Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak jak w temacie przyczepa stoi pochylona na jedną stronę, dokładnie na prawą patrząc od strony dyszla,

pochył jest spory bo około 5 cm, dziś ściągnąłem

koło od tej strony no i nic na moje oko niepokojącego nie widać, (poza popękanym nadkolem itp.)

szukałem pękniętej ramy lub dziwnych oznak na amortyzatorze, (prawie identyczny jest wymiar długości amortyzatora z lewej i prawej strony), ale nie znalazłem,

co robić, gdzie szukać, na co patrzeć. cholera

Opublikowano

Ustaw ją na równym poziomym terenie. Sprawdź ciśnienie w kołach. Może nie jest równe obciążenie na kołach? - można sprawdzić nacisk na każde.

Opublikowano

Najprawdopodobniej oś się troszkę wybiła i trzeba będzie ją regenerować - tzn. wymienić gumowe wałki w zawieszeniu Neidharta. Ostatnio pisali chłopaki na forum że koszt regeneracji osi to kwestia 400 - 500 zł.

Opublikowano
Najprawdopodobniej oś się troszkę wybiła i trzeba będzie ją regenerować - tzn. wymienić gumowe wałki w zawieszeniu Neidharta. Ostatnio pisali chłopaki na forum że koszt regeneracji osi to kwestia 400 - 500 zł.

można to zrobić na przyczepie, czy oś trzeba wydłubać?

Opublikowano
tak jak w temacie przyczepa stoi pochylona na jedną stronę, dokładnie na prawą patrząc od strony dyszla,

pochył jest spory bo około 5 cm, dziś ściągnąłem

koło od tej strony no i nic na moje oko niepokojącego nie widać, (poza popękanym nadkolem itp.)

szukałem pękniętej ramy lub dziwnych oznak na amortyzatorze, (prawie identyczny jest wymiar długości amortyzatora z lewej i prawej strony), ale nie znalazłem,

co robić, gdzie szukać, na co patrzeć. cholera

Albo Rama jest zgięta w dół albo siadł wahacz po prawej stronie.

Opublikowano

a jak to zdiagnozować? czy to czy coś innego

Opublikowano

Jak masz popękane nadkole i widoczne ślady obtarcia , to już wiesz ,że jedna strona się wybiła i masz do wymiany gumy.

Jak będziesz regenerował oś to od razu dwie strony.

U mnie też są zużyte gumy ( ok 3-4 cm ) koło oddalone od nadkola , ale jeszcze nie odziera.

Znalazłem gościa który wymienia gumy w osi za 500 zł dwie strony.

Koszt gum to ok 160 z ł na dwie strony.

Na razie szukam tańszego , ale w twoim przypadku ( jeśli to wina gum) to nie zwlekał bym z regeneracją.

Czasem może cię wyprzedzić koło.

Opublikowano

dzięki za odpowiedzi,

jutro jestem umówiony z jednym forumowiczem na oględziny, zdjęć nie mam jak zrobić na razie, cały czas siąpi deszcz

Opublikowano

Witam, jeśli wpiszesz w wyszukiwarce allegro, regeneracja osi to znajdziesz przynajmniej trzy miejscowości w których naprawisz taka oś w cenie max 150zł za strone.

Opublikowano

Czy ktoś wie coś na temat regeneracji osi typu "V" ? Czy firmy regenerujące podejmują się napraw takich osi?

Opublikowano

Pytanie z innej beczki.

Jak oś wygląda w środku to wiem.

Chodzi mi jak wałki się trzymają.

Podejrzewam ,że są one razem z gumami wciśnięte prasą na siłę i tyle.

Stąd słuchy ,że przy mocno zużytych gumach może nas wyprzedzić koło.

POZOSTAŁE CZĘŚCI TYPU WAHACZ,WAŁKI GUMOWE SĄ ODPŁATNE!! REGENERACJA DOTYCZY OSI FIRMY:KNOTT,NIEWIADÓW!! POSIADAMY PROFESJONALNĄ PRASE DO WYCIĄGANIA

Czyli wychodzi na to ,że do ceny 300zł należy doliczyć gumy na dwie strony w cenie ok 80 zł na stronę co daje nam ok 500zł czyli tak jak wszędzie.

Opublikowano
Czy ktoś wie coś na temat regeneracji osi typu "V" ? Czy firmy regenerujące podejmują się napraw takich osi?

Niestety temat przerobiłem...

Nie znalazłem firmy która by się tego podjęła. Moja przyczepa była już mocno pochylona i nie mogłem tego zostawić.

Koszt nowej ściągniętej z niemiec ok 3000- 3500zł.

Znalazłem firmę która przerobiła prostą Alkowską.

Już nie pamiętam dokładnie ale wydaje mi sie że zapłaciłem coś koło 2 tys. To było 2 lata temu, może teraz coś się pozmieniało w temacie

Opublikowano

Tak właśnie myślałem, a niestety moja ma różnicę 1 cm między lewa a prawa stroną. Mam nadzieje że jeszcze trochę wytrzyma :ok: