Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może to nie nowość ale właśnie przetestowałem w warunkach polowych.

Otóż toaleta torfowa:

album_pic.php?pic_id=1018

Bardzo wygodna toaleta. Zanieczyszczenia trafiają do plastikowego worka, w zbiorniku jest natomiast torf i łopatka. Po użyciu trzeba 2-3 łopatkami torfu zasypać nasze odchody. Wszystko się 'ładnie' wiąże i bezzapachowe prawie ciało stałe w worku wyrzucamy po prostu do śmieci.

Toaleta ma też rurę odprowadzająca brzydkie zapachy na zewnątrz namiotu lub pomieszczenia w którym stoi.

Szukałem w internecie ale jakoś nie mogę znaleźć producenta czegoś takiego.

Przywieźli to Estończycy i prawdę mówiąc dużo tańsze i dużo wygodniejsze jest to od tradycyjnej przewoźnej toalety chemicznej.

Opublikowano

witam

system toalet torfowych to wynalazek stosowany w czasach II wojny światowej w niemieckich bunkrach.

często montowali taki system żeby nie musieć wychodzić na zewnątrz a przy tym zachować elementarne zasady higieny.

system prosty sprawdzony aktualnie chyba mało popularny ale napewno był by dobry na Campingowy zewnętrzny klopik.

Opublikowano
bezzapachowe prawie ciało stałe w worku wyrzucamy po prostu do śmieci.

Może lepiej do chłopka w pole? :ok:

Opublikowano

Cała muszla wykonana jest z twardego plastiku. Całkiem fajnie bo bardzo lekkie i widziałem jak to myli Estończycy, to po prostu z węża pukali a potem już dezynfekcja samej muszli środkami.

Sprzęt jest nówka i mówili że jest to u nich (w Estonii) bardzo popularne.

Opublikowano

stef, zaspokoiłeś moja ciekawość :ok: rozwiązanie jest przedniej marki, może stanowić alternatywę dla tych co nie chcą korzystać z chemicznych turystycznych kibelków ale bardziej zgodnie z przyrodą żyć :ok:

Opublikowano

Toaleta ma też rurę odprowadzająca brzydkie zapachy na zewnątrz namiotu lub pomieszczenia w którym stoi.

Czy to aby się za bardzo nie będzie nosić po okolicy? :ok:

Chętnie bym to zobaczył, żeby się w przyszłości nie rozbić zbyt blisko takiej toaletki... :ok:

Opublikowano

Byłem wiele razy w Estonii i na Łotwie- takich toalet tam nie widziałem, ale za to wiele razy woziłem stamtąd torf do naszych zachodnich sąsiadów - może to dlatego mają takie pomysły :ok: . Czasami w tamtych stronach mają problemy ze spłukiwaniem nieczystości w wc - związane to jest z rurkami o małej średnicy do brudnej wody i wtedy papier wyrzucamy do kosza :ok: .

• 14 lat później...
Opublikowano
9 godzin temu, misha22 napisał(a):

Macie jakieś przemyslenia/sugestie na w/w bo jestem przed zakupem na działkę..

To jest idealny przykład, jak sprytnym marketingiem sprzedać plastikowe wiaderko połączone z plastikową butelką  za 1000zeta :)

Trochę ekosciema, tzn. Tego typu toaleta być może nawet jest mało inwazyjna dla środowiska, ale to tak naprawdę jest wiadro z butelką. Walisz do wiadra a szczasz do butelki. Niektórzy do prostych i małych camperavow ogarniają sobie temat chałupniczo za 20zł.

Opublikowano

Protestuje! myślę jednak nad modelem z wyciągiem, wentylatorem, torfem, spływem do drenażu i prawdziwą mumifikacją:) To łatwiejsze niż saperka;) Do kampera bym tego nie zapakował bo to jednak stabilności wymaga

Chyba pierwszy opiszę wnioski:) Przy 2 osobach i sporadycznym przebywaniu na działce..