Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś używa miernika pozimu gazu dometic?bo zastanawiam sie nad kupnem,niedawno zakupiłem firmy unit ktory kompletnie nie dziala i czekam na zwrot kasy

• Odpowiedzi 40
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Jeżeli pytasz o ten w kształcie długopisu to mam taki. Używałem jak miałem stalową butle 8kg. Generalnie działa ale daleko mu do ideału. Zawsze jakoś trzeba było z 10 pomiarów robić, żeby mieć jakiś sensowny odczyt, który i tak był mocno orientacyjny. Trzeba stosować się do zaleceń producenta i uzbroić w cierpliwość.

image.png.689465743dc32d3202bc8aca18a08130.png

image.png.d4b085841218cd96d24d4e5f132d6687.png

Opublikowano

Właśnie o ten pytałem,jest jeszcze droższy czyli truma,moze ktoś testowal?bo wychodzi na to ze nie ma dobrych 

Opublikowano

A nie wystarczy ręczna waga- taniej i pewny wynik.

Opublikowano

Tylko do wagi to trzeba odkręcić reduktor, wyciągnąć butlę z bakisty, zważyć, wsadzić z powrotem, przykręcić reduktor, odpowietrzyć instalację i odpalić odbiorniki które aktualnie działały czyli najczęściej lodówkę. Trochę upierdliwe. 

Ja kiedyś kupiłem ten.

Niestety szajs straszny. Pokazywał poziom gazu chyba jakoś losowo, bo za każdym razem inaczej :lol:

75423_2.jpg

Opublikowano
28 minut temu, ed napisał(a):

A nie wystarczy ręczna waga- taniej i pewny wynik.

Jeżeli czegoś nie pokręciłem to coś mi świta, że @marian36 ma na stałe wstawioną wagę (po bluetooth) pod butlę?

Opublikowano
27 minut temu, reflexes napisał(a):

Tylko do wagi to trzeba odkręcić reduktor, wyciągnąć butlę z bakisty, zważyć, wsadzić spowrotem, przykręcić reduktor, odpowietrzyć instalację i odpalić odbiorniki które aktualnie działały czyli najczęściej lodówkę. Trochę upierdliwe. 

montujesz Duo Control i po problemie. Raczej przy stalowej butli będzie ciężko z precyzyjnym pomiarem bez jej ważenia.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Bercik77 napisał(a):

montujesz Duo Control i po problemie. Raczej przy stalowej butli będzie ciężko z precyzyjnym pomiarem bez jej ważenia.

Też można, ale ja nie mam potrzeby. Takie rzeczy testowałem jak sobie kiedyś wymyśliłem, że będę w ramach redukcji wagi woził tylko jedną butlę. Później zdarzyło się tak, że któregoś pięknego razu o godzinie 23 z minutami skończył się gaz, a majówka była wybitnie zimna i wietrzna. No ale to nie problem, bo przecież na każdej wiosce można wymienić butlę. Jak się okazało po godzinie jeżdżenia wcale nie jest to takie proste, szczególnie o tej porze. Człowiek całe życie się uczy.... Od tamtego zawsze mam dwie. Jedna się kończy zapinam nową, a przy okazji wymieniam pustą. Wskaźnik mi nie potrzebny.

Edytowane przez reflexes (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
5 minut temu, reflexes napisał(a):

Też można, ale ja nie mam potrzeby. Takie rzeczy testowałem jak sobie kiedyś wymyśliłem, że będę w ramach redukcji wagi woził tylko jedną butlę. Później zdarzyło się tak, że któregoś pięknego razu o godzinie 23 z minutami skończył się gaz, a majówka była wybitnie zimna i wietrzna. No ale to nie problem, bo przecież na każdej wiosce można wymienić butlę. Jak się okazało po godzinie jeżdżenia wcale nie jest to takie proste, szczególnie o tej porze. Człowiek całe życie się uczy.... Od tamtego zawsze mam dwie. Jedna się kończy zapinam nową, a przy okazji wymieniam pustą. Wskaźnik mi nie potrzebny.

No to w tej sytuacji proponuję gasbanka lub coś analogicznego i tankowanie "na partyzanta" na każdej samoobsługowej stacji. Zawsze przed wyjazdem możesz dobić do pełna i masz pewność co do ilości gazu. A jak się skończy to i jeżdżenia mniej.

Opublikowano
16 godzin temu, Prokot napisał(a):

Jeżeli pytasz o ten w kształcie długopisu to mam taki. Używałem jak miałem stalową butle 8kg. Generalnie działa ale daleko mu do ideału.

Mam coś takiego, kiedyś używałem. Szału nie ma, ale orientacyjnie poziom pokazuje.

Obecnie zamieniłem butlę stalową na dwa spięte razem gasbanki i do tego waga iGasView. Jest dużo dokładniej a cenowo prawie to samo.

Opublikowano
Godzinę temu, Bercik77 napisał(a):

No to w tej sytuacji proponuję gasbanka lub coś analogicznego i tankowanie "na partyzanta" na każdej samoobsługowej stacji. Zawsze przed wyjazdem możesz dobić do pełna i masz pewność co do ilości gazu. A jak się skończy to i jeżdżenia mniej.

Jak wspomniałem, nie ma potrzeby. Dwiema butlami da się tak żonglować, że gaz zawsze jest. A poza tym na stacjach nie dają czystego propanu, a ja jeżdżę cały rok. Tak wiem, można ogrzewać butle itp. ale to gra niewart świeczki.

Opublikowano

Moje pytanie dotyczyło urządzenia ktore sprawdzi poziom gazu( sprawdzone),w moim przypadku nie chodzi tylko o przyczepę ale również o domek nad jeziorem ktory jest tez ogrzewany piecem trumatic,posiadam 3 butle i poprostu chciałbym wiedzieć ile gazu jest w danej butli,z waszych wypowiedzi wynika ze po prostu nie ma takiego urządzenia 

Opublikowano
9 minut temu, Fedek napisał(a):

Moje pytanie dotyczyło urządzenia ktore sprawdzi poziom gazu( sprawdzone),w moim przypadku nie chodzi tylko o przyczepę ale również o domek nad jeziorem ktory jest tez ogrzewany piecem trumatic,posiadam 3 butle i poprostu chciałbym wiedzieć ile gazu jest w danej butli,z waszych wypowiedzi wynika ze po prostu nie ma takiego urządzenia 

Na działce to nie ma chyba nic prostszego jak waga. Może być nawet łazienkowa.

Opublikowano

No tak,ale najprościej rzecz ujmując,gdyby bylo urządzenie sprawdzone, mógłbym sobie te butle podmieniać w zależności od potrzeb i napelnienia, dziękuję za uwagę i porady, niestety dalej mam dylemat czy próbować inne urządzenia az trafie na takie co spelni oczekiwania 

Opublikowano
6 godzin temu, piorun napisał(a):

Jeżeli czegoś nie pokręciłem to coś mi świta, że @marian36 ma na stałe wstawioną wagę (po bluetooth) pod butlę?

Dokladnie tak, mam 2 butle, duoControl i 2 wagi na stałe założone pod butlami (są na magnesach). Obie działają niezależnie i w apce po BT pokazują poziom gazu, przewidują kiedy się skończy na bazie zużycia, widac wykresy itp. Mam 2 wagi identyczne: https://www.gok.de/en/Senso4s-PLUS/