Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pewien kłopocik z akumulatorem wg wskazań "OCZKA" należało by go wymienić na nowy :( , jest trzy stopniowa skala : zielony - :) , biały - rozładowany :) , czerwony - :) złom.

Czy miał któryś z kolegów taką przypadłość podczas głębokiego rozładowania??? że pokazało się czerwone a po podłączeniu prostownika wróciło wszystko do normy ?? dziś przyniosłem go do domu z garażu bo zapowiadają nie ciekawą temp. -25 °C i dopiero zaobserwowałem to oczko że jest czerwone. Co radzicie w zaistniałej okoliczności :) nowy accu troszeczkę kosztuje da radę go jeszcze uratować ???

post-116708-imported-55181532-b8ab-4e0f-adba-dcc0cd85da88_thumb.jpg

post-116708-imported-1dde9aaf-6761-4ea7-916a-4d88efd286fd_thumb.jpg

post-116708-imported-f005fe6b-ac36-437c-8c74-b46f5ee9c622_thumb.jpg

Opublikowano

Solifer Artic, miałem zaledwie 2-letni aku i pojawiło się "białe oczko"

,po dolaniu wody destylowanej i naładowaniu go posłużył mi jeszcze dobre 4 lata mimo ,że oczko dalej świeciło na biało !!

Zrób tak jak sugeruje AKISSJG , i wtedy zobaczysz co i jak.

Opublikowano

ja bym go jeszcze poeksploatował :) nie spieszył bym się tak z zakupem nowego ... na to zawsze jest czas :)

Opublikowano

Witam, dziękuję za wszystkie podpowiedzi postaram się zerwać te naklejki i zobaczyć czy jest możliwość dolania czegoś do środka, a co do ładowania to posiadam tylko taki sprzęt do ładowania bo oryginalny z przyczepy wyciągną nogi był za mały do tego akumulatora

od tego lata posiłkuję się takim sprzętem

post-116717-imported-ee522feb-7b53-4051-a456-4cf61c8c80d0_thumb.jpg

Opublikowano

A jak chcesz mieć większą pewność - po naładowaniu podjedź do jakiegoś punktu sprzedaży akumulatorów; w niektórych można bezpłatnie sprawdzić parametry akumulatorka. Jak będzie tragiczny - nie będziesz musiał drugi raz go taszczyć :) .

Opublikowano

Spokojnie naładuj przez noc i powinno być dobrze.

Jak okaże się złom to dopiero pomyślisz o nowym jeśli jest z holownika.

Jak jest z przyczepki to spraw sobie za piwo jakiś ze złomu.

Opublikowano

na żadne oczka nie patrz bo to pic na wode fotomontaż

te oczka są o kant :) potuc

postaram się zerwać te naklejki i zobaczyć czy jest możliwość dolania

Pewnie będzie taki dekielek na ciepło przyklejny. Po zdjęciu go będziesz miał otwory jak w zwykłych akumulatorach

Ten dekielek ciężko złazi bo raz że przyklejony a dwa że od spodu ma takie korki co w te otwory się wciskają .

Mocny śrubokręt i na siłę podważaj ale z wyczuciem.

Opublikowano

oderwałem naklejki i o dziwo pod nią jest pokrywka na dwa ładne zatrzaski a pod niązwykłe korki ja kw każdym innym accu płyn jest powyżej płyt i jest czysty tzw. przezroczysty żadnych osadów czy zabrudzeń, po podłączeniu żarówki 12V/35W tj. około2,5A napięcie spadło z 12,4V do 10,61V i tak jest już jakieś dobre 30min

pomiar końcowy

post-116758-imported-5d7f2447-9bab-4990-89f8-11c39409bfa5_thumb.jpg

tak to wygląda pomiar przy małym obciążeniu 2,5A:)

post-116758-imported-857c2554-41bd-43fe-b758-73ed312e7f6c_thumb.jpg

Opublikowano

Stare akumulatory ratowałem niewielką dolewką gotowego elektrolitu.Podkreślam ELEKTROLITU. Wielokrotnie pomagało. Łączę pozdrowienia.

Opublikowano
Stare akumulatory ratowałem niewielką dolewką gotowego elektrolitu.Podkreślam ELEKTROLITU. Wielokrotnie pomagało. Łączę pozdrowienia.

A gdzie gotowy elektrolit można kupić..?

Opublikowano
że pokazało się czerwone a po podłączeniu prostownika wróciło wszystko do normy

Wtam kolego . Miałem podobnie i po naładowaniu było :) a po około trzech dniach zaglądam i tam :) czarne (czerwone w Twoim przypadku ) test aku wykazał że jest oki, a w warsztacie powiedzieli że może być to wina uszkodzonego tego oczka. Powiedzieli że czasami po mocnym rozładowaniu potrafi się zawiesić i wskazuje błędnie. Dolałem troszkę wody i po przejechaniu trasy ok 400 km w tym kilkadziesiąt po niezbyt równych zadziałało i do tej pory wskazania są prawidłowe.

Ten wskaźnik jest podłączony do jednej celi w aku (z tego co słyszałem) i jeżeli ona jest słabsza to może też wskazywać nie do końca prawidłowo.

Opublikowano

Podłączę się pod akumulatorowy temat:

Co zrobić z przyczepowym akumulatorem w zimie żeby służył jak najdłużej?

-obciązyć go co jakiś czas jakimś odbiornikiem żyby rozładować a następnie doładować?

-doładowywać bez punktu poprzedniego?

-przechowywać w przyczepie?

-przenieść w cieplejsze miejsce?

:)

Opublikowano
-obciązyć go co jakiś czas jakimś odbiornikiem żyby rozładować a następnie doładować?

Można tak zrobić,na pewno nie zaszkodzi,mam też aku, którego używam do silnika elektrycznego w łódce i tak właśnie mniej-wiecej co 3-miesiące w okresie zimowym rozładowuje go a następnie ładuje.

-doładowywać bez punktu poprzedniego?

można też podłączyć takie oto urządzenie : http://www.stef-pol.civ.pl/produkt.php?idproduktu=61

-przechowywać w przyczepie?

-przenieść w cieplejsze miejsce?

Jak najbardziej przenieść do cieplejszego pomieszczenia.