Skocz do zawartości

naprawa Chateau

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak pisałem w powitalni dam kilka zdjęć przyczepy w stanie w jakim ją kupiłem a jak wygląda to już po naprawie.

Dodam ,że sam nie naprawiałem przyczepy- zleciłem to firmie produkującej łodzie ,kajaki (dla zainteresowanych służę namiarami na firmę ). Przed zakupem zrobiłem zdjęcia uszkodzeń i z tym zdjęciami udałem się do tej firmy czy nie podejmą się naprawy i wycenili koszty.Okazało się ,że właściciel firmy jest zapalonym karawaningowcem od weilu lat , pokazał mi zdjęcia z naprawy kampera w zabudowie adrii z 2006 roku , po zobaczeniu zdjęć byłem pewny,że przyczepa bedzie solidnie i dobrze naprawiona z uzyciem właściwych materiałów.

W przyczepie był uszkodzony lewy narożnik oraz pęknieta szyba przednia (wewnętrzna ).

Szybę dorobiłem w firmie zajmującej się wyrobami z pleksi (został użyty gripen).

Przyczepa po naprawie jest 100% szczelna , z zewnątrz estetycznie może nie wygląda najlepiej naciągnięta balacha (został slad po wgieciu) ,mozna oczywiście dać do lakiernika elementy które były szlifowane -co zdecydowanie podniesie efekt estetyczny (zostawiam to sobie na przyszły rok )

Oceńcie sami .

a teraz zdjęcia :

ssa45889resize.jpg

ssa45891resize.jpg

ssa45865resizeresize.jpg

ssa45866resizeresize.jpg

ssa45867resizeresize.jpg

ssa45869resizeresize.jpg

ssa45875resizeresize.jpg

ssa45886resizeresize.jpg

ssa45890resizeresize.jpg

zdjęcia po naprawie

ssa47115.jpg

ssa47118resize.jpg

ssa47123resize.jpg

ssa47125resize.jpg

ssa47126resize.jpg

ssa47128resize.jpg

ssa47129resize.jpg

ssa47132resize.jpg

ssa47138resize.jpg

ssa47141resize.jpg

ssa47144resize.jpg

ssa47137resize.jpg

ssa47146resize.jpg

Paweł-Gumol, w przyczepach naprawa szyb, części najogólniej mówiąc plastikowych czy też wymiana lub naprawa blachy to przysłowiowy pikuś. Znacznie ważniejsza ( i zwykle trudniejsza ) jest wymiana uszkodzonych elementów drewnianej konstrukcji oraz uzyskanie szczelności. O naprawie rozbitych drewnianych elementów w narożniku nic nie piszesz - może były wymienione - a szczelność sprawdzisz po pierwszym sezonie.

Do zobaczenia na trasie.

jeżeli chodzi o narożnik to od wewnętrznej strony było widać delikatny prześwit-rozszczelnienie.

Zostało to naprawione -wstawiona sklejka i odpowiednio zapezpieczona.

Foto dokładnie tego niestety nie oddaje.

ssa45869resize.jpg

ssa45872resize.jpg

ssa45878resize.jpg

ssa47119resize.jpg

ssa47113.jpg

ssa47117.jpg

ssa47130resize.jpg

ssa47139resize.jpg

ssa47143resize.jpg

ssa47134.jpg

• 3 tygodnie później...

W jaki sposób to zostało naprawione, mata + żywica ? Czy mają inną technologię ? Muszę wzmocnić u siebie ten box z przodu przyczepy w miejscu gdzie mam zawias. Zawias po zimie zardzewiał i uszkodziłem przy otwieraniu krawędź.

Gdzie kupić zawias listwowy nierdzewny ? albo inaczej gdzie kupić taki fajny zawias, którym mógłbym zastąpić ten nieszczęsny zawias listwowowy (najlepiej taki zawias jaki jest na zdjęciach powyżej.

Paweł - Gumol, ponawiam pytanie Witusia - jaką żywicą zostało naprawione zewnętrzne poszycie plastikowe . Gdzieś słyszałem że powinno się naprawiać żywicą poliestrową .

W mojej przyczepie pojawiło się po zimie pęknięcie z przodu , około 4-6 cm. Zabezpieczyłem to , lecz teraz chciałbym zrobić w miarę profesjonalnie .