Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

może wielu nie wie że Assistance samochodu obejmuje też przyczepę!!

dzis rano miałem nie miły przypadek za Włocławkiem a mianowicie padło mi sprzęgło w mojej CRV-ce dym, pobocze i wyjazd nad morze stanoł pod znakiem zapytania!

jednakże zadzwoniłem do PZU na infolinie zgłaszając awarię samochodu, Pani z PZU wysłała Lawete, dla pewności zadzwoniłem jeszcze raz do PZU i poinformowałem że jestem w trasie z przyczepa która nie ma wykupionego Assistancu, poinformowano mnie że nic nie szkodzi traktują zgłoszenie jako całość zestawu.

zaholowano mnie do Hondy we Włocławku gdzie przybliżony czas naprawy wyniesie 2 dni więc odbiór we wtorek samochodu.

w opcji Assistancu mam zapewnione auto zastępcze na 7 dni i zostałem mile zaskoczony gdyż po mniejwięcej 2h od zgłoszenia podstawiono mi Renault Kangoo osobowego z HAKIEM!!!

zapiołem czyczepke i juz jestem nad Bałtykiem!!

pogoda dopisuje piwko się chłodzi a ja naprwde jestem zaskoczony że tak miło mnie potraktowano.

pisze o tym dla tego że wielu z nas ma pewnie obawy co jak coś nawali w trasie ale jeśli macie Assistance na holownik to możecie spać spokojnie :hehe:

pozdrawiam

i nie życze nikomu padniętego sprzęgła w połowie drogi... ale dało rade i cel został osiągnięty.

• Odpowiedzi 38
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

I o to chodzi.

Czasem warto doczytać warunki ubezpieczenia, i przekonać się jak wiele usług można stracić, pomimo, że mamy w pakiecie!

Udanego odpoczynku!

Opublikowano

Szkoda tylko że PZU wycofało się z asistance na zagranice na 7, 14 lub 30 dni wykupywane przed wyjazdem a nie tak jak to teraz razem z AC na cały rok. Za tamto za przyczepę i auto płaciłem niecałe 50 zł na 14 dni. PZU Pomoc kosztowało by mnie na samo auto około 150 zł na cały rok. No i pamiętajcie że Asistance PZU Pomoc w podstawowej wersji jest dopiero w odległości minimum 50 km od miejsca zamieszkania.

Opublikowano
No i pamiętajcie że Asistance PZU Pomoc w podstawowej wersji jest dopiero w odległości minimum 50 km od miejsca zamieszkania.

no niestety

ja ostatnio stanołem 37 km od domu i :hehe:

Opublikowano

Jak ciekawostkę dodam że fabryczny assistance Forda w trakcie trwania gwarancji też obejmuje przyczepę holowaną przez samochód :hehe:

Opublikowano

Wykupiłem sobie usługę assistance w SOS PZ MOT.

http://www.sospzmot.pl/

Koszt około 180 złotych z holowaniem z terenu całego kraju do domu (nieważne ile kilometrów od domu, może być nawet 5). Obejmuje też dowóz paliwa jak zabraknoie, wymianę koła, odpalenie i takie tam(można dowolnie konfigurować).

Przed chwilą z ciekawości dzwoniłem zapytać co z przyczepą jak zepsuje się auto i pan zapewnił mnie, że przyczepę też to obejmuje, czyli jak nawali samochód, to biorą go na lawetę, zaczepiają moją przyczepę i jazda do serwisu, a jak sobie zażyczę to nawet do domu.

Opublikowano

no a jak zepsuje się przyczepa?

Opublikowano

Okazuje się, że Assistance czytać należy, bo ja miałem ostatnio przypadek z jednym z aut, że padło mi w trasie z powodu złego dokręcenia czegoś przez mechanika. Zadzwoniłem na assistance, bo z polisy wynikało, że jakieś mam. Poinformowano mnie, że owszem, przysługuje mi laweta, ale w w razie wypadku. W razie awarii muszę radzić sobie sam. Była 1:30 w nocy, ruchliwa droga i daleko do domu... więc CZYTAJCIE CO PODPISUJECIE, bo lepiej czasami dać mniej za ubezpieczenie niż mieć byle assistance, a dokupić sobie opcję w konkurencyjnej firmie.

Opublikowano

Najbardziej profesjonalnym assistance w Polsce jest firma Starter (od jesieni ADAC Polska) link do strony http://www.starter24.pl/PL/.

Nacisk kładziony jest na wykonawców żeby usprawnić pojazd na drodze, a kierowca mógłby dojechać do najbliższego warsztatu lub do domu i tam dokonał naprawy. Świadczę usługi dla firm assistanc więc mogę ocenić skuteczność polis i ich działanie. Karta członkowska ADAC nie jest wystawiana na pojazd lecz na osobę, a pomoc na drodze jest udzielana jej bez względu czy jedzie swoim samochodem , czy jest tylko pasażerem w innym aucie.

Do nabycia będzie jesienią.

Opublikowano

Kilka razy świadczyłem usługę holowania samochodu z przyczepą i nie pamiętam, aby ktoś mi dopłacał za jej transport. Od jesieni będzie dostępna nowa karta assistanc, na warunkach podobnych do obowiązujących w ADAC.

Zasadą powinno być usprawnienia auta do dalszej jazy (skuteczność w ADAC ok.80%), a holowanie to ostateczność ponieważ dla kierowcy najważniejsza jest możliwość dalszej jazdy.

Opublikowano

A co w sytuacji gdy cały zestaw przekracza "święte" 3,5tony DMC ("święte" w europie). Ja miałem problem z polskim asistance (już nie pamiętam jakiej firmy) jak przyznałem się że zestaw przekracza 3,5 DMC to był problem jak zadzwoniłem za pół godziny (profilaktycznie z innej komórki) i nie przyznałem się że przekracza (nikt nie pytał) to problemu nie było.

Opublikowano
największa lipa to jest np. dla mnie holowanie tylko do 50 km a nie do domu . Juz to PZ-motu jest lepsze..

Pozdro.

Holowanie jak najbardziej do domu, chodzi o to że awaria musi być przynajmniej 50km od miejsca zamieszkania - ja tak to zrozumiałem :hop1: