Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Bardzo proszę o pomoc. Jestem totalnym nowicjuszem jeżeli chodzi o przyczepy. Jak na razie moja wiedza opiera się w 90 % o niniejszą stronę oraz jej forum. Od 2-3 miesięcy konsekwentnie oglądam masę przyczep w całej polsce. W zasadzie jestm już na jedną zdecydowany - w środku nie czuję wilgoci, niby wszystko działa, podłoga wydaje się być zdrowa, nosi tylko zwykłe ślady użytkowania ale jednak niepokoi mnie jedno miejsce, które wyglą jakby było w jakimś nalocie. Nie mam pojęcia co to jest i czy to coś groźnego. Pozwalam sobie załączyć zdjęcie. Uszczeli wydają się być zdrowe i solidnie przyklejone. Czy to coś poważnego co dyskwalifikuje jej kupno czy raczej da sie do bez problemu zetrzeć i jest naturalne.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Tomek

post-140890-imported-80c3e97d-c6f0-4606-893f-25efa93b9148_thumb.jpg

Opublikowano

Ja bym Ci zaproponował pierwszą próbę organoleptycznie - przejechać palcem. Jeśli schodzi, powąchać. Jeśli to grzyb, poczujesz charakterystyczny zapach. Jeśli inny nalot, zapachu nie będzie. Moim zdaniem podstawa to we wnętrzu nie ma prawa być wilgoci. Jeśli z zewnątrz poza nalotem gdzieś może wchodzić wilgoć, to lepiej uważać. Ale ewentualnie wszystko da się naprawić. Jak nie ma wilgoci w środku, to z zewnątrz uszczelnić i będzie OK.

Poza tym niech jeszcze wypowiedzą się ci, co mają większe doświadczenie z remontami :-)

Opublikowano

nic sie nie boj - to zapewne mszany nalot - buda moze stala gdzies pod drzewem i tak zarosla - myjka cisnieniowa zalatwi sprawe

dla pewnosci sprawdz w srodku - odkrecisz kilka wkretow naroznika i bedziesz widzial czy "obcy" przedostal sie do srodka

Opublikowano

Sprawdzałem w środku - nie ma śladu grzyba, wilgocią też nie śmierdzi. Bałem się, że to się może przedostać do środka. Dzięki piękne za pomoc !.

Opublikowano
nic sie nie boj - to zapewne mszany nalot - buda moze stala gdzies pod drzewem i tak zarosla - myjka cisnieniowa zalatwi sprawe

też mi wygląda na brud, widać też na poziomej listwie

grzybek raczej na plastiku nie wyjdzie, a ta dolna część, to jak sadze plastik kufra

Opublikowano
Czy to coś poważnego co dyskwalifikuje jej kupno czy raczej da sie do bez problemu zetrzeć i jest naturalne.

Tak jak już koledzy pisali; od zewnątrz wygląda nieciekawie, ale to wszystko natura. Oprócz mchu, zwykłego brudu, w wiosennych miesiącach jest pełno pyłków. A to żółte, a to brązowe a to białe... I pakuje się ten pyłek we wszelkie szczeliny i chropowatości i wygląda potem jak na zdjęciu :ok:

Opublikowano

kolego nie ma strachu :ok: połowa budek o której właściciele troszke mniej dbają ma takie ślady To poprostu brudy z powietrza które w zakamarkach się zbierają Proponowałbym porządnie ją wyszorować :ok: a dla spokojności popatrzyłbym jak w tym miejscu wygląda wszystko w środku ;)

Opublikowano

Załatw sobie na jakiejś bezdotykowej myjni ok 1l aktywnej piany. Wlej do atomizera(psikacza) spryskaj budke... poczekaj chwile.... przeleć szczotką... spłucz z węża ogrodowego i masz budke jak nową:hehe: bez podmywania uszczelnień :hehe:

Opublikowano
Załatw sobie na jakiejś bezdotykowej myjni ok 1l aktywnej piany.

A ja mam pytanko - czy piana aktywna nie zniszczy okienek z plastiku???

Opublikowano
A ja mam pytanko - czy piana aktywna nie zniszczy okienek z plastiku???

a czy zniszczyla Ci w samochodzie atrape,klamki,lusterka i zderzaki?

Opublikowano
Wlej do atomizera(psikacza) spryskaj budke...

Ja do nakładania aktywnej piany używam karchera i specjalnej koncowki. Potem tak jak kolega napisal - gąbka i spłukanie niskim ciśnienie.

post-141448-imported-c977db6b-079d-4d4c-bc9d-e7b649d435a7_thumb.jpg