Skocz do zawartości

Przyczepa angielka i dwie wtyczki do samochdu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,pogrzebałem troche na forum i nie znalazłem opsu jak zamontować drugie gniazdo przy samochodzie(dot przyczepy angielskiej która ma dwie wtyczki przy haku, do świateł i do oświetlenia przyczepy w środku)Dokładnie chodzi mi o o to gdzie mam podłaczyć przewód do akumulatora czy podpinać na tablicy bezpieczników.Proszę o pomoc.

• Odpowiedzi 48
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

temat o dwóch wtyczkach napewno był ale gdzie :przytul:

gdzie mam podłaczyć przewód do akumulatora

Ja podpioł bym bezpośrednio przy alumulatorze. Oczywiście w szereg dał odpowiedni bezpiecznik.

Nie kombinuj z podpinaniem do innyh bezpiecznków bo jak coś by miał walnąć to najwyżej przepali się ten dodatkowy bezpiecznik.

Opublikowano

BJoe,masz racje był podobny temat ale nie było wzmianki jak podłaczyć gniazdo..

http://www.forum.karawaning.pl/viewtopic.php?t=5174 .Czyli proste kabelek do aku i szyne z gniazdem na hak i :przytul: Kupiłem jescze takie ustrojstwo może sie przyda jak zamontuje w przyczepce http://www.allegro.pl/item897507784_system_ladowania_dodatkowego_akumulatora_sla40.html.No tak ale czy znowu ciągnąć osobny kabelek do ładowania aku podczas jazdy czy z tego gniazda da rade naładować?

Opublikowano

wotr70- jeśli chodzi ci o gniazdo , to zastosuj 7-pin , tylko musisz bolce poprzekładać.

Jeśli chodzi ci o przewód + to w Angielce jeden idzie do oświetlenia wnętrza , drugi do ładowania aku w przyczepie , a trzeci bezpośrednio do lodówki .

Jak widzisz pobór przy lodówce jest 95W w zależności od grzałki , a czym grubszy przewód tym mniejsze straty.

Jeśli będziesz zamierzał podpinać to ja zalecam jak najgrubszy przewód i bezpośrednio do aku z bezpiecznikiem , oczywiście rozłanczany przełącznikiem.

Dodatkowo lodówkę możesz zrobić na przekaźniku , aby po zgaszeniu silnika nie rozładowało ci aku na postoju.

Opublikowano

Dziekuje BJoe i Trafko,mysle że zabiore się do tego jak śniegi i mrozy puszczą.Bo jest wtyczka a nie urzywana toż to marnotrawstwo, ana rybkachw głuszy dodatkowe V sie przydadzą.Mysle że bedzie okazja do rewanżu :przytul: Dziękuje. Darek.Ps.Wtyczke już nową kupiłem(wymienie sobie na aluminiową)i gniazdo.

Opublikowano

Mała podpowiedź ... ja miałem w aucie ganiazdo 13pinowe więc dwie wtyczki z przyczepy pałączyłem w jedną 13to pinową i teraz ... tylko jedno złącze do podpinania, nie potrzebuję monotwać w aucie dodatkowego itd...

zgodnie z przytoczoną rozpiską na forum, bardzo łatwo obie wtyczki przyczepy połączyć w jedną nową 13tkę (koszt na allegro 9,9zł) do tego nowe gniazdo 13pin w aucie i będzie estetycznie i sprawnie :ok:

Opublikowano

Kamil_K,tę opcje już poruszono na forum już wcześniej,jest dobra ale w przypadku gdy cycepki nie pożyczasz(wiadomo większośc ma 7 pinowe gnazdo)tym bardziej że ja już kupiłem 2 wtyczki i dwa gniazda aluminiowe(powymieniam również stare).

Opublikowano

wotr70,

są specjalne przejściówki z 13 na 7

ja jednak skłonił bym sie do rozwiazania Kamil_K,

Opublikowano

Darku szkoda, że już kupiłeś wtyczki i gniazda, bo lepszym rozwiązaniem było by jedno połączenie 13-pinowe . Zalety jedno połączenie i pewniejsze te łączenia 7 pinowe czasami lubią się wypiąć, a do podłączenia innej przyczepy z 7 pinowym jest przejściówka jak pisał kolega BJoe.

Jak masz możliwość zwrotu tych 7 pinowych - wymień na gniazdo i wtyczkę na 13 pinów , a schemat połączenia Ci podrzucę.

Opublikowano
a schemat połączenia Ci podrzucę.

Wirku jak moge , to i mi prześlij... co bym do Sławy jechał juz w 100% przepisowo :ok:

Opublikowano

Dla wotr70 i serek poniżej jest schemat podłączenia gniazdka 7-pin oraz 13-pin.Podane są grubości przewodów oraz instalacja z modułem ,który można zrobić samemu aby instalacja 13-pinowa poprawnie działała.

http://www.karawaning.pl/instrukcje/modul_do_haka_13_szpilek.pdf

Opublikowano

Dzięki Wirek i Maras :D ,zrobie sobie na te 13 szpilek kupie wtyczke i będzie z głowy.Swoją drogą to przydała by mi sie pomoc fachowca przy podłączaniu bo ja z mechaniki samochodowej to noga(Ja w tym czasie moge rybek nałapać :ok:)

Opublikowano

wotr70, ja dla pewności zleciłem robótkę elektrykowi samochodowemu , bo jeszcze robił przetwornice z 12 na 230V , dodatkowe bezpieczniki i mam pewność, że jest zrobione tak jak powinno być.

Tak więc mogę na rybkach mieć 230 V :ok: , bo jak padnie aku ( solar nie nadąży) w budce, zrobił mi przedłużacz z wtyczką i gniazdem 13 pinowym o długości 4 m , więc mogę podłączyć do autka , jak tu będzie padał aku , autko na chodzi ( instalacja gazowo ) i nie potrzeba wozić ciężkiego agregatu prądotwórczego.