Skocz do zawartości

Grzałka akwarystyczna w zbiorniku wody

Rekomendowane odpowiedzi

Raczej tak, ma termostat i max temp to 34'. Myślę jeszcze zastosować tę grzałkę, którą Ty masz tyle że 150W, wtedy gdy będę podpięty do 220V i może ona cały czas pracować w zbiorniku.

W tej chwili znalazłem nawet 200W :ok:

http://allegro.pl/item1046199900_aquael_grzalka_neo_heater_200wat_z_termo_gratis.html

• Odpowiedzi 233
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam, ja właśnie zamówiłem takie coś

NICKT, ta grzałka jest podłączana do filtra w obiegu zamkniętym: akwarium - filtr - grzałka - akwarium; woda podgrzewana jest stopniowo przy "każdym obiegu". W takim układzie nie jest ważna wielkość przepływu i czas grzania. Ty chcesz ją podłączyć jako podgrzewacz przepływowy. Z ciekawości pomierzyłem podgrzewacz DAFI o mocy 3300 W:

temp. wody wlotowej: 12 st.

temp. wody podgrzanej: 42 st.

wielkość przepływu: 2 litry na minutę.

Czyli podgrzewa o 30 st., 2l / min.

Nawet jeśli temp. wody w zbiorniku będzie 19 st, to grzałka podgrzeje ją o 15 st. (tylko do 34 st.). W dużym przybliżeniu nakapie Ci nie całą szklankę wody w minutę. Pomijam fakt, że już po pierwszej kropli zacznie ona stygnąć :ok: .

Lepszym rozwiązaniem jest to, które zastosował i dokładnie wcześniej opisał jacekwwa, ale przy takich mocach grzałek sprawność całego układu jest mała.

Jeśli Twoje próby wypadną zadawalająco, to :ok: , ale jeśli nie, to chyba pozostanie Ci dokupić do tej grzałki akwarium....

A wodę szybciej podgrzejesz na kuchence.

wotar, masz rację, dlatego też chcę dokupić tę grzałkę zanurzeniową, choć jak piszesz - sprawność układu jest mała. jacekwwa ma grzałkę 100W, ja włożę 200W, jeśli grzałka przepływowa nic nie da to rzeczywiście kupię sobie akwarium, a zanurzeniową podłączę do przetwornicy lub obie będą podłączone do przetwornicy, ale wtedy Aku 100Ah na długo nie wystarczy. Na pewno opiszę jak się sprawują układy.

Nawet, gdybym zamontował przepływowy ogrzewacz wody 3300W to gdzie ja na kempingu znajdę tak duży prąd, by to zasilić? Pozdrawiam.

[ Dodano: Nie 30 Maj, 2010 12:31 ]

daro27, fajna rzecz, ale znalazłem cenę tego cacka - 2990 $ :ok:

Nawet, gdybym zamontował przepływowy ogrzewacz wody 3300W to gdzie ja na kempingu znajdę tak duży prąd, by to zasilić?

Nie namawiałem Cię na zastosowanie podgrzewacza 3,3 kW; po porostu chwilowo taki mam podłączony w łazience (remont instalacji gazowej w bloku) i z czystej ciekawości sprawdziłem jego parametry.

Na kolejne grzałki wydasz kilkaset zł, o włożonej pracy nie wspomnę, a efekt może być taki sobie. Czy nie lepiej poszukać np.: boilera Trumy i mieć spokój? Nowy kosztuje ok 700 zł, ale czasem trafiają się używane, połowę tańsze.

Z akwarium to był oczywiście żarcik :ok: .

Wiesz co, nie chcę inwestować za dużo w moją przyczepkę, zaczynam dopiero przygodę z karawaningiem, jak będzie OK to kupię przyczepkę z klimą, ogrzewaniem i ciepłą wodą. Sprawdzę na razie to co wymyśliłem i podzielę się efektem na forum. Ale dzięki :ok:

oto podłączenie d3w------- Na pin 1- (+) na pin 2- (-) pin 3i4- pompka paliwa (do sprawdzenia urządzenia można podłączyć żarówkę 21W po podaniu dalszych + na 6 i 7 następuje przedmuch a potem zaczyna migać żarówka lub pompka paliwa podaje paliwo pulsacyjnie) pin 5- to diagnoza (opuszczamy) pin 6- włącznik temp zewnętrznej podałem (+) ( w aucie piec się włącza gdy spada temp poniżej około 5-6 stopni) pin7- podałem (+) to D+ z alternatora. Czyli stały (+) i (-) na pin 1 i 2 z tego samego źródła (+) na pin 6 oraz pin 7. Pin 1 i 2 muszą być podłączone cały czas, gdyż piec jak się wyłącza to robi przedmuch. Piec wyłączamy odpinając pin 6. Piec wyłączy się automatycznie gdy woda obiegowa osiągnie około 75 stopni.. Pamiętajcie o pompce obiegowej płynu musi chodzić wraz piecem, inaczej piec zagotuje wodę wewnątrz i się wyłączy, chyba że jest piec z wbudowaną pompką obiegową. Powodzonka.

Chciałem przetestować moją grzałkę w warunkach bojowych podczas wyjazdu ... i porażka wywala mi różnicówkę w przyczepie. Nie zawracałem sobie tym głowy ale w weekend muszę zerknąć o co chodzi.

Jest możliwe, że grzałka ma problem z różnicówką, czy raczej grzałka jest uszkodzona, czy wpiąć ją poza różnicówką i się nie przejmować ?

Bez różnicówki w garażu działała !

Tak ... gniazdo normalnie działa, jest blisko bezpieczników w tej samej kanapie ...

Choć w sumie nie sprawdzałem, a w związku z różnicówką spinałem wszystkie instalacje 220 V od nowa ... to jest trop :hehe:

Mogę się podzielić już swoją pracą, mianowicie: zrezygnowałem z grzałki przepływowej, natomiast zamontowałem taką plastikową, o której mowa w wątku tyle, że 200W. Jest ona przyklejona do kawałka szybki i leży ukosem w zbiorniku w jego głębszej części (zbiornik oryginalny na nadkolu, więc z zew strony płytszy, od wew głębszy), więc nie styka się ani z pompką, ani ze zbiornikiem. Kabel wyprowadzony do pojemnika pod siedziskiem. Tam zamontowany przedłużacz podłączony do 220V (przy podłączonej cepce do prądu) lub do przetwornicy (12V/220V/1000W) przetwornica podpięta wyprowadzonymi kablami do Aku z przodu w bagażniku. Do 36' powinna lekko podgrzać wodę.

Zrobię fotkę, dziś trochę już posiedziałem w cepce przygotowując ją do wyjazdu, ale postaram się jutro pstryknąć. Pozdrawiam.

PS. Grzałka pracowała dziś kilka godzin i OK. Przetwornica też super chodzi (też wyślę fotkę).

[ Dodano: Czw 17 Cze, 2010 22:37 ]

Obiecane fotki mocowania grzałki, podłączenia i przetwornicy... Przetwornica jest podłączona bezpośrednio do akumulatora w bagażniku z przodu.

post-142959-imported-1f423977-50d1-470e-a4b4-302d79b10233_thumb.jpg

post-142959-imported-231cc531-eb90-4963-a8a4-98f0526efd4f_thumb.jpg

post-142959-imported-902fa7a3-5daf-4b1c-91a4-26fae5bef856_thumb.jpg

post-142959-imported-fa61a88a-5c12-485b-a7e5-8a41ad9e7beb_thumb.jpg

post-142959-imported-cbfba04d-996a-41b1-a6a2-15bfc8f3fdf7_thumb.jpg

• 3 tygodnie później...