Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Kupiłem na jesień nowy samochód (rocznik 2020) z myślą zwiększenia DMC przyczepy. W tym roku kupiliśmy nową przyczepę o MWW 1310 a DMC 1700. Czy jest ktoś na forum kto ma taki pojazd i może coś na jego temat powiedzieć. Jak się zachowuje w trasie. Tam dokąd jeździmy przechodzi ostry chrzest. 1500 kilometrów a ostatnie kilkaset w wysokich temperaturach z ostrymi (12%) wielokilometrowymi podjazdami i  oczywiście zjazdami. Samochód to jest wersja kombi z fabrycznie zamontowanym hakiem i silnikiem 2.0d o mocy 190d KM. Może ciągnąć przyczepę do 2000 DMC, tak że ma mały zapas. Ponoć (nie wiem ile w tym prawdy) jeśli hak był montowany fabrycznie to moc wentylatora fabrycznie jest zwiększana z 400 do 600 W. Nie wiem co z chłodnicą oleju skrzyni biegów. Na zdjęciu nasz obecny zestaw.

20250111_112037a.jpg

Opublikowano

Bez problemu da radę. 2000 kg nie wynika z napedu a raczej z nadwozia. X3 z tym silnikiem i skrzynią ma na haku 2400 kg.

Pytanie czy to 4x4?

Chłodnica oleju w skrzyni jest zawsze. Wentylator 600W.

Z tyłu ma poduszki pneumatyczne więc można go dopakować.

Opublikowano

Nie wiem jak w seri 5 ale w X5 przy fabrycznym haku jest dodatkowa chłodnica skrzyni oraz mocniejszy wentylator, generalnie jest poprawiony układ chłodzenia. Poczytaj sobie forum bmw klubpolska, poruszają tam te tematy.

Opublikowano
3 minuty temu, Prokot napisał(a):

Nie wiem jak w seri 5 ale w X5 przy fabrycznym haku jest dodatkowa chłodnica skrzyni oraz mocniejszy wentylator, generalnie jest poprawiony układ chłodzenia. Poczytaj sobie forum bmw klubpolska, poruszają tam te tematy.

Dodatkowa chłodnica i poprawiony uklad chłodzenia to mit. Jedynie wentylatory są mocniejsze ale też nie w każdym przypadku 😉

Opublikowano

Jak w Mercedesie zamawiałem hak to w specyfikacji był tylko mocniejszy alternator o innych zmianach nic nie pisali.

Opublikowano

Niektóre modele BMW przy doposażaniu w hak wymagają wymiany wentylatora na mocniejszy i czasami są też inne poduszki silnika.

Jeżeli samochód wyjechał z fabryki z hakiem to ma już wszystkie te zmiany zrobione jeżeli takie były wymagane.

Opublikowano

Z tego co pamiętam to jak zamówisz hak do x5 2.0 z fabryki to masz 3500 homologacje, jak dołożysz to już "tylko" 2500 kg. Taka różnica jedynie o wentylator??

Opublikowano
28 minut temu, Tomiy napisał(a):

Z tego co pamiętam to jak zamówisz hak do x5 2.0 z fabryki to masz 3500 homologacje, jak dołożysz to już "tylko" 2500 kg. Taka różnica jedynie o wentylator??

G05 25d (2l) ma 2700 kg na haku. Podobnie 30d (3l). Dopiero 40d (3l) ma 3500kg

Opublikowano
W dniu 4.02.2025 o 21:40, Bercik77 napisał(a):

Dodatkowa chłodnica i poprawiony uklad chłodzenia to mit. Jedynie wentylatory są mocniejsze ale też nie w każdym przypadku 😉

Dzisiaj wymieniałem olej w skrzyni biegów, jest powiększony układ o 2 litry ze względu na założony hak (według VIN-u i praktycznie).

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, Remek Przemek napisał(a):

Dzisiaj wymieniałem olej w skrzyni biegów, jest powiększony układ o 2 litry ze względu na założony hak (według VIN-u i praktycznie).

Kto Ci takich rzeczy naopowiadał ? 

Aż sprawdziłem. W 520d 2020r. bez względu czy ma hak, czy nie, jest taka sama chłodnica oleju w skrzyni biegów, ta sama skrzynia z miską olejową nawet jest ten sam wentylator 600 W. Więc nie bardzo wiem gdzie te dodatkowe 2 litry oleju się mają zmieścić - chyba tylko na fakturze :) Prześlij mi VIN na PRIV to sprawdzę to dokładnie w Twoim samochodzie.

Edytowane przez Bercik77 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Bercik77 napisał(a):

Kto Ci takich rzeczy naopowiadał ? 

Aż sprawdziłem. W 520d 2020r. bez względu czy ma hak czy nie jest taka sama chłodnica oleju w skrzyni biegów, ta sama skrzynia z miską olejową nawet jest ten sam wentylator 600 W. Więc nie bardzo wiem gdzie te dodatkowe 2 litry oleju się mają zmieścić - chyba tylko na fakturze :) Prześlij mi VIN na PRIV to sprawdzę to dokładnie w Twoim samochodzie.

Jeszcze dodaj wersję Mild Hybryd. A olej zmieniałem u przedstawiciela producenta skrzyni biegów ZF. Chyba wiedzieli co robią.

Edytowane przez Remek Przemek (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
Teraz, Remek Przemek napisał(a):

Jeszcze dodaj wersję Mild Hybryd. A olej zmieniałem u przedstawiciela producenta skrzyni biegów ZF.

Sprawdzałem wersję MHEV 😁

Wersje 520d LCI  poliftowe były tylko z MHEV.