Skocz do zawartości

Brak oświetlenia na 12V

andasa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich gorąco i od razu mam mały problem może ktoś tak samo ma i mi pomoże. A więc zakupiłem Knausa Eifelland 1994r. podpiełem akumulator i działają pompki od wody i spłuczki ale problem zaczyna się z oświetleniem wnętrza przyczepy (łazienka i kuchnia) są lampy żarówki są sprawne a nie świecą, czy to możliwe żeby była jakaś inna instalacja np z wtyczki którą się wpina pod samochód. Wiem powiecie podepnij i sprawć ale przyczepę mam 60 km od siebie i cały czas nurtuje mnie to czemu to nie działało. Za wszelkie info będę wdzięczny.

andasa, pompki będą chodzić nawet jak będziesz podpięty pod 230 V , w każdej przyczepie i innym miejscu jest ten przełącznik z 230V na 12V , więc musisz sam znaleźć lub , może ktoś ma taką samą i Ci podpowie.

Np u mnie automatycznie przełącza na 12 , gdy brak zasilania na 230 , ale w większości jest przełącznik ręczny.

żarówki są sprawne a nie świecą,

Kolego poszukaj bezpieczników w przyczepie. Ja miałem jedne w widocznym miejscu i myślałem że to wszystko a okazało się że jest jeszcze inna skrzynka. W panelu nad kuchnią po prawej stronie (widoczna tylko od spodu) i tam nawet było opisane który bezpiecznik do czego służy :look:

Powiem szczerze że nie widziałem żadnego przełącznika, znalazłem bezpieczniki od 230V i 12V wszystkie sprawne a czy to by było możliwe żeby pobierał prąd właśnie przez kostke przyłączeniową z akumulatora samochodu. I jeszcze jedno do Wirka jak mogą chodzić pąpki na 230V skoro są na 12V a żadnego zasilacza czy coś w tym stylu nie ma?

Witam wszystkich gorąco i od razu mam mały problem może ktoś tak samo ma i mi pomoże. A więc zakupiłem Knausa Eifelland 1994r. podpiełem akumulator i działają pompki od wody i spłuczki ale problem zaczyna się z oświetleniem wnętrza przyczepy (łazienka i kuchnia) są lampy żarówki są sprawne a nie świecą, czy to możliwe żeby była jakaś inna instalacja np z wtyczki którą się wpina pod samochód. Wiem powiecie podepnij i sprawć ale przyczepę mam 60 km od siebie i cały czas nurtuje mnie to czemu to nie działało. Za wszelkie info będę wdzięczny.

Napisałeś, że podpiełeś akumulator ale może nie tam gdzie trzeba, może instalacja była przerabiana. Jeszcze raz podepnij przyczepę do samochodu z kablem zasilającym , bez 220. Zobacz czy działają pompki i oświetlenie. Cyknij fotkę prostownika w przyczepie, coś podobnego do tego

74225127395499116240.jpg

Wirka jak mogą chodzić pąpki na 230V skoro są na 12V a żadnego zasilacza czy coś w tym stylu nie ma?

pompki będą chodzić mimo braku akumulatora, jak jesteś podpięty pod 230 na pewno masz prostownik, który 230 V robi napięcie na 12 V i chodzą Ci pompki.

Musisz dobrze poznać swoją budkę.

a swoją drogą ja mam pompki nie pąpki.

Dobra jeszcze raz podepnę budę do auta i w tedy zobaczę. Wirek przepraszam cię za pąpki nie gniewaj się tak wyszło oczywiście masz rację co do pompek (jak się pisze) ale jak podłącze 230V to te pompki nie działają i nie mam nigdzie żednego prostownika. Będzie cieplej to będę szukał po kablu może gdzieś jest przerwany.

andasa, idź po kablu od pompki i na pewno trafisz na prostownik (trudno mi Ci podpowiedzieć gdzie on może się znajdować w każdej budce gdzie indziej).

Podpinania auta i sprawdzanie nie ma sensu, ponieważ gdy zajeżdżasz na pole kempingowe auto odpinasz i podłączasz się pod 230 V i pompki muszą chodzić lub gdy jedziesz na dziko , gdzie nie ma 230V prąd masz z akumulatora i też pompki i oświetlenie 12 V powinno działać po rozpięciu zestawu.

Z tego co opisuje andasa, to stawiam na brak prostownika lub jest ale uszkodzony. Zapewne przed sprzedażą ktoś wyszabrował pewne elementy wyposażenia przyczepy.

Też jestem tego zdania ktoś mógł koledze zwinąć bo przecież wiadomo powszechnie że na takich rzeczach najlepiej zarobić oj nie dobrze panowie złodzieje nie dobrze :jump::jump: