Skocz do zawartości

Instlacja z solarem + dokladanie movera - weryfikacja (podpowiedzi)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w przepiękny kwietniowy poniedziałek.

Posiadam przyczepę jak w opisie mojego profilu. Ściągnięta z Anglii z dołożoną instalacją Pv. Nie wiem czy działa i czy poprawnie zrobiona bo nie było aku, a że zawsze bylem na kempingach z przyłączem 230 V wiec aku jakby nie był potrzebny. Przyszedł czas na dołożenie movera, wiec i bateria będzie potrzebna stąd moje większe zainteresowanie tym co mam :)

Dołączę zdjęcia i jakiś szkic żeby łatwiej było rozkminić o co chodzi. Przewody op paneli doprowadzone są do  kontrolera topsolar - od niego przewody idą  na zaciski akumulatora (był kiedyś ale został przez kogoś wyjęty). Przewody powrotne wracają do "rozdzielcza" zrobionego ze zwykłych kostek elektrycznych (do poprawy bo wygląda słabo). Z tych rozdzielczy idzie to na chyba ładowarkę PS306-4A-BC (tak doczytałem w necie) i na białą skrzynkę która jest obok kontrolera. (skrzynka z wyposażenia przyczepy)

Mam dwa (w sumie trzy) pytania w związku z powyższym.

1. Czy to co jest zrobione, zrobione zostało poprawnie ?

2. Czy sterownik movera podpiąć tez pod te "rozdzielacze", czy bezpośrednio pod akumulator ?

3. Czy Ładowarką (w przypadku podłączenia do instalacji 230) mogę chociaż dla testu uruchomić mover ?

instacja 1.jpg

instajacja 2.jpg

Uklad w przyczepię.png

Opublikowano
Godzinę temu, bazily napisał(a):

2. Czy sterownik movera podpiąć tez pod te "rozdzielacze", czy bezpośrednio pod akumulator ?

Sterownik jak dla mnie powinien być podpięty bezpośrednio pod akumulator.

Godzinę temu, bazily napisał(a):

3. Czy Ładowarką (w przypadku podłączenia do instalacji 230) mogę chociaż dla testu uruchomić mover ?

Jak ładowarka wystarczająco mocna i gdy rolki są niedociśnięte do kół można spróbować. W przeciwnym wypadku nie.