Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, jestem świerzy w karawaningu, dałem się naciągnąć na przyczepę hobby 650, pierwszy zakup, niestety dużo wad. Piecyk wygląda żałośnie, są prześwity przez podłogę, widać trawę. Podejrzewam że brakuje jakiejś osłony, może ktoś wie jakiej i gdzie ją nabyć??? I pytanie czy z tego piecyka coś jeszcze będzie?

20250507_134713.jpg

20250507_131253.jpg

20250507_134719.jpg

Opublikowano

Dzięki za odp. Ale te prześwity że trawę pod piecykiem widać to normalne? Na zdjęciu widać, jest kilka takich otworów. Moim zdaniem nie powinno ich być, wilgoć będzie szła do środka.

Opublikowano
49 minut temu, pawełRos napisał(a):

Dzięki za odp. Ale te prześwity że trawę pod piecykiem widać to normalne? Na zdjęciu widać, jest kilka takich otworów. Moim zdaniem nie powinno ich być, wilgoć będzie szła do środka.

Normalne, wilgoć i tak będzie szła do środka wszystkimi możliwymi dziurami w podłodze, przez okna itd.

Przyczepa to nie jest szczelny pojemnik

Opublikowano

Też mam podwójny piec - i sporo "dziór" pod nim...

Wilgoci jak dla mnie nie jest problemem - za to zapylenie (lubimy jeździć w takie rejony że strasznie się drogi strasznie pylą).

Opublikowano

To też zabezpieczenie jak by coś się rozszczelniło...

Wówczas gaz wyleci pod przyczepę, a nie posnuje się po podłodze...

Opublikowano
3 godziny temu, pawełRos napisał(a):

Dzięki za opinie, panikowałem i chciałem od spodu na głucho zrobić.

Przyczepa jest przewietrzana i wentylowana od dołu (są nawet specjalne kratki nawiewowe - w narożnikach przyczepy, żaluzje w dołach drzwi wejściowych) ku górze (~150mm2 przekroju wentylacji przez daszki, nawet gdy są zamknięte). Te "prześwity przy piecu niczemu nie wadzą. 

Nie wpadnij czasem na pomysł zasłonięcia "na głucho" np. kratek wentylacyjnych w podłodze w narożnikach cepy, to jest celowe, i tak ma być, i tego się nie zasałania, i nie uszczelnia, nigdy ! 

Opublikowano
6 minut temu, czyś napisał(a):

Przyczepa jest przewietrzana i wentylowana od dołu (są nawet specjalne kratki nawiewowe - w narożnikach przyczepy, żaluzje w dołach drzwi wejściowych) ku górze (~150mm2 przekroju wentylacji przez daszki, nawet gdy są zamknięte). Te "prześwity przy piecu niczemu nie wadzą. 

Nie wpadnij czasem na pomysł zasłonięcia "na głucho" np. kratek wentylacyjnych w podłodze w narożnikach cepy, to jest celowe, i tak ma być, i tego się nie zasałania, i nie uszczelnia, nigdy ! 

Masz na myśli otwory wentylacyjne w podłodze np. pod łóżkiem (takie okrągłe z kratką)? Czy coś innego, stricte w narożnikach?

Opublikowano (edytowane)

No właśnie te, przeważnie są blisko narożników, pod łóżkami. Niektózy z tych którzy wpadli na dosczelnie cepy "na glucho" a jeszcze grzali się jakimiś "patentami", już się nie obudzili.

Edytowane przez czyś (wyświetl historię edycji)