Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

[Dzień 1]

Pomysł na ten kierunek zrodził się u nas już jakiś czas temu. Motywowany był głównie zamiłowaniem naszego syna do klocków Lego, stąd też głównym ale nie jedynym punktem naszego wyjazdu była wizyta w Legolandzie w Billund. Niemniej by nie był to jedyny punkt jaki mielibyśmy zobaczyć w Danii postanowiliśmy jeszcze nieco pozbierać informacje (również z innych forumowych wpisów) i je również ująć w naszym planie. W końcu nie samymi klockami człowiek żyje ;)

Powstał plan a że znalazło się w nim trochę punktów zatem postanawiamy wyruszyć już w piątek po pracy i dojechać możliwie daleko w kierunku zachodnim tego dnia.

Udało się nam dojechać do Poznania gdzie zatrzymujemy się na parkingu Agata meble pokonując 348km. W nocy było tu bardzo spokojnie. Tak kończy się nasz pierwszy dzień wyprawy.

IMG_9823.thumb.jpeg.6ba8e8973b7291983767f116706c71b8.jpeg

Edytowane przez eastnomad (wyświetl historię edycji)
  • Odpowiedzi 100
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

[Dzień 2]
Po spokojnej nocy wstajemy rano, zjadamy śniadanie i ruszamy w dalszą drogę.

IMG_9828.thumb.jpeg.90ddba824608966a2196223f5f33ab6d.jpeg

Plan na dziś dojechać możliwie blisko granicy duńskiej. Jako punkt obieramy parking przy policji autostradowej.

IMG_9831.thumb.jpeg.723d8eab3fe248fdbc7b3d4a6c8a7cf6.jpeg 

Podczas tego wyjazdu postanowiłem bojkotować autostradę wielkopolską (a w szczególności stawki na niej panujące) stąd też drogę w stronę granicy pokonujemy drogami krajowymi 92 i 24. Ta druga szczególnie na odcinku za trasą ekspresową S3 to bardzo przyjemna i malownicza droga a ruch na niej był znikomy.

IMG_9839.thumb.jpeg.dc750c6d98b1b11e23911942e27d649a.jpeg

Granicę państwa przekraczamy w Kostrzynie nad Odrą. Ostatnia stacja przed nią opanowana jest prawie w całości przez naszych zachodnich sąsiadów tankujących swoje auta i kanistry (akurat ten ze zdjęcia poniżej miał jakiś mały kanister na tle innych swoich rodaków) ;) 

IMG_9850.thumb.jpeg.ffeb062e095e57688e4986c0cf0bc857.jpeg

Po stronie niemieckiej trasa jest równie malownicza i pojawiają się na niej już pierwsze przyczepy, których tego dnia minęliśmy ponad 50, kamperów nawet nie liczyłem.
IMG_9858.thumb.jpeg.18b7c12dda93f57a5a59e003dacf888e.jpeg

Jadąc tą drogą mijało nas sporo ciekawych aut i widocznie musiał odbywać się tego dnia jakiś zlot klasyków w okolicy bo ich liczba była naprawdę znacząca. 
IMG_9863.thumb.jpeg.d11ac30db38538315a630b7a911b1114.jpeg

IMG_9865.thumb.jpeg.cd420ce555cced5ce412579d45d98ddc.jpeg

Na obwodnicy Berlina mijaliśmy też ciekawy autobus :) 

IMG_9868.thumb.jpeg.e6e350110fb36a4711fa41a3da02a95a.jpeg

i wszechobecny o tej porze roku kwitnący rzepak :) 

IMG_9870.thumb.jpeg.d787f4ebfe75ae826162dbf3a9030a5b.jpeg

Późnym popołudniem docieramy na parking gdzie znajdujemy miejsce dla siebie.

IMG_9876.thumb.jpeg.d17c0eb4fc9a4236e17df4e1f833cb25.jpegZjadamy obiadokolację i idziemy zwiedzić pobliską mieścinę ;) 

IMG_9877.thumb.jpeg.cf667b16e0a3779522449eae26469543.jpeg

IMG_9881.thumb.jpeg.eb40f4c2ead15d90f4574d0d096a1f28.jpeg

IMG_9880.thumb.jpeg.745a48bc0da619eb640a4b212e31c3ae.jpeg

Bardzo spokojnie a może nawet aż za spokojnie tu było i oczywiście ten niemiecki porządek i brak reklamozy tak niestety obecnej niemalże wszędzie u nas. 
Tak kończy się nasz drugi dzień podróży.

cdn…

Opublikowano

No właśnie usiadłem do komputera po powrocie z majówki :] - więc zajmuję miejsce w pierwszym rzędzie. 

Opublikowano

Ale co to “mieścina” / parking ?

Opublikowano
36 minut temu, Tomii napisał(a):

No właśnie usiadłem do komputera po powrocie z majówki :] - więc zajmuję miejsce w pierwszym rzędzie. 

Miejsca starczy też i dla innych. Tłumów się nie spodziewam ;) ale fajnie, że krzesła się powoli zapełniają :) 

23 minuty temu, Bercik77 napisał(a):

No to siadamy i jedziemy. 

Elegancko :) 

25 minut temu, Bercik77 napisał(a):

Kulczyk się w grobie przewraca 🤪

:lol:

19 minut temu, vrs napisał(a):

Ale co to “mieścina” / parking ?

Tam tuż obok była osada/wieś/miasteczko - Schuby (walking distance) i tam poszliśmy żeby nieco rozruszać kości po długiej jeździe. 

Opublikowano

Kłaniam się. Autobus to osobowa wersja Robura. Pięknie wygląda. 

Dziś w TV mówi że na ten moment wyprodukowano 61 klocków Lego na 1 mieszkańca Ziemi. 😁

Opublikowano
45 minut temu, Commander napisał(a):

Kłaniam się. Autobus to osobowa wersja Robura. Pięknie wygląda. 

Co by o nich nie myśleć, to jednak trzeba przyznać, że o klasyki zwłaszcza potrafią zadbać.

47 minut temu, Commander napisał(a):

Dziś w TV mówi że na ten moment wyprodukowano 61 klocków Lego na 1 mieszkańca Ziemi. 😁

Nieźle :]

41 minut temu, Tomiy napisał(a):

Jak na każdy seans jestem :)

Cieszę się i oczywiście zapraszam :) 

Opublikowano
10 godzin temu, eastnomad napisał(a):

Pomysł na ten kierunek zrodził się u nas już jakiś czas temu.

W tamtym roku w święta - będąc w Niemczech, padł pomysł - kolejne święta w Dani - później plan się zmienił na Grecję, ale czy dobrze?

Opublikowano
1 godzinę temu, Misio napisał(a):

padł pomysł - kolejne święta w Dani - później plan się zmienił na Grecję, ale czy dobrze?

Ja uważam, że dobrze wybraliście. Wasze wyjazdy są dłuższe i nie wiem czy tu mielibyście aż tyle do zobaczenia :hmm:.

U nas to była tez kwestia by Legoland odwiedzić we właściwym momencie, takim gdy na dziecku robi jeszcze wrażenie ale i może skorzystać ze wszystkich atrakcji i wydaje mi się, że ten moment był idealny.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, eastnomad napisał(a):

Ja uważam, że dobrze wybraliście. Wasze wyjazdy są dłuższe i nie wiem czy tu mielibyście aż tyle do zobaczenia :hmm:.

W tamtym roku był pomysł wyjazdu tylko na święta (do Dani, ale na wybrzeże głównie Bałtyku - objeżdżając dalej nasze ukochane morze)... no może + majówkę...

A czy dobrze wybraliśmy?

Innego zdania jest chyba nasz Osiołek :( 

Edytowane przez Misio (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
17 minut temu, Misio napisał(a):

był pomysł wyjazdu tylko na święta (do Dani, ale na wybrzeże głównie Bałtyku - objeżdżając dalej nasze ukochane morze)... no może + majówkę...

No jeśli taki większy plan to faktycznie  wyglądał i zapowiadał się ciekawie. Niemniej zawsze można do niego wrócić ;) 

19 minut temu, Misio napisał(a):

A czy dobrze wybraliśmy?

Innego zdania jest chyba nasz Osiołek :( 

Kurczę widzę, że mam spore zaległości w relacjach :sciana: . Kretynów, którzy nie potrafią uszanować czyjejś własności jak widać spotkać można wszędzie :( . Pod tym względem po tym wyjeździe uważam, że Dania jest w topie tych, którzy o swoją jak i innych własność dbają i nie wydaje mi się żeby coś takiego mogło się tu wydarzyć. Tu przez dłuższe momenty miałem wrażenie, że można by zostawić auto otwarte z kluczykami w środku i nic by z tego złego nie wynikło.

Opublikowano
3 minuty temu, eastnomad napisał(a):

Kurczę widzę, że mam spore zaległości w relacjach :sciana: 

Nie jestem pewny czy w ogóle będzie...moja relacja.

4 minuty temu, eastnomad napisał(a):

No jeśli taki większy plan to faktycznie  wyglądał i zapowiadał się ciekawie. Niemniej zawsze można do niego wrócić ;) 

i na pewno wrócimy...

Opublikowano
9 minut temu, Misio napisał(a):

Nie jestem pewny czy w ogóle będzie...moja relacja.

13 minut temu, eastnomad napisał(a):

Może nie od razu ale z czasem:hmm:. Zawsze się je fajnie czytało :) 

10 minut temu, Misio napisał(a):

i na pewno wrócimy...

:ok: