Skocz do zawartości

Jak to jest na cammpingu - info dla początkującego laika :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystki forumowiczów. Mam może nietypowe pytanie ale że przez głowę przelatują mi mysli o zakupie przyczepy kempingowej i spędzania tak wakacji mam trochę pytań, może nietypowych i dla was mogą wydawać się śmieszne i dziwne - ale szukałem juz trochę czasu informacji i nigdzie nie znalazłem poradnika dla początkujących kempingowców :ok:.

Więc tak - chciałbym żebyś ktoś znalazł chwilę i wyjaśnił mi jak to jest z przyczepami, mieszkaniem na kempingu (pomijam temat zakupu,holowania przyczep i zasad dobrego wychowania itp ponieważ te przestudiowałem).

Więc

1. przyczepy mają zbiornik na nieczystości, co się z nimi robi po zapełnieniu? i gdzie może zrobić tzw zrzut i uzupełnienie

2. przyjeżdżam na kemping, wykupuje parcelke,stawiam przyczepke i:

- podłączenie zasilania, rozumiem że to standard

- czy bieżącą wodę też można podłączyć przewodami do przyczepy?

- czy nieczystości na kempingu też są magazynowane w przepczepowym zbiorniku czy też jest możliwość podłączenia kempingu do tzw kanalizacji kempingowej o ile coś takiego istnieje jest :D

- będąc na kempingu korzysta się z toalet własnych, czy też kempingowych? Czy kempingowe są płatne czy też nie - mam na mysli również łazienki,prysznice itp

- na jak długi okres starczają zbiorniki z wodą, nieczystościami - tak standardowo, domyslam że u kazdego różnie to wyglada

- czy stawiając przyczepke na parceli własne autko zostaje z przyczepa czy tez odstawiam je gdzies na parking obok?

Z góry dziękuję za zrozumienia, dla was są to podstawowe informacje a dla mnie czarna magia :D

Pozdrawiam

Robert

Opublikowano
1. przyczepy mają zbiornik na nieczystości, co się z nimi robi po zapełnieniu? i gdzie może zrobić tzw zrzut i uzupełnienie

Jeśli nie ma do tego specjalnego miejsca (są czasem kratki, najazdy dla kamperów) nieczystości lecą do kibelka.

czy bieżącą wodę też można podłączyć przewodami do przyczepy?

- czy nieczystości na kempingu też są magazynowane w przepczepowym zbiorniku czy też jest możliwość podłączenia kempingu do tzw kanalizacji kempingowej o ile coś takiego istnieje jest

Zazwyczaj trzeba we własnych zbiornikach magazynować wodę, czasem jest tylko możliwość dopełnienia wężem. Kanalizacji praktycznie w Polsce nie ma. Więc nieczystości wynosimy.

będąc na kempingu korzysta się z toalet własnych, czy też kempingowych?

Osobiście korzystam i z tych i z tych. Jak się nie chce chodzić czy są kolejki to przyczepa, a jak jest luźno to publiczne. Łazienki publiczne są zazwyczaj bezpłatne, ale za prysznic często się dopłaca.

na jak długi okres starczają zbiorniki z wodą, nieczystościami - tak standardowo, domyslam że u kazdego różnie to wyglada

My we 2 osoby zużywamy średnio około 30-40 litrów wody czystej w przyczepie (toaleta poranna i wieczorna, zmywanie naczyń...) a kibelek wystarcza na około 3 dni nie korzystając z publicznych.

- czy stawiając przyczepke na parceli własne autko zostaje z przyczepa czy tez odstawiam je gdzies na parking obok?

Do tej pory zawsze mogłem mieć auto obok.

Pozdrawiam!

Opublikowano

Standard kempingów jest różny i różnie wygląda to na poszczególnych kempingach.

odp. 1 są kempingi gdzie są zlewnie nieczystości , a są też takie gdzie ich nie ma i opróżniasz w WC lub we wskazanym miejscu przez właściciela kempingu.

odp. 2 aby podłączyć się pod sieć wodną w swojej przyczepce musisz mieć odpowiednie złącze i na niewiele kempingach w naszym kraju coś takiego istnienie. generalnie wiaderko czy coś podobnego i nosisz wodę uzupełniając w swoim zbiorniku.

odp.3 nie spotkałem przyczepki by miała kanalizację odprowadzenie z WC, więc pozostaje noszenie patrz pkt.1

odp.4 to zależy od właściciela kempingu na jaki się wybierasz , Zdarzają się takie gdzie WC i prysznic jest płatny , a są również i takie gdzie już jest to wliczone w cenę.

odp.4 ?????????? tu nie wiem co Ci odpowiedzieć :ok:

odp. 5 na większości kempingów auto stawiasz obok swojej przyczepki , choć spotkałem się kempingiem, gdzie autka zostawały na parkingu.

Najlepiej jak przed wyjazdem skontaktujesz się z właścicielem czy też obsługą kempingu o wszytko się dopytasz , bo różnie bywa.

Zazwyczaj większość informacji tego typu są na stronach internetowcy jakie umieszcza właściciel kempingu.

Opublikowano
robo4, a Ty posiadasz przyczepę? - bo takie dziwne pytania
ale że przez głowę przelatują mi mysli o zakupie przyczepy kempingowej
Opublikowano

robo4,

zarejestrowany na forum od prawie 2 lat,

Pytania naiwne zdawane sa niby laik który na ten temat nic nie wie a

stosuje terminologie "fachową" :zbiornik na nieczystości, zrzut, wykupuje parcelke, do tzw kanalizacji kempingowej itp.

:ok::D:D co o tym sądzić.

czyżby znów jakać podpucha

Opublikowano
co o tym sądzić.

czyżby znów jakać podpucha

Ja tam :D ale może być tak jak zemną. Jak by się tak zastanowić to z karawaningiem mam do czynienia od ponad 10 lat ale własnej :ok: dorobiłem się całkiem niedawno. :D

Opublikowano
BJoe, , za spostrzegawczość, coś w tym jest !

Pewnego przyjaciela poznaje się w sytuacji niepewnej.

[ Cyceron ]

czepiacie się ........ może czyta i zastanawia się czy Jego i Jego Rodzinę to będzie kręcić i może też nie był nigdy w życiu z namiotem na campingu. Nie każdy jest takim świrem że kupuje cycepkę a czy się to spodoba rodzinie to później będę się martwił ;-)

Opublikowano

Koledzy, może macie rację, co do tego Pana. Zauważcie jednak, że na to forum zaglądają różne osoby i taki wątek, jako miejsce, gdzie szukać podstawowych informacji też się przyda. Podpiął bym to pod wątek o regułach zachowania na kempingach, ale takie informacje są poszukiwane. Dlatego, nie analizując przyczyn, dla których kolega zadał te pytania - uważam, że warto odpowiedzieć. Do tego bym dopisał jeszcze, że kempingi mogą być o różnym standardzie i wyposażeniu - plac zabaw dla dzieci, basen na terenie, sklep z podstawowymi produktami, czasem większy sklep nawet z częściami do przyczep.... Jadąc na kempingi, niektórzy zabierają lodówkę turystyczną z zamrażanymi wkładami. Większość kempingów mrozi takie wkłady, ale nie wszystkie - jeśli ktoś chce się uzależnić w ten sposób - musi wcześniej zorientować się, cfzy dany kemping oferuje takie możliwości. Często na kempingach są dostępne dla turystów wyposażone kuchnie wraz lodówkami, jednak większość ludzi wozi ze sobą podstawowe naczynia.

Opublikowano
zarejestrowany na forum od prawie 2 lat,

Ale wtedy się zarejestrowałi nie zaglądał.

Powinniśmy nieco wyluzować z tą "przebiegłością" by nie zrazić nowych.

Więc wracamy do tematu :ok:

planowane wyjazdy są po za Polskę - południe Europy

Najwięcej info jak jest na kempingach poza krajowych w relacjach z wypraw:

http://www.forum.karawaning.pl/viewforum.php?f=35

Opublikowano
Powinniśmy nieco wyluzować z tą "przebiegłością" by nie zrazić nowych.

Nie popadać w histerie i panikę.

Są fachowcy co czuwają :ok: nad bezpieczeństwem naszego forum. :D

Opublikowano

Jeśli masz na myśli zbiornik na brudną ( tzw. szarą ) wodę to są w zasadzie dwa rozwiązania. Pierwsze, mało rozpowszechnione ( kilka procent przyczep ) to zbiorniki stałe pod podłogą, takie jak w kamperach. I opróżnia się je tak jak w kamperach - po najechaniu na specjalne miejsce odpływu/kratę otwierasz zawór i wszystko zlatuje.

Drugie rozwiązanie, popularniejsze, to ruchomy zbiornik stojący na gruncie. Szara woda spływa ze zlewu, umywalki czy brodzika do zbiornika, który raz na jakiś czas trzeba przetransportować i opróżnić w zlewni lub po prostu do muszli wc. Zbiorniki mogą mieć sprytne kółka i rączki do ciągnięcia lub są po prostu wiadrami. Ruchomy zbiornik na czas podróżowania chowa się w schowku lub bakiście.