Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Zakładam nowy post bo chce się zająć dokładnie aby wszystko działało.

Zrobiłem remoncik części przyczepy(mój inny post),teraz robie wode.

Powoli ogarniam temat inst wodnej.Mam wyłączniki przy zlewach-pewnie stara wersja mikroprzełączników.Więc wymienie w łazience kran na nowy z mikroprzełącznikiem,chce mieć mniej kabli tam gdzie dużo wody.Pompka wymontowana ze zbiornika nie reaguje-zakładam ,że nie działa.Powiedzcie mi jak to jest zrobione(było),że jest ona na 12V.Jak ma działać 12V skoro nie mam napięcia w przyczepie na 12V.Jedyne urządzenie to pewnie lodówka.Kable są od auta na 7 pin więc nie ma dodatkowego napięcia.Czy mam specjalnie zamontować akumulator aby było napięcie specjalnie dla pompy?

Jest opcja podpięcia się pod światła,ale wtedy tylko mam pompke kiedy auto jest podłączone.

Drugie pytanie to czy widzieliście jakieś grzałki mniejsze ,które moge zamknąć w zbiorniku?Poprzedni właściciel grzał wielką grzałką ,wkładając jado zbiornika otwierając go,podnosząc materac od łóżka.Ja bym wolał zamknąć zbiornik z grzałką w środku i załączać grzanie np pstryczkiem na ścianie.

Dzieki waszej pomocy może rusze z podwórka moją przyczepe w przyszłym tygodniu i popruje na przegląd techniczny :hehe:

Opublikowano

12 V było pewnie z małego trafo 220/12V i widać z twego postu że go już niema :hehe: więc trzeba by je zamontować a grzałka to najlepiej taka do grzejnika łazienkowego ma regulację temp i 3 rodzaje mocy300/600/900W myślę ,że jest to dość dobry sposób na ciepła wodę ,oczywiście trzeba tak zamocować/zainstalować pompkę aby nie odkrywała grzałki, niektórzy koledy mają takie rozwiązanie

Opublikowano

Z tą grzałką od kaloryfera to jest pomysł.Musze przemyśleć jak ją by wcisnął.

A trafo na 12V miałem może oryginalne?Gdzie powinno być zamocowane?Koło bezpieczników?Czyli musiałbym zaistalować jakąś przetwornice?

[ Dodano: Sob 01 Maj, 2010 11:50 ]

Mam taki transformatorek do lampek diodowych jak na tej aukcji poniżej.

Czy mogę się podłączyć z kabelkiem do niego?Będzie wtedy miał 3 lampki diodowe po 1W plus pompka którą zakupie.Akurat jest blisko zbiornika i problem z zasilaniem byłby rozwiązany

http://www.allegro.pl/item1005455870_transformator_elektroniczny_60w_fvat_mcj.html

Opublikowano

te trafo z tej aukcji jest trochę za słabe może nie dać rady ponieważ,silnik w pompce ma większy prąd niż diody w oświetleniu ale tym się nie martw przetwornic/trafo jest na allegro od cholery tak więc coś na pewno dobierzesz :hehe: .Lepiej kupić coś mocniejszego i mieć zapas mocy np do dvd, czy innych gadżetów na 12V [bo można wtedy zainstalować gniazdka na 12V] :hehe:

Opublikowano

pompka pobiera ok 30 W więc ten zasilacz będzie wystarczający !!! Wystarczy też na oświetlenie LED'owe.

Opublikowano

To jest zasilacz do halogenów - napięcie przemienne 11,4 V. Do pompki potrzebne jest stałe 12 V. Nawet jak dasz mostek prostowniczy, to napięcie spadnie o 1,4 V. Znajdź coś innego.

Opublikowano

Właśnie rozmawiałem też z kolegą elektrykiem,wspominał coś o trafo 100W ,to może się podłącze tak jak piszecie odrazu na przyszłość dla innych urządzeń.

Opublikowano
To jest zasilacz do halogenów - napięcie przemienne 11,4 V. Do pompki potrzebne jest stałe 12 V. Nawet jak dasz mostek prostowniczy, to napięcie spadnie o 1,4 .

mam taki zasilacz i mostek gretza (nie wiem jak sie to pisze) i pompka od wody działa

Opublikowano

brankiniol nie masz tego transformatorka o którym pisał marcin traker? Czy może chcesz go zamienić na ten który radzi Ci elektryk. Także będę przerabiał instalację (część już mam) ale chcę zastosować dwa obwody do zasilania LED.

100W trafo jest duże i wystarczające, zależy jeszcze co będziesz podpinał pod nie, bo jak tylko pompkę i kilka LEDów to taka 50 W w zupełności wystarczy.

Opublikowano

Akualnie zakupiłem pompke.19 L/mn ,1bar.eraz dyskutuje z kolegami co zainstalować.rafo czy akumulator kwasówke.W przyszłości chciałbym wymienić też krany na te z mikrostykiem ale spokojnie.Narazie źródło zasilanai pompki mnie interere.A trafo to wspomniane używam już do LED