Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jest to mój 2 post.

Sporo poczytałem, nadal czytam przekopując się przez różne topiki i proszę o wyrozumiałość.

Kiedyś z Tatą jeździłem z jego n-126 lub n-127 (sami nie wiemy która to - nadal ją mamy, chociaż już raczej jako domek na działce) i czasem nawet prowadząc auto z nią, ale to ma być moja pierwsza przyczepa kempingowa.

Mam Renaulta Grand Scenica II 1,9dCi 120KM 300Nm G 1505kg (chyba błąd ale nie korygowałem) F1 2195kg (i to jest dobrze) O1 1300kg (to też dobrze). Czyli teoretycznie mając przyczepę DMC 1300kg i max auto mam w sumie 3495kg czyli mogę prowadzić taki tandem mając tylko B.

Rozglądam się za tanią przyczepką (raczej Angielką ze względu na cenę), raczej starszą, 2+2, łazieneczką nie koniecznie, raczej nie będzie bardzo często i na długo eksploatowana, myślę że przy moim holowniku DMC około 1000kg będzie akurat (czym grozi po za przeglądami DMC powyżej 750kg - jak ubezpieczenie).

Jeżeli coś możecie poradzić, na co zwrócić uwagę przy zakupie (sprawy formalne - z technicznymi sobie z pomocą innych raczej poradzę), jak dojechać do diagnosty przyczepą bez tablic...

Dziękuję i pozdrawiam.

• Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

napisz może jaka kwota, bo "raczej starsza" to względne pojęcie :P

też szukałem budki do 1100kg, dla 2+2, patrzyłem za angielkami,

ale układ jakoś nie specjalnie mi pasował, ostatecznie padło na hobby

co do łazienki, pomyśl bo to wielka wygoda jak w czasie deszczu nie musisz biegać

druga sprawa to dzieciaki, chyba lepiej żeby chodziły do swojego ?

a na co zwracać uwagę przy kupnie - poszukaj, bo było już dokładnie opisane :D

Pozdr

Opublikowano

Oczywiście że fajnie b y było żeby była łazieneczka ale... naprawdę mam bardzo ograniczony budżecik :-(

Najchętniej bym się zmieścił poniżej 4000zł - wiem, zaraz napiszecie że to bzdura bym dozbierał i kupował coś za 5-10 tyś zł, ale po prostu na tyle mnie nie stać :-( może za 2-3lata a przyczepka by się zdała na ten rok...

Co do szukania i czytania - po prostu jest tego taki ogrom że przebijam się przez to ale po pierwsze są czasem starsze informacje, a po drugie wyłuskanie to co tyczy się dokładnie mnie, trwa więc jak by ktoś ciut pomógł - byłbym wdzięczny :-)

Opublikowano
Oczywiście że fajnie b y było żeby była łazieneczka ale... naprawdę mam bardzo ograniczony budżecik :-(

Najchętniej bym się zmieścił poniżej 4000zł - wiem, zaraz napiszecie że to bzdura

dlaczego, ja zaczynałem od cepki wartej 2500zł :P

poszukaj może niewiadówki N132, jest to największa przyczepa PL produkcji z laminatu

przynajmniej będzie nie zgnita :P, a w tej cenie powinieneś się zmieścić

druga sprawa, że sprzedasz za 2-3lata bez utraty wartości

http://www.allegro.pl/item1018168843_przyczepa_niewiadow_n_132_5_osobowa.html

http://www.allegro.pl/item1011657385_jedyna_taka_na_allegro_niewiadow_132_z_przedsi.html

jeżeli odpowiada Ci taki układ, to warto się zastanowić

na stronie fanklubu niewiadówek masz opis tej budki

http://www.fanklub-niewiadowek.com/niewiadowki/dokumentacje_i_instrukcje.html

edit: ooo widzę że jesteś z Krk, to masz bliziutko do oglądnięcia :D

a co do szukania ... cóż trzeba czytać - np taki wątek

http://www.forum.karawaning.pl/viewtopic.php?t=5960&highlight=zwr%F3ci%E6

Opublikowano

Czy ktoś wie gdzie można szukać numerów wybitych na ramie - oglądnąłem dziś dwie przyczepy i na żadnej nie znalazłem numerów :-( Może są jakieś miejsca gdzie najczęściej one występują ?

Oczywiście na tabliczce są ale na ramie nie mogę znaleźć :-(

Opublikowano

Z tego co wiem to na dyszlu powinny być bite numery przed zaczepem. U mnie jest na wysokości rączki od ręcznego hamulca.

Opublikowano

Misio miałem podobną sytuację jak Ty a właściwie taką samą. Poczytałem na forum, rozmowa z żoną i decyzja - czekamy aż więcej forsy się uzbiera. Warunki jakie miała spełniać cepa to 2+2 i WC. Jednakże mnie to już tak wciągło że szukałem, nic w tej cenie nie znalazłem. Aż tu na osiedlowym parkingu 80 km od domu zobaczyłem przyczepkę do sprzedania. Zadzwoniłem - cena jak dla mnie za duża, ale.....wiesz.....zadzwoniłem jeszcze raz, obejrzałem. Po powrocie obowiedziałem żone. Pojechałem jeszcze raz obejrzałem, zrobiłem fotki, pokazałem żonie fotki i..... wiesz gonitwa za forsą, kalkulacje, ale decyzja zapadła - kupujemy.

Dziś mineło trochę czasu od tej chwili i powiem Ci tak szczerze że warto poczekać na okazję na to by nazbierać forsy, many, by znaleść przyczepę która odpowiada potrzebą*, takim na początek.

*trzeba określić swoje potrzeby ale jeśli masz dwoje dzieci (zależy w jakim wieku) WC dobrze mieć bo nie trzeba gonić wiecozrkiem z dzieciaczkiem do WC za "małą potrzebą" a można załatwić to w cepie. :)

Jeśli lubisz :ok: to pewnie też Ci sie to WC przyda jak zasiądziesz z sąsiadem u Ciebie pod namiotem. :)

Opublikowano

Witaj Misio

Niedawno przechodziłem identyczny problem jak Ty,mam nawet taki sam holownik .Oglądnąłem parę angielek i stwierdzilem ,że szkoda na nie nawet tych 5 tys Stanęło że poszukiwania kierujemy ku Hobby i to model Prestige ponieważ fronty mebli są drewniane i nie znać na nich tak bardzo zębu czasu.Udało się w marcu kupiliśmy Hobby Prestige 455 z 1985 za 4700 Oczywiście w tych pieniążkach trzeba iść na znaczne kompromisy i liczyć się ze sporym nakladem własnej pracy Uważaj tylko bo części i akcesoria do przyczepek są bardzo drogie Nasza jest już ładniutka i czyściutka ale kosztowało to duuuuużo pracy i ok 800zł

Pozdrawiam Sławek

Opublikowano

Mam kilka ciekawych na oku - i w sumie jedną taką że bym pewnie ją wziął - ale zaczyna się okazywać, że to nie działa, to nie rusza itd... wiem ze przy tej cenie to dużo kompromisów ale...też nie mogę się utopić cenowo :-(

Z dozbieraniem kasy też kiepsko :-(

Opublikowano

Misio, jeśli do naprawy są proste rzeczy to można się zastanowić. jeśli widać, że przegniła konstrukcja, podłoga, problemy z ramą to ja osobiście bym odpuścił.

Opublikowano
Najchętniej bym się zmieścił poniżej 4000zł - wiem, zaraz napiszecie że to bzdura bym dozbierał i kupował coś za 5-10 tyś zł, ale po prostu na tyle mnie nie stać :-( może za 2-3lata a przyczepka by się zdała na ten rok...

Jeśli zależy Ci, żeby pojechać z przyczepą w tym roku to po prostu wypożycz przyczepę. Sprawdzisz, czy w ogóle spodoba Ci się karawaning. Po drugie sprawdzisz, jakie wyposażenie przyczepy jest dla Ciebie ważne.

Jak kupisz szybko i na siłę jakiś złom to może się okazać, że na wakacje i tak nie pojedziesz. Może się okazać, że utopisz w tym złomie kolejne pieniądze a odsprzedać taką starą przyczepę będzie bardzo trudno.

Opublikowano

Czy mi się podoba czy nie to wiem - z rodzicami swego czasu sporo jeździłem...

Ale spłacam dwa kredyty za auta i niewiele zostaje z oszczędności - a przyczepę bym i tak kupował z kolejnej pożyczki :-(

Tą co mam na oku nie ma problemów konstrukcyjnych, nie cieknie ale...ma wiele niedoróbek które sobie z czasem sam zrobię ale...właśnie to ale...wyszły kolejne i kolejne, a cena nie ulega zmianie i z takiej okazji która wydawała mi się że jestem w 100% zainteresowany to zaczęło się już robić coś nad czym w ogóle się zastanawiam.

Też mam dylemat - czy większą za to w gorszym stanie (za to sobie sam dużo tam podłubię i będę zadowolony bardzo z gabarytów), czy jednak mniejszą a za jakieś 2-3lata myśleć o wymianie na której pewnie stracę...

Opublikowano
czy jednak mniejszą a za jakieś 2-3lata myśleć o wymianie na której pewnie stracę...

Myślę to samo. Moja za dwa, trzy lata idzie do sprzedania a kupię wtedy większą o ile zasoby finansowe pozwolą.