Skocz do zawartości

Koła,felgi,opony.

Sowa_77
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Stwierdziłem, że do mojej n126e trzeba kupić nowe opony na sezon(mam koła 12&quot ;) , a wyczytałem, że na 13" przyczepa lepiej się prowadzi - czy to prawda?

Tak więc przy okazji zmieniłbym felgi bo ząb czasu wywarł na nich nieodwracalne piętno.

Pytanie tylko czy warto zmieniać koła na 13" no i jaki rozmiar śrub mam na obecnych kołach

4x98 czy 4x100 jak to mogę zmierzyć, no i jakie felgi i opony kupić do tej niewiadówki.

Przyczepa jest na podwoziu Alko. 81r.

• Odpowiedzi 182
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Też słyszałem, że na 13 lepiej się prowadzą niewiadówki. I podobno pasują felgi od dużego fiata. A rozmiar opon podobno najlepszy do niej to 165/70. Sam w praktyce tego nie zbadałem. Pewnie MAREK będzie miał najwięcej mądrego do powiedzenia w tym temacie.

Pozdrawiam! :ok:

Na 90% rozstaw to 4x98 - bo taki rozstaw był w maluchu.

Co do rozmiaru - przyjęte jest, że w przyczepach stosuje się opony o pełnym profilu - czemu nie wiem :ok:. Idąc tym tropem jeśli zmienisz koła na 13 to założysz do nich najprawdopodobniej oponę 155/80 r13 co spowoduje niewielkie podniesienie przyczepy. Jeśli podnosisz przyczepę, podnosisz i jej środek ciężkości - co raczej obniża komfort prowadzenia. To są takie moje czysto teoretyczne rozmyślenia :ok:.

Widziałem "zapiekanki" na kołach od cieniasa 135/70 r13 - średnica tego koła jest podobna do średnicy 135/80 r12 - więc w ten sposób nie podwyższysz przyczepy. Myślę, że nośności felg i opon sprawdzać za bardzo nie trzeba - raczej to wytrzymają.

Ja bym się jednak zastanowił nad jednym - żeby przyczepa wyglądała ładniej można poszukać felg aluminiowych :ok:.

No i chciałem jeszcze tylko pochwalić się co zrobiłem z moimi felgami :ok: : http://www.karawaning.pl/content/view/25/3/

Z tego co wiem to racje ma Tomii koło 4X98 ,a co do prowadzenia kolega Bartek miał 13 w 127 i sobie chwalił ,a kolega Lepciak twierdzi że najlepsze w przyczepach są felgi o rozmiar większe od ciągnika,a w sprawie podniesienia to to się reguluje wysokością opony w wulkanizacji maja specjalne tabele.Sowa 77 pamiętaj na zachodzie nie ma 12 i to duży plus a jak masz ciągnik z tym samym rozstawem śrub to masz 2 zapasy na trasę :ok:

Znalazłem na stronie Niewiadowa, że ich n126 mają fabrycznie założone 165/80R13

http://niewiadow.pl/Trailers/exeProduct/?id=211

Pozostaje wybrać tylko felgi no i wszystko będzie grało.

Zorientowałem się jednak, że trzeba by kupić 3felgi i 3 opony, a nie tylko po dwie,co znacznie powiększa koszta.

Chyba zostanę przy tych felgach co mam,dokupię oponki co wyniesie mnie ok 140Pln za 2 sztuki no i gra.

Jako ze prowadzlem rozne "ogony", to juz od dawna jest mi wiadome pare spraw...

- dla lekkiej przyczepy najlepiej zastosowac opony o niskim profilu. zawsze bedzie to zmniejszalo jej odbicie na dolku,

- dla srednich (1 -1,5t) trzeba dobierac wzgledem jej dlugosci,

- powyzej 1.5t opony zaklada sie pod obciazenie oraz przepisy. zapomnijcie o ich ominieciu.

To moje prywatne zdanie z doswiadczen z cholernie roznymi "ogonami"

Witam , miałem okazje prowadzić niewiadówki na 12 oraz na 13 i jakoś nie czułem wielkiej różnicy (tak szarpały) a na pochwałe zasługuje zawieszenie z resorami i amortyzatorami NOOO TO WTEDY BYŁA JAZDA (POZYTYWNA) :ok:

• 2 tygodnie później...

Felgi 13" - nawet z oponami dostanie się za grosze na szrocie. Jako towar wychodzący z użycia (duże Fiaty, Polonezy) jest duża szansa, że znajdzie się komplet w dobrym stanie. Ja znalazłem felgi oponami Pirelli o doskonałym bieżniku i kupiłem 5 szt za 200zł chociaż potrzebowałem tylko 3 do przyczepki towarowej.

• 3 miesiące później...