Skocz do zawartości

Po zakupie przyczepki... :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam...

Moj pierwszy post na forum wiec tym bardziej witam bardzo serdecznie :brawo:

Stalem sie niejako z przypadku wlascicielem przyczepki Dethleffs Nomad - niestety nie znam jeszcze dokladnego modelu - ale z tego co widze na zdjeciach i co widzialem w momencie zakupu to prawdopodobnie jest to 390... w kazdym razie 4-osobowa z masami odpowiednio 800 i 1000 kg...

Przyczepka zostala kupiona poczatkowo w celu zupelnie innym niz jej przeznaczenie - bedzie sluzyc panom budujacym moj domek pod miastem ;) - ale po 'pierwszym kontakcie' juz wiem ze po zakonczeniu budowy bedzie umyta, odnowiona i pojedzie na wakacje :(:ok: No coz.. chyba zlapalem bakcyla... a w kazdym razie zaczynam lapac :( Z ciagnikiem nie ma problemu - autko ma w dowodzie wpisane 2 tony (z hamulcem) :(

Generalnie mam pytania dwa ;) - po 1 - poprzedni wlasciciel wykastrowal wnetrznosci toalety i w tym 'pomieszczeniu' urzadzil sobie zgrabna szafeczke z polkami :niewiem: Ja bede chcial przywrocic stan poprzedni ... znaczy uruchomic toalete i umywalke ponownie - problem w tym ze nie mam tych 'wnetrznosci'... gdzie i za ile (orientacyjnie) mozna je zdobyc, i gdzi emozna zdobyc jakas dokumentacje z opisem jak to ma wygladac w orginale?

Poza tym jednym felerem przyczepka jest w super stanie, dobrze pachnie w srodku, nie ma zaciekow jest szczelna i piekna :) Panowie juz maja zapowiedziane w umowie ze z przyczepki moga korzystac ale odpowiadaja materialnie za jej stan i ewentualne zniszczenia wiec raczej bedzie ok a poza tym to sprawdzona ekipa wiec sie nie boje :ok:

Pytanie mam tez drugie - gdzie w okolicach krakowa (lub w krakowie) mozna podjechac na przeglad z przyczepka ? Ale nie chodzi mi o ten obowiazkowy do dr, tylko taki porzadny gdzie mi sprawdza stan przyczepki powiedza co trzeba zrobic, sprawdza instalacje itd...??

Jeszcze jedna sprawa - autko ma hak zamontowany fabrycznie, oczywiscie wbity w dowod.. Ale nigdy z tym hakiem nie jezdzilo (znaczy nie uzywalo go) :-] Kula jest oslonieta takim gumowym kondonikiem. Po jego zdjeciu widac gladka powierzchnie kuli, ale kompletnie sucha - bez zadnego smaru, i lekko pokryta takim luznym rdzawym pylem... Czy mam jakos to czyscic tak zeby hak blyszczal czy moge uzywac takiego ? Smarowac czy nie ? I w koncu gdzie w krakowie moge zrobic przeglad haka ? I znow nie taki do dr, tylko konkretny gdzie mi sprawdza srednice kuli, mocowania, sroby itd.. wolalbym go nie urwac z powodu np podrdzewialej sroby mocujacej ;)

Dzieki wielkie

Dzieki sliczne

Opublikowano

Witam jeśli chcesz dobrze sprawdzić przyczepę pod względem technicznym w okolicach Krakowa to polecam firmę mojego znajomego "Goliat" w Andrychowie, zajmuję się Campingami i Camperami więc w wyposażeniu łazienki też Ci pomoże. Jeśli chodzi o Twoją kulę to należy ją wyczyścić i dobrze nasmarować (pod warunkiem że twoja przyczepa ma zwykły zaczep kulowy a nie z AKS ).

Pozdrawiam

Ariel

Opublikowano

Łódź wita :niewiem:

Odnośnie kuli haka ,jeżeli zaczep przyczepy jest ze stabilizatorem toru jazdy kula musi być sucha ,nie można smarować ,ponieważ zaczep straci właściwości stabilizujące tor jazdy :brawo:

Opublikowano

Dzieki za odpowiedzi :niewiem: - nie jestem pewny czy ma stabilizator ale nie sadze - to jest rocznik 89 :brawo: - jedna z nielicznych rzeczy ktore wiem o niej :ok:

Opublikowano

Serwus witaj

gdzie w okolicach krakowa (lub w krakowie)

Pamer - za Skawiną kilka km w stronę Oświęcimia

link i moją opinię o tym serwisie masz w wątku o serwisach

'wnetrznosci'... gdzie i za ile (orientacyjnie) mozna je zdobyc, i gdzi emozna zdobyc jakas dokumentacje z opisem jak to ma wygladac w orginale

oryginały będzie chyba trudno zdobyć, dokumentację może odezwie się ktoś z taką przyczepą, lub serwisy Ci pomogą, zawsze też można zrobić wersję uproszczone czyli jakąś umywaleczkę podpasować i wc przenośne kompaktowe wstawić, nie będzie to tak jak orginał ale swoje funkcje spełni.

Na Allegro też niejednokrotnie bywają kawałki łazienek używki

Opublikowano

Pewnie ze zapodam :niewiem: Tylko ze w weekend zakup odbyl sie troche na wariackich papierach, przyczepka jest pod krakowem a ja z powrotem we wroclawiu :brawo: Ale tesc bedzie ja przestawial w ciagu kilku dni i ma zdjecia porobic :ok: Wtedy na pewno sie pochwale :ok:

Opublikowano
przegląd stanu technicznego teraz (przed sezonem)

Popieram w 100%,

najazdy na serwisy ( i co za tym idzie terminy wyk. usług) zaczynają się zwykle w końcu kwietnia przed pierwszo-trzecio majowym weekendem, a apogeum osiągają przed rozpoczęciem wakacji

Opublikowano
ie każdy będzie się z taką przyczepą "pieścił" a jak się coś robi na szybko to się to robi do du....

A z tym się akurat nie zgodzę, nie chodzi o to aby się pieścić ale aby rzetelnie wykonac usługę którą zleca klient a z tego żyje serwis.

Szanujący się serwis raczej wyznaczy dalszy termin niż spapra na szybko lub wykona rzeczy niezbędne mające wpływ na bezpieczeństwo i poinformuje klienta który naciska na termin o niewykonaniu błachostek np. mających wpływ tylko na wygląd czy komfort.

Miewałem tak że w serwisie XYZ uprosiłem przegląd czy naprawę "na ostatni gwizdek" i raczej nie było problemu aby w konstruktywnej rozmowie z obu stron ustalić że robimy rzeczy konieczne a pozostałe drobiazgi pomijamy lub wykonamy w dalszym terminie.

Cóż dla mnie to właśnie jest cecha profesjonalizmu i rzetelności serwisu i do takiego serwisu można mieć zaufanie.

Wręcz rzetelny i profesjonalny serwis powinien klienta uświadamiać co trzeba zrobić koniecznie a czego się nie musi od razu.

Aczkolwiek różni macherzy się zdarzają, tym szybkim i stosującym skróty numer przechodzi tylko raz, później klient omija ich szerokim łukiem pól biedy jeśli te skróty stosują w rzeczach mało istotnych .

Opublikowano
chyba masz szczęście do dobrych serwisów

Cieszy jednak fakt że jak sam piszesz są :-)

Chyba mam, może też dlatego że skreślam niektóre serwisy od razu po wstępnym bełkocie a nie konkretnej rzeczowej gadce. Albo kasuję pacanów machających laptopem z fejsem owiniętym izolacją i usiłujących skasować 50zł za wetknięcie wtyczki do OBD2 i poopowiadanie bajek, paru już się na mnie nacięło jak z np. VAG'a nie umieli wyciągnąć potrzebnych informacji - po prostu pokazałem jak je wyciągnąć ale za to nie wyciągłem później z kieszeni nic.. (to o samochodowych)

Jeśli chodzi o serwisy przyczep - fakt miałem farta trafiłem praktycznie od razu do właściwego . Podobnie z zakupami campingowo przyczepowymi mam wytypowany sklep w którym cenię sobie miła, fachową obsługę nie wciskającą mi najdroższych hitów, gdzie znajduję zawsze konstruktywne rozwiązania na miarę swojej kieszeni i w którym bez problemów sprowadzą mi potrzebny drobiazg kosztujący np. 13zł.

Pisze tak pokrętnie bo mam też taką zasadę iż nazwy firm/namiary mogące stanowić reklamę podaję tylko wtedy gdy ktoś o to prosi, lub zamieszczam moje opinie w odpowiednich wątkach.

Wracając do pomocy z łazienką dla Proroka78 - Ziomale z zakrętu "Pokręconej ulicy" w Kraku do tablicy najuprzejmiej proszę :-) widzę Was na forum może Wy coś wydumacie ciekawego w sprawie tej łazienki albo choćby kierunek wytyczycie. :-)

Opublikowano

przychylam sie do prosby...:niewiem: bardzo chce sie pozbyc tych poleczek i zrobic tak jak powinno byc... lub chociaz mniej wiecej :brawo: