Skocz do zawartości

Grzałka akwarystyczna w zbiorniku wody

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 233
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

też tak kombinowałem ale grzałka dość mocno się grzeje i nie miałem odpowiedniego plastiku a wszystkie które testowałem się topiły i przypalały :) a Tobie Ed nic się nie dzieje przy styku grzałki i plastiku??? :ok: długo testujesz takie rozwiązanie???

Takie rozwiązanie stosuję już od roku i wszystko Ok. Plastikowe dystanse wyciąłem z pudełka po lodach. A grzałka akwaryczna ma termostat i nigdy sie nie przegrzeje bo zawsze jest w wodzie - odpowiednio wyżej wisi pompka i nie wybiera wody do końca (pompka wisi ok 5 cm od dna zbiornika, tyle z dystansami zajmuje grzałka.

Witam. Jestem nowy na forum. Czytam sobie o waszych patentach, więc podzielę się swoim. Kupiłem dogrzewacz Ebersprecher D3wz ( D oznacz diesel, 3 oznacza moc grzania )z samochodu vw jest on zastosowany w większości aut diesel. Grzeje wodę do 75 stopni potem się wyłącza. Dokupiłem pompkę obiegową , zrobiłem spiralę grzejną ze zbiornikiem wyrównawczym z auta przez zbiornik wody użytkowej , temp wody w obiegu 50 stopni w około 6 minut (jak komuś za wolno to może kupić d5wz). Można sterować włączanie dogrzewacza sterowaniem webasto. Koszt d3wz 350 zł, tłumik spalin 50 zł, pompa obiegowa 130 zł, pompka paliwa 120 zł i zbiornik diesla 25 zł. Dodam, że dogdzewacz można zamontować pod przyczepą i nic mu nie będzie. Na peweno wśród nas są użytkownicy, którzy mieli do czynienia z dogrzewaczem w swoim aucie sharan,galaxy, alhambra?

pozdrawiam :ok::ok::jump:

• 2 tygodnie później...

Witam.Również poszukuję rozwiązania na ciepła wodę w przyczepie ,a dokładniej auto-barze .Interesuje mnie tylko zasilanie na 12V więc pomyślałem o tego typu grzałkach http://allegro.pl/item1057049323_super_grzalka_12v_hit_jedyna_na_allegro_okazja.html + termostat aby się nic nie przegrzało .

12V więc pomyślałem o tego typu grzałkach http://allegro.pl/item105...gro_okazja.html + termostat aby się nic nie przegrzało .

taką grzałką to można zagotować wodę w szklance i nic więcej :ok:

[ Dodano: Pią 28 Maj, 2010 21:41 ]

Ebersprecher D3wz

tylko napisz kolego ile kosztuje eberspaher :ok:

ebera kupiłem za 350zł z tłumikiem i rurką dolotową

[ Dodano: Sob 29 Maj, 2010 09:18 ]

chodzi cicho i daje rade z aku, ma wszystkie zabezpieczenia w sobie i szybko grzeje wodę

Zrobię dziś foto czegoś co mam zamontowane w mojej zabudowie,jest to postojowe ogrzewanie ale nie wiem czy jest wpięte w obieg układu chłodzenia.Wydaje mi się że jest to właśnie webasto .Orginalnie moja zabudowa to auto - sklep .

Znalazłem na alledrogo takie cos link

Dokładnie jest to eber od 2000 roku montowano D5wz jako dogrzewacz oraz była wpięta pompka obiegowa płynu. We wcześniejszych modelach był D3wz bez pompki obiegowej. Cyfra 3 i 5 oznacza moc grzania. Żeby odpalić urządzenie trzeba jeszcze pompkę paliwa inna dla D3wz oraz inna dla D5wz. Jeżeli będzie trzeba podam dokładny schemat podłączenia tego urządzenia. :ok:

Witam, ja właśnie zamówiłem takie coś

http://www.allegro.pl/item1054495605_grzalka_przeplywowa_z_termostatem_hydor_eth_300w.html

zamontuję to w szafce pod umywalką, na wężu doprowadzającym wodę ze zbiornika do umywalki/prysznica wraz z przetwornicą napięcia 12V/220V/500W, tak, abym miał ciepłą wodę nawet przy zasilaniu tylko z pokładowego Aku w przyczepce.

Jak to będzie działać? - opiszę jak zamontuję.

post-140661-imported-b13975f8-1898-4907-b61e-d47b55b58bf8_thumb.jpg

Fotki mojego "czegos " :ok: ,doszedłem do wniosku ze jest to poprostu ogrzewanie postojowe na 12 V bez wpiętego ukladu wodnego ,zasilania "chyba" z paliwka ,cos takiego jak tutaj

LINK

Chętnie odsprzedam całość za mala kwote ,jezeli ktoś potrzebuje ogrzewania,mnie bardziej jest potrzebny taki ukladzik ale z obiegiem wody.

moje fotki :

124_4659640x480.jpg

124_4663640x480.jpg

124_4669640x480.jpg

124_4671640x480.jpg

124_4672640x480.jpg

I tak chcę włączać przetwornicę i grzałkę tylko na czas kąpieli/mycia, a więc przy pełnym zbiorniku (30l), ale gdyby... to producent podaje:

"Przepływowa grzałka z precyzyjnym termoregulatorem Hydor ETH 200 opatentowany element grzewczy z technologią PTC (Positive Thermal Coefficient) zapewnia maksimum bezpieczeństwa, ponieważ grzałka wyłączy się automatycznie w przypadku braku wody (posiada zabezpieczenie przed pracą bez wody)."

NICKT, tak, tak czytałem ten fragment. Fajne zabezpieczenie. Zastanawiałem się tylko co będzie jak wyłączysz przepływ wody. Czy grzałka się wyłączy? Jeśli nie to faktycznie trzeba ją włączać za każdym razem gdy chcesz używać wodę.