki. polecam.

A co do dodatkowego gniazda - poszukaj w hurtowni elektrycznej innego - z maksymalnie mocną sprężyną. Przecież wymiary gniazdek są znormalizowane.

Opublikowano

Ciekawe rozwiązanie to dodatkowe gniazdko. Zapewne służy do zasilania urządzeń w przedsionku?

Ja zamontowałem na przewodzie zasilającym przyczepę gniazdo potrójne z przedłużacza.

rozgałęziacz na przewodzie zasilającym przyczepę

post-142551-imported-6bc990eb-6674-4c89-a653-7969b50ae58d_thumb.jpg

Opublikowano

gfizyk, Myślałem nad takim rozwiązaniem, ale po kilku takich operacjach wkręcania i wykręcania śruby to otwór w klapce się "wyrobi" i najprawdopodobniej trzeba by wymieniać klapkę ;)

mas444, te dodatkowe gniazdko zrobiłem właśnie z myślą o zasilaniu dodatkowych odbiorników w przedsionku aby nie ciągać po podłodze ani też przez okno kabli ;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
można by podkleić na silikon małe magnesy

Boguś myślałem nad tą Twoją propozycją podklejenia magnesów na silikon, ale ostatecznie skorzystałem z dwóch magnesów na klapkę, pod magnes wkładam miękkie PCV i nawet przy wczorajszych silnych wiatrach podczas jazdy klapka nie raczyła się ruszać, w "odwodzie" mam jeszcze silniejsze magnesy neodymowe :ok:

Opublikowano

Witam, ja w swojej przyczepce mam troszeczkę inne rozwiązanie tego problemu, jest ot ogyginalne i dobrze przemyślane może komuś przyda siętaki patent myślę że można cos takiego zrobić własnymi siłami.

post-147372-imported-18961edf-768f-4e21-b22d-246e0c9a714e_thumb.jpg