Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć koledzy i koleżanki. Nie wiem czy już kto poruszał ten wątek na tym forum ale nie mogę znaleźć. A mianowicie interesuje mnie temat kar za biwakowanie na dziko w Grecjii Zastanawiam się czy kto po zmianie tych przepisów w tym roku kto się zetknął z tamtejszą policją lub innymi służbami które zwróciły uwagę na dzikie biwakowanie? Nie interesują mnie plotki na ten temat ani że kto cos słyszał, czy obiło mu sie o uszy, ale po prostu tak ją miałem taką sytuację i mnie pouczyli lub nie daj boże dostałem mandat ( tak jak my w zeszłym roku w Chorwacji:() . To że tam jest zakaz to wiem i był już lata temu , jednak jego egzekwowanie przez Greków to druga sprawa. Ale po zmianie przepisów w tym roku podobno padł blady strach na Dzikusów. W związku z tym interesuje mnie temat tym bardziej że że chcemy w tym roku cały wrzesień tam spędzić z tąd moje pytanie?

Drugą opcja kierunku wrześniowego jest Turcja, gdzie odległość podobna a z pewnością koszty pobytu tańsze :) 

Dziękuję za wszystkie komentarze i Pozdrawiam 

Opublikowano

Policja miła, uczynna,pilnująca spokoju i porządku.

Podobno się już Grecy też wycofali z tych restrykcyjnych przepisów...

Oba tematy poruszane na forum.

Opublikowano

No właśnie szukałem wątków na ten temat ale nie mogłem znaleźć ? 

Opublikowano
W dniu 6.07.2025 o 09:46, wiluś napisał(a):

No właśnie szukałem wątków na ten temat ale nie mogłem znaleźć ? 

Zajrzyj tutaj:

Opublikowano
W dniu 4.07.2025 o 17:07, wiluś napisał(a):

Drugą opcja kierunku wrześniowego jest Turcja, gdzie odległość podobna a z pewnością koszty pobytu tansze

Nie licz na tanią Turcję. Pierwszy raz byłem w 2021 i było rzeczywiście tanio. W ubiegłym roku zrobiłem objazd Grecji aż do Peloponezu i na powrocie zajrzałem też do Turcji na dwa tygodnie. Ceny sporo wyższe w porównaniu do Grecji plus duża zmiana w nastawieniu do turystow.

Opublikowano
W dniu 7.07.2025 o 13:20, HankaSkakanka napisał(a):

Zajrzyj tut

Poczytałem relacje i obejrzałem materiał video i powiem tak. Z tego co wnioskuję Grecka wolność jeżeli chodzi o karawaning typu stanąć gdzie przy plaży w fajnym miejscu na noc z dala od ludzi i rano się obudzić zjeść śniadanie na plaży i pojechać dalej chyba się skończyła jak sądzę ? Nie uśmiecha mi się żeby mnie obudziła rano jaka służba i wlepiła po 300 euro mandatu tak jak w tamtym roku na Chorwacji. Ciekawi mnie tylko czy ktoś będąc w tym roku W Grecji doświadczy takiej sytuacji?

W dniu 7.07.2025 o 16:53, piotr68 napisał(a):

Nie licz na tanią Turcję. Pierwszy raz byłem w 2021 i było rzeczywiście tanio. W ubiegłym roku zrobiłem objazd Grecji aż do Peloponezu i na powrocie zajrzałem też do Turcji na dwa tygodnie. Ceny sporo wyższe w porównaniu do Grecji plus duża zmiana w nastawieniu do turystow.

Ale że co? Miałeś jakieś przykre doświadczenia z Turkami bo jeżeli chodzi o ceny to w zasadzie co roku jestem w Alanyi u znajomego i uważam że ceny są zdecydowanie niższe niż u nas

Opublikowano
Godzinę temu, wiluś napisał(a):

Ciekawi mnie tylko czy ktoś będąc w tym roku W Grecji doświadczy takiej sytuacji?

Nic takiego nie zaobserwowałem.

Opublikowano
7 godzin temu, wiluś napisał(a):

Ale że co? Miałeś jakieś przykre doświadczenia z Turkami bo jeżeli chodzi o ceny to w zasadzie co roku jestem w Alanyi u znajomego i uważam że ceny są zdecydowanie niższe niż u nas

Nie porównuję Turcji do Polski tylko do Grecji bo temat o Grecji. W Turcji czułem się nadal bezpiecznie i nie miałem złych doświadczeń z lokalsami, natomiast turyści zaczęli być postrzegani prze pryzmat kasy. Dokładnie to samo zresztą dzieje się np w Albanii. Ceny kempingów wzrosły praktycznie trzykrotnie bez żadnych inwestycji w infrastrukturę. Jak było dziadostwo brud, smród, i śmieci tak jest dalej. Podobnie ceny w restauracjach. W sklepach może jeszcze trochę taniej niż w Polsce. Fajnie jest mówić o pięknej Turcji, Albanii czy Włoszech (bo akurat jestem) przez pryzmat turystycznych atrakcji (must see) Burhanye, Efez, Pamukkale czy Kapadocja ale wsiądź w auto i przejedź się krajówkami po mniejszych miejscowościach. Nawet przejście z buta z kamper parku w Stambule do pięknego zabytkowego centrum to jest dramat, góry śmieci na ulicach. A wszędzie dojenie z kasy bez uzasadnienia w poprawie standardu bo o to mi chodzi. W Grecji jest jednak bardziej stabilnie i cenowo i jakościowo, wiadomo czego się spodziewać. Do Grecji zwłaszcza południowej z przyjemnością jeszcze wrócę mam nadzieję wielokrotnie. Do Turcji raczej już nigdy.

Opublikowano
6 godzin temu, Misio napisał(a):

Michał nigdy się chyba nie spotkaliśmy ale tak się zastanawiam jak miałeś co zaobserwować skoro jak wyczytałem w innym wątku nigdy w Grecji nie byłeś ???

No chyba że to był żart:hehe:

Opublikowano
11 minut temu, wiluś napisał(a):

Michał nigdy się chyba nie spotkaliśmy ale tak się zastanawiam jak miałeś co zaobserwować skoro jak wyczytałem w innym wątku nigdy w Grecji nie byłeś ???

Tak na szybko to sprawdziłbym chronologię wpisów ;) 

Opublikowano

W Turcji nigdy nie płaci się tej ceny, która jest wejściowa, poza kikoma odstępstwami od tej reguły. Na dzień dobry masz zawsze cenę 'do skrojenia frajera', po minucie targów masz cenę o połowę mniejszą i zazwyczaj dodatkowo z jakimś małym dodatkowym gratisem. Taki elemnt bliskowschodniej tradycji. Jak ktoś tego nie przestrzega to nie dość że go kroją dwykrotność albo i trzykrotność ceny, to w dodatku go nie szanują. Z tego co pamiętam, to arbuzy były wyłączone z tej reguły, do dziś nie mam  bladego pojęcia dlaczego

Opublikowano
12 godzin temu, Misio napisał(a):

Nic takiego nie zaobserwowałem

Ja też ,4 tygodnie w Grecji , a policję widziałem wielokrotnie .

Opublikowano
6 godzin temu, wiluś napisał(a):
12 godzin temu, Misio napisał(a):

No chyba że to był żart:hehe:

Zerknij tu...

Narazie mocno nie kompletna, ale ostatnio wpis... śpimy już w Grecji. 

W Grecji byliśmy 3 tygodnie...