Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jedna z lampek led nad stołem wyzionęła ducha. Tzn. mruga jeden pasek 🤬

Macie jakiś pomysł co to za lampka?

45mm x 45mm

IMG_1774.thumb.jpeg.5c7ee68a730b6efdc589392b0b65ede8.jpegIMG_1775.thumb.jpeg.be885665151c9b9a3b130f4aa72b7175.jpeg

IMG_1776.thumb.jpeg.72b16929dbdd138a5edcdfe8c7f91d2a.jpeg

Te kropki na trzecim zdjęciu to jest refleks, jakoś to się w obiektywie odbija bo okiem tego nie widać.

Pytanie dilera odpada, nie mam już do nich siły. Oni nawet nie ogarniają dużych części a ta lampka nie jest częścią zamienną.

Mam nad stołem dwie lampy zespolone każda po dwie takie lampki. Już kiedyś mi się jedna przepaliła wtedy było jakoś już po gwarancji i okazało się, że trzeba wymienić całą jedną lampę. Nie pamiętam dokładnie ale taka lampa kosztuje chyba ze 150€. Diler który znał mój vin zamówił mi lampę do mojej przyczepy, czekałem na nią 6 tygodni po czym okazało się że zamówili złą lampę. Chcieli żebym odesłał to przyślą mi drugą za kolejne 6 tygodni… Ponieważ mi się spieszyło to machnąłem na to ręką i sobie przeszczepiłem te lampki bo były takie same, tylko obudowa się różniła. 

Anyway nie mam zamiaru płacić znowu worka kasy za kawałek plastiku którego nie potrzebuję i dwie lampki z Chin za 1€ sztuka. 

Może macie pomysł skąd taką lampkę wziąć. Szukałem już googlem i Ali 

Mogą być pomysły na zamienniki, najwyżej wymienię wszystkie 4.

Kolor światła jest zimny, tylko na zdjęciu tak wychodzi. 

BTW. A teraz skubana świeci i nie mruga, jak to piszę. Boi się :]

i słusznie. 

Opublikowano

Spróbuj podłączyć zasilanie i opisanym tutaj sposobem może wyłapiesz, która dioda pada.

Jeśli się uda, za kilka złotych masz temat ogarnięty.

Opublikowano
20 minut temu, Marcin T napisał(a):

Spróbuj podłączyć zasilanie i opisanym tutaj sposobem może wyłapiesz, która dioda pada.

Jeśli się uda, za kilka złotych masz temat ogarnięty.

Wiem która pada, jak dociskam to działa. 

Tylko jak ta dioda się nazywa?

Poza tym nie jestem pewien czy to lutowanie na moje umiejętności ;)

To już chyba lutowanie SMD

Opublikowano

@Hermogenes dzięki za pomysł, tego było trzeba.

@Marcin T możesz opisać proces odlutowania / lutowania? Bo w sumie tak myślę że mam 3 zepsute te lampki i może z nich bym złożył jedną działającą.

Opublikowano
1 godzinę temu, vrs napisał(a):

Tylko jak ta dioda się nazywa?

Z dużym prawdopodobieństwem to taka dioda

Dobrze jest mieć pęsetę i stację lutowniczą lub dłuższy grot z lutownicy transformatorowej, aby grzać jednocześnie trzy piny z jednej strony.
Dasz radę ;)
Jak nie czujesz się na siłach to spytaj może w jakimś serwisie naprawy telefonów. Ogarną to w kilka chwil.

Opublikowano

Ten typ ma punkty lutownicze po obu stronach więc lutownica musi być "szczypcowa". Szkoda kasy na specjalistyczną lutownicę, lepiej kupić za 5 zł gotowy panel Pozdrawiam Hermogenes

Opublikowano
9 godzin temu, Marcin T napisał(a):

Jak nie czujesz się na siłach to spytaj może w jakimś serwisie naprawy telefonów. Ogarną to w kilka chwil.

Eee no, nie psujmy sobie zabawy. Dzięki

1 minutę temu, Hermogenes napisał(a):

Ten typ ma punkty lutownicze po obu stronach więc lutownica musi być "szczypcowa". Szkoda kasy na specjalistyczną lutownicę, lepiej kupić za 5 zł gotowy panel Pozdrawiam Hermogenes

Powalczę jeszcze z tymi lampkami co mam, ten gotowy panel G4 ma chyba za dużą wysokość, zobaczę.

Dzięki za pomoc

Stacje lutowniczą mam, a i jeszcze pytanie na ile to grzać? 350*C?

Opublikowano

@reflexes dzięki, idealnie by było żeby ta płytka była trochę większa bo ta 9tka ma wymiar 1/2 tej co mam obecnie a boję się że jak dam więcej tych diod to będzie za duża różnica w sile świecenia.

Opublikowano
18 minut temu, vrs napisał(a):

Stacje lutowniczą mam, a i jeszcze pytanie na ile to grzać? 350*C?

Wystarczy.

Powodzenia ^_^

Opublikowano (edytowane)

Dobra, raport z frontu robót ;)

Jest dobrze :]

Ale po kolei.

Za Chiny nie mogłem odlutować tych przepalonych ledów lutownicą i grotami które posiadam. Więc pomyślałem że zrobię to na gorące powietrze. Nie mam takiej profi grzałki ale mam opalarkę całkiem profi z różnymi końcówkami. Od góry grzać się nie dało bo obudowa tych ledów jest zrobiona z plastiku i by stopiły więc grzałem płytkę od spodu.

Wymagało to nabrania trochę wprawy ale jak już opanowałem technikę to poszło dość szybko. (Tzn 3 wieczory się z tym bawiłem ;) ale byłoby do ogarnięcia w 1-2 gdybym miał te ledy)

Z jakiegoś powodu te ledy podlinkowane przez @Marcin T nie chciały działać. Tzn myślę że one są ok a może moje lutowanie nie było na poziomie wystarczającym. Mam w planach powalczyć z nimi jeszcze. Czy tam każda nóżka + musi mieć oddzielną ścieżkę zasilania czy mogę te + zmostkować? Bo mam takie jedno gnizado led'a które nie do końca przeżyło etap nauki i chyba mi się te 3+ zmieniły w 1+ ? Tzn. zdrapały mi się te przerwy :] (a może to jakimś lakierem rozdzielić???)

Skoro ledy od Marcina nie działały to postanowiłem spróbować przeszczepić ledy z jednej płytki na drugą. Też już metodą na gorące powietrze. 

Finalnie z 3 płytek zrobiłem 2 działające więc wynik jest super ekstra. Zobaczymy jak długo to podziała ;)

Tak czy siak mam w planie jeszcze powalczenie z trzecią płytką i z tymi ledami wskazanymi przez @Marcin T bo mam ich chyba 10 czy 15 więc szkoda żeby tak leżały ;)

Dzięki wszystkim za zaangażowanie w temat i pomoc.

Edytowane przez vrs (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
1 minutę temu, Hermogenes napisał(a):

No takiej lutownicy jeszcze nie mam ;)

Ale, że brzmisz na znawcę to pytanie odnośnie mostkowania anod z powyższego postu jest ciągle aktualne, ewentualnie czym rozdzielić te anody na płytce?

BTW wydaje mi się że ta termopęseta by rozpuściła tę diodę