Skocz do zawartości

Farba - jaki kolor zewnętrznego pokrycia ?

Rekomendowane odpowiedzi

Nie udało mi się znaleźć tu na forum informacji na temat doboru koloru farby na pokrycie zewnętrzne. Może źle szukałem ? O ile chodzi o malowanie całości, to nie jest to problemem ale jeśli trzeba wykonać drobne poprawki, to odcień ma już znaczenie. No i przeszukałem dokumentacje, bo myślałem, że jest to podane jak w samochodach. Niestety nie ma takiej informacji w dokumentach. W przypadku samochodu farbę można dobrać w sklepie biorąc ze sobą np. zamknięcie wlewu. Hm... ale przecież w przypadku przyczepki nie wezmę ze sobą np. zamknięcia schowka :jump:

Może ktoś z was zna kod lub nazwę koloru farby Knaus-a ?

Jeśli drobne poprawki, to musisz dobrać kolor na podstawie próbki koloru z przyczepy. Dodatkowym problemem będzie, połysk, który w przyapdku farby na przyczepie będzie inny od zaprawek, które zrobisz.

Jeśli nie chesz bawić się w cieniowanie, polerowanie, a tylko zrobić delikatne poprawki proponuje celować w kolory od RAL9003 do RAL 9010 (kup jakieś małe próbki w Norauto).

Ewentualnie idż do marketu budowlanego weź karty ze wzorami NCS i spróbuj dobrać coś na "oko".

Pamiętaj, że kolor na wzorniku będzie się nieco róźnił z tym co uzyskasz na powierzchni.

W skrócie - albo chcesz mieć identico - wtedy próbka koloru i lakiernik, albo coś w podobie - wtedy RAL9003, RAL9016, RAL9010 (dla mocno wypłowiałych powierzchni) lub wg wzorca NCS (wzroniki dostępne przy działach farbiarskich w supermarketach budowlanych).

Wielkie dzięki !

Zaprawki nie są wielkie ale w widocznych miejscach. No jedna większa "plamka" nad drzwiami i to właśnie ona mnie .... denerwuje. Była lekko widoczna ale dobrałem tak kolor, że teraz... jest całkiem nieźle widoczna :jump:

Jeżeli to nie problem - możesz podjechać z przyczepką do jakiegoś sklepu-mieszalni z lakierami samochodowymi. Tam dobiorą Ci kolor "z natury", z odpowiednim procentem matu i od razu zrobią próbę. Możesz kupić praktycznie "od ręki" taką mieszankę w małej puszce lub w sprayu. Z tym, że zanim to zrobisz - proponowałbym dobrze umyć przyczepkę.

Może ktoś z was zna kod lub nazwę koloru farby Knaus-a ?

Podaję..

Ale tak jak jacekwwa pisze będzie najlepiej. Podjedź do mieszalni z połówką drzwi. Jeżeli ma być w sprayu to dopasują coś z próbek i nabiją - ale nie będzie dokładnie. Jeżeli chcesz dokładnie to tylko w grę wchodzi lakier do pistoletu i korekta koloru.

post-137173-imported-b26687d4-d721-4c91-9672-3aa7a8a2975e_thumb.jpg