Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich

Mam takie pytanko mam zamiar kupić przyczepkę dużą jako holownik posiadam Fiata Ducato (wersja osobowa Panorama) silnik 2,8idtd i wszystko by pasowało tylko teraz patrze w dowód i okazuje się że mogę ciągnąć przyczepke o max DMC tylko 1600 :jump: miałem plany na przyczepkę FENDT 620 lub HOBBY 610 a tam DMC ciutkę większe.Prosił bym o pomoc jaka przyczepa (duża) z pasującym ciężarem !

Opublikowano

Tak mało masz w Ducato przy tym silniku??

czy to czasem nie błąd w dowodzie... nie żebym szukał dziury w całym ale Ducato z silnikiem 2.8 ma na haku coś ok 2,5T ... wiem bo kiedyś w firmie gdzie pracowałem ciągło Lawetę z drugim Ducato ...

Opublikowano

sam byłem zdziwiony i to bardzo że takie małe DMC może przyczyna tego jest to że jest to wersja 9 osobowa. Masę własna ma 2050 kg a DMC busika 3250 kg.Będę musiał podjechać do stacji diagnostycznej zapytać się czy szlo by jakoś wklepać 300 kg więcej

Opublikowano

z dmc do 1600 kg z Hobby to max model 560/1500-1600kg/...

kazdy "wyższy" ma wiecej

z duzych Hobby to sa jeszcze modele 535/1300kg/ 555 /1300-1500kg/

a co do DMC w przyczepie to o ile mi wiadomo to "przeszklone" ducato maja malo ze wzgledu na sztywnosc budy

Opublikowano

Byłem na stacji diagnostycznej żeby sprawdzić czy faktycznie jest możliwe takie małe DMC i według tabliczki wyszło ze 1600 i ani kilograma więcej :niewiem: ale przeglądając net za przyczepka znalazłem kilkakrotnie HOBBY 610 z masa 1650 kg (one zresztą tyle maja) o te 50 kg chyba się nie będą czepiać ??? A wrazie co to mam nadzieje ze sprowadzając taka przyczepkę z zagranicy da rade jakoś ją odchodzić o te parę kilo na pierwszym przeglądzie :niewiem:

Opublikowano
A wrazie co to mam nadzieje ze sprowadzając taka przyczepkę z zagranicy da rade jakoś ją odchodzić o te parę kilo na pierwszym przeglądzie

temat zmiany DMC był już poruszany. Nie jest to takie proste, można powiedzieć prawie niemożliwe.

o te 50 kg chyba się nie będą czepiać ???

niestety, mogą się czepiać :niewiem:

Opublikowano

Nikt sie nie czepi jesli nie bedzie kontroli dokładnej, lub.......

"puch" wypadku, bo wtedy ubezpieczyciel pokaze srodkowy palec i kaze ci placic za wszystko ze swojej kasy

Opublikowano
A wrazie co to mam nadzieje ze sprowadzając taka przyczepkę z zagranicy da rade jakoś ją odchodzić o te parę kilo na pierwszym przeglądzie

Raczej będzie ciężko chyba że poprostu masz swojego diagnostę który poszuka w przepisach.. jeśli przyczepka nie będzie miała tabliczki z wagami a będzie miała tabliczkę z VIN (niestety najczęściej to jedna i ta sama) to diagnosta może sam określić jej MW i obliczyć DMC wiem że tak robią sprzedawcy z angielskim przyczepkami które nie mają tabliczki.