Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jak niektórzy forumowicze zdążyli się zorientować :ok: jestem na etapie poszukiwań wymarzonej przyczepy - i znalazłem cos marki CARAVELAIR. Jedyne co wiem to francuska produkcja- czy ktoś może otarł się o tą markę i może coś więcej na jej temat powiedzieć? Brać, nie brać????

Pozdrawiam

Pabloo

• Odpowiedzi 40
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Wiem, że Caravelair korzystało z doświadczenia Burstnera. Kiedyś rodzice mojej dziewczyny mieli właśnie burstnera, a ich sąsiedzi kupili Caravelair'ke. Po oględzinach jednej i drugiej stwierdziłem, że były niemal identyczne! Różniły się małymi detalami, typu inna lampka, klameczka i takie tam drobnostki... nawet układ wnętrza miały identyczny. Nie wiem czy wszystkie caravelair były kopiami, ale ten jeden przypadek widziałem na własne oczy.

Opublikowano

Witam Pabloo ! Ja taką markę kupiłem jesienią 2006 roku. Jest to salonka , z pomieszczeniem łazienkowym. Przykro że nie podzielę się uwagami na jej temat bo jest za krótki okres w moim posiadaniu. Myślę że na duży plus mogę powiedzieć o wagach tzn . ciężar własny 552 kg. a dmc. 820 kg tak więć dość spora ładowność. Wnętrze w jasnym popielato- beżowym odcieniu sprawia ciepły klimat . Miejsce do spania też imponuje swoją wielkością , dwie osoby mają prawdziwe łoże małżeńskie, pawlacze wokół przyczepy dają dośc sporo miejsca do pakowania odzieży i inny pierdół ( babskich ). Technicznie wszystko sprawne tak więc na razie jestem zadowolony , i oby tak dalej .Pozdrawiam i może użytkownicy takich przyczep coś więcej napiszą , sam jestem dość ciekaw .

Pozdrowienia i udanych zakupów !

A tak na marginesie może byśmy stworzyli wątek pt. : plusy i minusy naszych przyczep - to przyszłym posiadaczom pomogło by w wyborze danej marki .

Opublikowano
Myślę że na duży plus mogę powiedzieć o wagach tzn . ciężar własny 552 kg. a dmc. 820 kg tak więć dość spora ładowność. .

No nie mogłem się powstrzymać i pochwalić :) Moja Avento ma MW 604kg, a DMC 1000kg. Chociaż wolałbym by ograniczono to do 750 i nie trzeba by było robić badania :ok:

Dobry pomysł o stworzeniu wątku odnośnie plusów i minusów swoich przyczep :)

Opublikowano

Dzięki za odzew. Chodzi mi przede wszystkim o trwałość tej przyczepy - bo znając opinię o francuskich wyrobach to są bardzo delikatne. Też zauważyłem iż mają małą DMC jak na te wymiary....

Pozdrawiam

Pabloo

Opublikowano

To dodam, że opisywane wyżej burstner i caravelair były w rocznikach kolejno 1981 i 1983 i ani jednej ani drugiej nie można było zarzucić czegoś poważnego. Stopnie wyeksploatowania były podobne i nic nie świadczyło na niekorzyść francuskiej przyczepki.

Opublikowano

Witam !

Ja mam Caravelair 395 z roku 1991. Niestety zakupiłem, ją rozszczelnioną i musiałem sporo pracy włożyć w remont. Stwierdziłem, że konstrukcja drewniana została wykonana ze sosny.

Osobiście elementy drewniane wymieniałem na dębinę. Sposób łączenia listew drewnianych taki trochę "dziadoski" (klocki drewniane złapane grubymi zszywaczami z listwami w rogach).

Może jedak coś w tym jest, że inne marki (niemieckie) są bardziej trwałe. Gdzieś na forum

opisane była opinia jakiegoś sprzedawcy, że Caravelki po 5-10 latach rozszczelniają się.

Pozdrawiam

Opublikowano
Wiem, że Caravelair korzystało z doświadczenia Burstnera.

W PC numer 5 jest artykuł na temat przyczepy Buster 390 TN z 92 r.Może się przyda

Opublikowano
Sposob laczenia listew drewnianych taki troche "dziadoski" (klocki drewniane zlapane grubymi zszywaczami z listwami w rogach).

O TO TO, przypomnialo mi sie jak w 2002 roku z kolega robilismy maly remoncik jego przyczepy, nie znam marki ale wiem, ze fracuska byla i z koncowki lat 70-tych. Wszystko co tylko mozliwe zszywkami polapane a co najgorsze bylo to mocowanie mebli. Mianowicie byly one poprzykrecane do scian przyczepy od zewnatrz :ok:

Kiedys inna technika skladano przyczepy, wszystko we wnetrzu mocowano wkretami do kratownicy a nastepnie uzupelniano styropianem i zakrywano blacha. Dzis laczy sie ze soba gotowe sciany. Warto na to zwrocic uwage bo latwiej potem ewentualne remonty przeprowadzac

Opublikowano

Miałem przyczepę STERCKEMAN z 2003 ,która jest z tego samego koncernu TRIGANO co Caravelier - są to identyczne przyczepy. Charakterystyczna w tych przyczepach jest lekka konstrukcja mebli co skutkuje bardzo małą masą tych przyczep w stosunku np. do przyczep Knausa. Meble wykonane są z cieńkiej sklejki na konstrukcji z listew. Pozostałe elementy, podwozie, wyposażenie i materiały nie różnią się. Technologia jest też identyczna - tu nie da się wymyśleć cudów. Istotna jest też cena nowych przyczep - jest stosunkowo niska. Np. Nowy STERCKEMAN Stella dł 430 kosztuje ok. 8500 euro.

Jeśli przyczepa ci się podoba, jest w dobrym stanie i cenie, to nie zastanawiaj się nad marką tylko bierz ją.

Opublikowano

Może trochę nie w temacie, ale też bym chciał się wypowiedzieć :).

Jako, że mam przyczepkę Dethleffsa - niby niemiecka i niby dobra firma to:

- też dużo rzeczy było przystrzelonych na zszywki ( np. drewniane klocki, na których opiera się łóżko do ściany były przymocowane właśnie w ten sposó:)

- na zszywki była też wstępnie złapana blacha zewnętrzna - tu to raczej w celach łatwiejszego montażu listew aluminiowych

- sosna jeśli idzie o szkielet ma bardzo dobre właściwości

No i jeszcze jedno, tak jak ktoś już napisał - bardziej niż na firmę, patrzył bym na stan :ok:.

Opublikowano

Czyli podsumowując temat - obejrzeć, obwąchać, pozaglądać, pouciskać i jeśli kontrola przejdzie pozytywnie to brać. Zachęca mnie właśnie DMC - 1150 - a ja muszę do 1200kg coś wyszukać z dwiema sypialniami... A przyczepka w miarę nowa jest więc może nie będzie tak źle... tylko daleko trza po nią jechać... :ok:

Dzięki serdeczne za wszelkie opinie :)

Pozdrawiam

Pabloo

Opublikowano
A przyczepka w miare nowa jest wiec moze nie bedzie tak zle

Ktory rocznik? to z ciekawosci pytam i ile jezdzila po Polsce? to wazne przy zakupie :ok: