Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Przeglądam forum i znajduję wiele użytecznych informacji. Dziekuje.

Nurtuje mnie jednak takie pytanie:

planuje przyczepę używać stacjonarnie - to znaczy zostanie zaciągnięta na początku wakacji i złożona na końcu, więc typowym traperem nie będę :biwak:.

Szukam przyczepy o wymiarach okolo 560. Niestety te przyczepy są najczęściej najdroższe i chyba najszybciej schodzą.

Wpadły mi jednak w oczy ofertu 2 przyczep Fendt Platin 620. Przyczepy z roczników 2001-2002 w cenie < 20kzl. Ceny dobre, na zdjeciach przyczepy wygladaja przyzwoicie, oczywiscie trzeba je obejrzec w realu. Zastanawiam sie tylko czy nie bedzie to przerost formy nad trescia?

Jezeli wszystko bedzie ok to kupowac taka duza czy dalej szukac czegos w rozmiarze ~560.

Generalnie zalezy mi na francuskiej sypialni + jadalnia w formie podkowy.

Opublikowano

Tomek jeżeli masz takiej przyczepy używać stacjonarnie to kupuj 560 lub nawet większą - miejsca w środku nigdy dość.

Takie przyczepy są tańsze od mniejszych popularnych i nie są tak chodliwe jak myślisz min. dlatego że:

1) musisz do dużej przyczepy mieć odpowiednio mocny samochód

2) samochód musi mieć wbite na haku odpowiednio duże DMC

3) ciągając taką przyczepę zazwyczaj przekroczysz 3500 kg DMC zestawu - więc konieczna kategoria E

4) duża przyczepa jest gorsza do spędzania wakacji w ruchu - stąd większe zainteresowanie kupujących przyczepami mniejszymi

Biorąc pod uwagę w/w punkty masz szansę kupić dużą fajną przyczepę za w miarę normalne pieniądze.

Na forum są koledzy posiadający Hobby 635 - możesz do nich się zwrócić z zapytaniem o + i - dużych przyczep.

Opublikowano

Spotkasz się tu z wieloma opiniami. Wszystko zależny od tego co lubisz i jak masz zamiar spędzać wakacje. Jeśli to ma być coś do mieszania to rozejrzyj się za domkiem holenderskim. Bo dla mnie przerostem formy nad treścią jest posiadać przyczepkę na działce i nie ruszać się z nią przez cały sezon.

W takim wypadku za 20k postawisz niezły drewniany domek z bajerami o większej powierzchni niż przyczepka 560-tka, Co sie zas tyczy 620 to tu masz całkiem przyzwoitą ofertę

http://moto.gratka.pl/tresc/fendt-fendt-620-platin-11218273.html#c7e5ca19ff43c777,1

Ps.. pamiętaj o DMC - 1800kg zostaje ci 1700 na holownik.. jazda z takim zestawem to już nie wycieczka rowerowa.

Opublikowano
planuje przyczepę używać stacjonarnie - to znaczy zostanie zaciągnięta na początku wakacji i złożona na końcu

Pinesio, kolega mówiąc stacjonarnie miał na myśli jeżdżenie. Domek holenderski więc odpada.

Opublikowano

fomicz, jesli planujesz postawic bude a'la altana to pomysl nad xxl rozmiarem - jesli bedziesz ja tylko ciagal 2 razy w roku to mozesz pomyslec nad duza budka, wiecej miejsca w srodku, pozatym jesli w miejscu gdzie bedzie stala buda masz mozliwosc korzystania z toalety gdzie indziej to pomysl nad rozmiarem hobby 6XX lub 7XX - mozna kupic takie bez toalety za smieszne pieniadze...

tej nie wiem co dolega bo jest od jesieni do sprzedania

hobby 660

nastepna

hobby 650

ta ma dziwne okna ale za to jest doswietlona :hop1:

hobby 620

te ogladalem we wrzesniu... powinien zejsc z ceny gdyz ma troszke meble "zapuszczone i zuzyte"...pozatym masz namiot wiec jak bedzie potrzeba powiekszysz m2

hobby 560

no chyba ze masz wiecej gotowki to to ci swoja sprzedam... ... zartowalem :hop1:

fomicz, pozatym najlepiej by bylo zebys zobaczyl na zywo jak ma sie wielkosc/model/ do twoich potrzeb, ja do swojej 560-tki im czesciej wchodze tym mniejsza sie wydaje...

jesli szukasz 560 to pamietaj - wystepuja w 2 wariantach dmc - 1500kg i 1600kg i teraz zasadnicza kwetia - czym to bedziesz ciagal...

uzupelnij profil :biwak:

Opublikowano

Co do ciagniecia i uprawnien.

Jak napisalem, przyczepa zostanie zaciagnieta na miejsce - wykona to moj znajomy duzym autem, z odpowiednimi uprawnieniami

Ogladalem kilka tygodni temu Fendt 600 Platin. Bardzo duzo miejsca! Przez chwile zastanawialem sie czy nie za duzo, zwlaszcza, ze planuje jeszcze dstawic przedsionek.

Toaleta i prysznic sa wymogiem dla takiej przyczepy.

Niestety Hobby 560 to chyba najdrozsze przyczepy :biwak:

Opublikowano
Niestety Hobby 560 to chyba najdrozsze przyczepy

bierze sie to stad ze maja DMC w miare male, do ktorego wystarczy duze kombi, pozatym to najwiekszy model hobby na jednej osi i w standardzie jest bdb wyposazony, a ceny dyktuje rynek

prawda jest taka ze jak ktos zlapie bakcyla to szuka wiekszej przyczepy ktora rozmiarami nie straszy na drodze a osobu szukajacych przyczepy wiekszej jest wiecej niz tych co szukaja mniejszej stad ceny modeli 535, 540 czy 560 sa wykrecone przez popyt

ja jak swojej szukalem to trudno bylo cokolwiek znalezc w cenie do 30 tys pln co by ie budzilo zastrzezen, a jesli byl do tego namiot /jest naprawde wielki/ to cena odrazy smigala ponad 30tys zł

Opublikowano
A co myslicie o tej Adrii?

Wiem, mniejsza ale w dobrym roczniku i wyglada ok.

Adria 520

fomicz należy bardzo dokladnie sprawdzić tylny prawy narożnik ,fotki mało wyrażne ale przy górnej obrysówce widać jakby pogietą blachę co mogło by sugerować ,że miała przygodę i to samo przy dolnym odblasku,ponadto te naklejki jakoś mi nie pasują :biwak:

Opublikowano

oberwala z prawej strony - naklejki maskujace otarcia i mocniej z tylu , trzeba sprawdzic szczelnosc i sztywnosc konstrukcji - najlepiej po szafkach/szpary i ocieranie drzwiczek/

a cena wcale nie jest korzystna... slowenska adria nie cieszy sie zbyt dobra opinia ze wzgledu na delikatna budowe, chocby budowa lazienki w przyczepie sprzyja zamakaniu gdyz jest raczej skromnie obudowana z pcv i prysznica raczej tam nie wezmiesz,design tego producenta jest jakby kilka lat do tylu wzgledem innych producentow, jej modele przypominaja poprzednie generacje hobby czy fendt'a

Opublikowano

zaloze sie ze to jest ten fendt ktory w zeszlym roku krazyl w sieci jako rozwalony...

zobacz okna... jedna strona biala, druga dymiona... :biwak: znaczy sie poskladali polatali i sprzedaja... co nieco jeszcze widac: tylny lewy rog, narozniki okien plamane, jeden naroznik w przedniej czesci jasniejszy od drugiego - ktorys zmieniany,