Skocz do zawartości

Victron Blue Smart IP22 - Aplikacja - Jakie ustawienia pod LiFePO ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Wam

Tydzień temu doszedł do mnie akumulator z LiTime LiFePO4 140Ah

Napięcie ładowania:          14,4 V ± 0,2 V
Zalecany prąd ładowania: 28A

Dziś doszła ładowarka Victron Blue Smart IP22 12V/20A 

Po zainstalowaniu aplikacji VictronConnect na telefonie i aktualizacji oprogramowania w ładowarce zastanawiam się jak ładować ten akumulator.

Na obudowie jest przycisk MODE i jest wybór LI-ION

W instrukcji jest taki zapis

Urządzenie jest kompatybilne z akumulatorami litowo-jonowymi (LiFePO₄); po wybraniu trybu ładowania LI-ION, ustawienia cyklu ładowania zostają odpowiednio dostosowane

Jak przejdę do ustawień zaawansowanych w aplikacji to widzę dla Li-ion Napięcie absorpcji = 14.2 (wnioskuję że to jest napięcie ładowania) więc mieści się w granicach napięcia ładowania aku.

Ale w aplikacji w ustawieniach zaawansowanych jest też ustawienie dla Smart Lithium (LiFePo4)  gdzie napięcie absorbcji jest również domyślnie 14.2 i mogę je zmienić na dowolne inne. Wtedy tworzy się dodatkowy profil ładowania o nazwie "niestandardowy". Tylko że kliknięcie w przycisk MODE na obudowie ładowarki spowoduje że ten tryb będzie trzeba ponownie włączyć przez aplikację.

Pytanie

Jak wy ładujecie swoje LiFePO ładowarkami Victrona ? co jest najbardziej optymalne dla baterii ?

a) Klikacie Mode Li-ion(14.2V) i już ?

b) Ustawiacie tryb "niestandardowy" z LiFePO i zostawiacie te 14.2 V ?

c) Ustawiacie tryb "niestandardowy" z LiFePO i ustawiacie 14.4 V ?

Ehhh, i pomyśleć że kiedyś był akumulator, prostownik, dwa kabelki i viila :D

Opublikowano

wybieram Mode, Li-ion i już dla tych akumulatorów ładowarka dobiera ładownie w trzech trybach i to wszystko. Masz też tzw tryb nocny albo możesz go wyłączyć na stałe i wtedy akumulator ładowany jest połową prądu max. i wyłącza się wentylator, aż do jego wyłączenia, lub na 8 godz, na noc wtedy wyłącza się wentylator i ładowanie połową prądu max. Po 8 godz. ładowarka przełącza się w tryb normalnego ładowania. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu230 V ładowarka włącza normalny trym ładowania.

Opublikowano

Nabyłem VICTRON Blue Smart IP65 12/15. Poszedłem po linii najmniejszego oporu i wybrałem opcję Li-Ion - zgodnie z instrukcją. Resztę robi oprogramowanie ładowarki. Aku LiTime 100Ah.

Opublikowano

Dzięki, 

Wybór trybu klikając na obudowie jest dla mnie super więc też na lenia przy nim zostanę :)

Opublikowano
W dniu 7.05.2025 o 15:34, agoliat napisał(a):

Jak wy ładujecie swoje LiFePO ładowarkami Victrona ? co jest najbardziej optymalne dla baterii ?

b) Ustawiacie tryb "niestandardowy" z LiFePO i zostawiacie te 14.2 V ?

c) Ustawiacie tryb "niestandardowy" z LiFePO i ustawiacie 14.4 V ?

Ehhh, i pomyśleć że kiedyś był akumulator, prostownik, dwa kabelki i viila :D

Ja sieciową ładowarkę mam ustawioną na 14,2V bo korzystam z 230V okazjonalnie. Zazwyczaj przy złej pogodzie lub gdy nigdzie nie jedziemy.

W regulatorze napięcia od solarów (który działa zawsze) mam już ustawione ładowanie na 13,8V - co odpowiadam 80% pojemności akumulatora, również w ładowarce DC/DC (czasami przy mocno rozładowanym akumulatorze przed jazdą modyfikuje to ustawienie na 14,2V). Podobno ładowanie LIFePo4 na 80% wydłuża jego żywotność :) … tego się trzymam od 4 lat i aku działa bez zarzutu :) i nie zauważyłem spadku jego pojemności.

Opublikowano

Ta sama rozkminka u mnie przy VICTRON Blue Smart IP65 12/15 :)

Z tego co porównałem, to różnica jest w tym, że tryb li-ion ma wyłączone napięcie fazy Float. Nie jestem kompetentny by to rozwikłać, ale używanie trybu Li-ion bez aplikacji wydaje się mniej uciążliwe w uzytkowaniu.

Czy ładowarka pamięta tryb po odłączeniu od 230v?

Opublikowano
12 godzin temu, kazakoff napisał(a):

Czy ładowarka pamięta tryb po odłączeniu od 230v?

tak

W dniu 7.05.2025 o 16:34, agoliat napisał(a):

tak używam