Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem na jakiejś prerii w Arizonie, przy granicy z Kalifornią, na corocznej imprezie o nazwie "Skooliepalooza". To głównie zlot "nomadów" żyjących w swoich domkach na kołach zbudowanych na bazie szkolnych autobusów, ale każdy jest tu mile widziany, niezależnie od tego jaki ma pojazd. Są vany, są przyczepy, są nawet osobowe auta z namiotami. 

Klimaty w stylu "dzieci-kwiaty", joga, tęczowe flagi itp, więc nie całkiem moje, ale preria olbrzymia, nie musi się przebywać w centrum działalności tej grupy ludzi, tym bardziej, że to bardzo zróżnicowana grupa. Są młodzi ludzie, ale wielu też takich, którzy pamiętają ruch hippisowski z lat 60. (i nigdy go chyba nie opuścili). 

AnitaWu i Tomek byli na podobnym zlocie dwa lata temu, mają ciekawy film na ten temat, a ja tylko pokażę trochę zdjęć pojazdów, jakie można tu zobaczyć. 

Zdjęcie WhatsApp 2025-02-15 o 08.20.51_d80a06f4.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2025-02-15 o 08.21.43_806543a6.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2025-02-15 o 08.22.17_c8c23718.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2025-02-15 o 08.23.52_bd711a29.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2025-02-15 o 08.24.11_72bfdfc0.jpg

• Odpowiedzi 46
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
4 godziny temu, Łza Włóczynutka napisał(a):

Ależ atam rozmiatości, cały przekrój: od skrajnch ulepów skleconych z jakichś odpadów, po całkiem sprytnie ogarniete domy na kółkach

To prawda, że było tu wiele projektów, które bardziej przypominają jakieś rozpadające się altanki na działkach z czasów PRL-u, niż wygodne kampery. Wnętrza niektórych też dość ubogie - jakiś materac na podłodze, kuchenka na propan, stolik z paru desek i tyle. Były, rzecz jasna, także "normalne" kamperki, ale zdjęcia robiłem głównie tym ciekawszym.

Zdjęcie WhatsApp 2025-02-15 o 08.30.48_0f144dcb.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2025-02-15 o 08.31.58_5beccd1b.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2025-02-15 o 08.32.21_2ae309f0.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2025-02-15 o 08.32.50_9c0e46d7.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2025-02-15 o 08.34.04_154bb7fd.jpg

Opublikowano

Niszczenie promieniami słońca opon oraz przez to iż to są koła o bardzo dużych oponach - gdzie jest potężna różnica ciśnienia w niskiej temperaturze kontra wysokiej (a tam potrafią być bardzo duże różnice).

5 minut temu, Commander napisał(a):

@Trucker Hiob Piotr,  jak zwykle super zdjęcia . 

Dokładnie

Opublikowano
Godzinę temu, szymon111 napisał(a):

Pytam z ciekawości, w jakim celu stosują niektórzy osłony na koła?

35 minut temu, Commander napisał(a):

Od słońca.  Na nasze budki też są...

29 minut temu, Misio napisał(a):

Niszczenie promieniami słońca opon oraz przez to iż to są koła o bardzo dużych oponach - gdzie jest potężna różnica ciśnienia w niskiej temperaturze kontra wysokiej (a tam potrafią być bardzo duże różnice).

Myślę, że nawet ważniejszą przyczyną jest to, że wielu z tych ludzi bardzo mało się przemieszcza. Siedzą w zimie w Arizonie, a na lato jadą do Oregonu, czy Montany i po 10 latach ich opony mają 20-30 tys km, więc bieżnik jest jak nowy, ale od słońca mogłyby powstawać mikropęknięcia w bocznych ściankach. Inaczej mówiąc w wielu kamperach opona wcześniej nadaje się do wyrzucenia z powodu wieku, niż przebiegu, więc te osłony mogą przedłużyć jej żywot.

35 minut temu, Commander napisał(a):

@Trucker Hiob Piotr,  jak zwykle super zdjęcia . 

29 minut temu, Misio napisał(a):

Dokładnie

Dziękuję. Zatem kolejna porcja pojazdów ze skooliepaloozy. Niektóre pojazdy mogą się powtórzyć, ale po prostu wysyłam wszystko, co zrobiłem w jeden poranny spacerek. 

Zdjęcie WhatsApp 2025-02-15 o 08.34.28_3681ea71.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2025-02-15 o 08.35.02_3f06d266.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2025-02-15 o 08.35.43_c4c5ddc8.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2025-02-15 o 08.36.10_460f0dbc.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2025-02-15 o 08.36.36_22c2d209.jpg

Opublikowano

Jak mi się tam to podoba - wolna amerykanka :D to jest fajne życie. Nie to co w europie. Nic tu nie można, wszystko podyktowane, wyznaczone. Wszystko kontrolowane i manipulowane. 

Opublikowano

Fajne te bagażniki na przednim zderzaku :)

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, marek230482 napisał(a):

Jak mi się tam to podoba - wolna amerykanka :D to jest fajne życie. Nie to co w europie. Nic tu nie można, wszystko podyktowane, wyznaczone. Wszystko kontrolowane i manipulowane. 

To zależy gdzie. Na Zachodzie są ciągle olbrzymie tereny należące do rządu Stanów Zjednoczonych i tutaj, zazwyczaj, można legalnie przebywać, do dwóch tygodni w jednym miejscu. A potem można przejechać kawałek dalej i stać kolejne dwa tygodnie. Poza tym... i tak nikt za bardzo tego nie sprawdza. Na zdjęciach Droga 66 i tereny obok niej, w Arizonie, gdzie ja teraz jestem. Wszędzie tu można parkować, o ile nasz pojazd dojedzie. Mój trochę przytarł hakiem od przyczepy, mimo większych kół i pneumatycznego zawieszenia napompowanego na maksa. 

Na Wschodzie jest gorzej, bo tam wszystko w praktyce jest w rękach prywatnych, a jakieś parki narodowe mają swoje regulaminy, ograniczenia i kempingi, za które trzeba płacić. Ale te kempingi zwykle są niezbyt drogie i mają fajne miejsca, oddalone od siebie, więc człowiek się czuje jak w lesie, a nie jak na parkingu pod WalMartem.

50 minut temu, Stu napisał(a):

Fajne te bagażniki na przednim zderzaku :)

Miejskie autobusy w USA też mają bagażniki rowerowe z przodu. Uznali, że bezpieczniej, gdy kierowca widzi jak ktoś montuje rower, a bezpieczeństwo pieszych jest mniej istotne, bo i pieszych tu za bardzo nie ma. :D 

32 minuty temu, Mandrol napisał(a):

MadMax :D

Jest jeszcze jedna fotka tego busa. 

DJI_0229.JPG

DJI_0231.JPG

DJI_0236.JPG

DJI_0238.JPG

Zdjęcie WhatsApp 2025-02-15 o 08.37.09_7bad9929.jpg

Edytowane przez Trucker Hiob (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Super tereny.... Powiedz mi, jak jest z zasięgiem GSM w takich miejscach?