Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

ma takie auto transit z 1998r skrzynia na bliźniakach.

jestem właśnie na etapie poszukiwań przyczepy i... zastanawiam się czy są zakłady lub najlepiej czy można kupic taką zabudowę używaną . moje auto utrzymuję w super stanie i najlepiej było by mi na czas urlopu zwalic skrzynie i założyc zabudowę. zna ktoś takie zakłady albo słyszał o takich do sprzedania. ?? pzdr

Opublikowano

Zobacz avatar Adiego: http://www.forum.karawaning.pl/profile.php?mode=viewprofile&u=108 .

Ale OIDP to jest dedykowana zabudowa do jego auta. A więc droga. A co do zabudowy standardowego kampera - chyba to będzie niemożliwe z uwagi na konstrukcję zabudowy - szkielet drewniany.

Jednym słowem pozostaje rzeźba własna, lub kupa $ na zamówienie dedykowanego gotowca.

Opublikowano
chyba to będzie niemożliwe z uwagi na konstrukcję zabudowy - szkielet drewniany.

Są i konstrukcje ze stalowym czy aluminiowym szkieletem ....

Ale myślę ze w Twoim przypadku najlepsze rozwiązanie to zabudowanie czegoś na "kontenerku" albo kupno przyczepy i załadowanie jej na widelca ... :)

Rozwiazanie pierwsze ... sporo roboty i dosć duże koszty jeli to ma być cos fajnego ....

rozwiazanie drugie .... biorac pod uwage "zdejmowalnośc" po sezonie .... nie ma prawa wygladac dobrze ... :) ale jest szybkie i stosunkowo tanie ... a przyczepka nie musi miec papierów .... :)

Opublikowano

wiecie jak widze takie przyczepy zaladowane na rame to śmiac mi się chce. chodzi mi bardziej o coś co nie wyglada jak kurnik . myślałem bardziej o takiej zabudowie gdzie auto zostało uszkodzone np. w wyniku wypadku i zaostała zabudowa bo jak dla mnie wygodniej i praktyczniej jest jeździc autem z zabudową jak kupowac ekstra przyczepe. szukam takiej przyczepy max. 15 letniej czyli ok 20-25 tys. jak bym znalazl zabudowe do 30 to bym byl :)

Opublikowano

Jak takei auto ma wypadek to przeważnie bardziej ucierpi zabudowa niż samochód ... poza tym jak chcesz to zrobić nie niszczac kabiny ..... ?

99% zabudów ma połączenie kabina część mieszkalna ..... czytaj brak w kabinie ściany grodziowej a często i dachu .....

Nie da się zjeść jabłka i mieć jabłka .... jedyny rozsądny patent to zabudowa mieszkalna kontenerowa ...... ale takie coś musisz zrobić sam ...

Opublikowano
Opublikowano

ogladalem takiego kampera na transicie i roznica byla tylko w scianie grodziowej . po prostu byla wycięta. reszta taka sama jak u mnie. dach zostal. alkowa ma swoja podloge. dolozone maskujace owiewki i wygladał jak rasowy kamper. tylko żeby znaleźc taką zabudowe.

Opublikowano

Piszesz o 30tys. kup sobie za te pieniądze kamperka i nic nie bedziesz musiał kombinować i przekładac ..... to jest najprostsze rozwiazanie .... :)

Spokojnie kupisz coś ciekawego za taką kasę ...

Opublikowano

ja bym raczej co innego wykombinowal... zrobil zabudowe - kontener pod auto - solidny szkielet stalowy czy aluminiowy zrobiony pod auto - a meble zrobi ci kazda stolarnia lub zaadaptowac wnetrze z jakiejs powypadkowej przyczepy kupionej po sezonie - mozna w miare nowe przyczepy po dzwonie kupic za nascie tysiecy a wtedy masz wyposazenie, okna,drzwi, klapay lukow, toalete, meble, lozka, agd tylko do przelozenia....

jak wszyscy wiemy w przyczepach to buda /szkielet/ najbardziej odczowa czas a wyposazenie raczej samoczynnie nie niszczeje - wiec buda zrobiona nowa a "organy" stare, wiec rozgladaj sie za cepka po wypadku a wtedy robisz nowa zabudowe zblizona wymiarami do cepki i przeprowadzka gratow...

Opublikowano

bodzioklb, no i to moze byc dla mnie wyjscie. bo kupowac kolejne auto za 30 tys mi sie nie opłaca. zresztą za takie pieniądze to tylko do generalnego remontu a i moje wymagania są specyficzne więc na pewno nie trafie tego co mi potrzebne- więc zakup 20 letniego zgnilucha odpada.

Opublikowano

Wg mnie najlepszym rozwiązaniem jest zaadaptowanie jakiejś przyczepki na ramę Twojego transita, ( np. z tych ściągniętych z zachodu, bez prawa do rejestracji lub gdy brak papierów ) a ramę od takiej przyczepki można zbyć na przyczepę towarową ( samoróbkę )