Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich

mam plan w tym roku w czerwcu udac sie na 2 tygodniową trasę do Estoni przez Litwę i Łotwę droga zwaną Via Baltica!

http://review.w-europe.org/img/5/2/map.JPG

chciałbym dotrzec aż do Talina mam nadzieję że 2 tygodnie wystarczą!

mam prośbę do tych którzy tam byli i do tych którzy chcieli by dołączyć do caravany Via Baltica.

macie info na temat Campingów w okolicy Vilna , Talina i Rygi.

pozdrawiam

Opublikowano

własnie ten temat mnie zainspirował

ale skąpo w nim z informacjami wiec chciałem troche rozwinąć temat.

Opublikowano

poszukaj tematu o wilnie i litwie. niedawno ktos podał link do forum kamperow - super miejsca, zarówno do zwiedzania jak i noclegi.

ja osobiście zwiedziłem litwe jeszcze baz przyczepy, ale za to starym fiaciekiem CC 700, i z mniej znanych miejsc polecam trasę i zabytki przy tej trasie - a mam na mysli trasę Kowno - Kłajpeda - naprawdę super !!

teraz planuje podróż już z własnym domkiem do Estonii ktora mnie juz od dawna pociąga. po psotach w w/w temacie planuje rozbić się na wyspie i wędrowanie rowerami oraz wycieczkę do Tallina.

odległości nie sa duże - w brew pozorom.

Powstrzymuje mnie jedynie zmartwienie że mój synek może być za mały na takie 2 tyg. wakacje - latem będzie miał 1,5 roku.

Proponował bym ten tema przenieść do tematu - Łotwa Estonia (czy jakoś tak)

Opublikowano

Witam

Też w czerwcu (ok 22) jadę do Taillinn i dalej do Finlandii. Może część drogi razem?

Trasę mam już opracowaną, nocleg blisko Wilna też (miejsce polecane na forum).

Paweł

Opublikowano

Witam

Mój plan jest taki:

Wyjazd ok. 21 czerwca wieczorem z Kielc i pierwszy nocleg w Trokach koło Wilna, następnie za Rygą mam namiary na dwa fajne kempingi i w razie potrzeby lub chęci można się tam zatrzymać, albo dopiero koło Tallinn ok. 120 km w stronę Petersburga też polecany camp. Jak wrócę do domu to podam ich nazwy. Tam kilka dni nad Zatoką Fińską. kolejny cel to Finlandia i okolice wysp Alandzkich. Mile widziane również stanie na dziko.

Jadę z żoną i 10 letnią córką.

Paweł

Opublikowano

no spoko!

ja myslałem żeby tylko do Talina ale korci mnie ta Finlandia!:niewiem:

moja załoga to Ja i Nażeczona!

a wiesz może jak tam z tankowaniem LPG?

własnie zmieniłem holownik na Honde CRV a że pali 11l Pb to zakładam Cyklon B bo relatywnie taniej wyjdzie!

im dalej od PL to słyszałem że cienko z LPG.

Opublikowano

Jak z LPG nie jestem zorientowany.

Jeśli myślisz o Tallinn to możemy tylko pokonać trasę razem (zawsze to bezpieczniej) a ewentualnie resztę czas rozwiąże.

Zmiana planów nastąpiłaby gdyby pogoda nawaliła. My wtedy jedziemy do Bułgarii przez Transylwanię - ponoć piękna okolica

Paweł

Opublikowano

Co do Litwy to LPG dostępne jest tak samo jak u nas, czyli wszędzie.

Łotwa i Estonia - tylko czytałem - że na Łotwie bez problemu a w Estonii tylko kilka stacji w okolicach Talina, Czyli ogólnie kicha. Ale gdzieś widziałem lokalizacje stacji LPG w Estonii, trzeba by googli popytać.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy mozna dojechac do St. Petersburga bez wiekszych problemow? Mam obawy przed jazda na wschod... a chciałabym zoabczyc białe noce i to tam właśnie..

Opublikowano

LaMancelle, odłóż miedzy bajki gadania o jakiś problemach z milicją i grasującymi bandami. Jedynie co może zaskoczyć cywilizowanych ludzi to kontrole na granicach - tu trzeba się uzbroić w cierpliwość i spokojnie zbierać wszystkie pieczątki w kolejności znanej tylko pogranicznikom. Ale jeśli wszystkie papiery masz ok to możesz spokojnie jechać.

Pisze tu o wschodzie - Białoruś, Ukraina, Litwa,Łotwa... w Sankt Petersburgu nie byłem !

• 2 tygodnie później...