Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
33 minuty temu, K5PAWLO napisał(a):

CZYM ZMYC SLADY KLEJU

1. Czemu krzyczysz?
2. Jakiego kleju i z czego? 

• Tomii zmienił(a) tytuł na Ślady kleju w Niewiadówce
Opublikowano

Jeśli to oryginał to podklejanie czegokolwiek w niej to pudrowanie strupa,
W starych ta piankowana tapicerka była klejona na jakiś budaprenopodobny,
Pokaż zdjęcia chociaż jak to wygląda,
Jeśli zdecydujesz się na remont generalny to stary klej że ścian usuwają ludzie najczęściej mechanicznie, przeważnie szczotką druciana na flexie/diax/szlifierka kątowa...

Opublikowano
13 godzin temu, K5PAWLO napisał(a):

WŁASNIE NABYŁEM NIEWIADÓWKE I TAKIE PYTANKO CZYM ZMYC SLADY KLEJU I JAKIM KLEJEM MOZNA PODKLEIC TAPICERKE

A może po polsku napiszesz.

Opublikowano
18 godzin temu, K5PAWLO napisał(a):

WŁASNIE NABYŁEM NIEWIADÓWKE I TAKIE PYTANKO CZYM ZMYC SLADY KLEJU I JAKIM KLEJEM MOZNA PODKLEIC TAPICERKE

Zaloguj na fanklub Niewiadówek ( po nieporozumieniach powstały 2 ) , tam masz kopalnię wiedzy związaną z N-kami :hej:

Opublikowano

Jak będziesz czyscił, to przykryj czymś podłogę, bo ta pianka  zamienia się w coś co ciężko zeskrobać

Opublikowano
2 minuty temu, misha22 napisał(a):

Jak będziesz czyscił, to przykryj czymś podłogę, bo ta pianka  zamienia się w coś co ciężko zeskrobać

Dokładnie tak jest . Lepi się do wszystkiego na co spadnie. 

Jestem świeżo po zerwaniu orginalnej wykładziny  z sufitu i ścian . A to dopiero początek bo resztki kleju i pianki pozostało na skorupie którą trzeba usunąć aby nowy  klej miał odpowiednią przyczepność  . Bez maski lakierniczej lepiej tego nie robić. 

Opublikowano
Jestem świeżo po zerwaniu orginalnej wykładziny  z sufitu i ścian . A to dopiero początek bo resztki kleju i pianki pozostało na skorupie którą trzeba usunąć aby nowy  klej miał odpowiednią przyczepność  . Bez maski lakierniczej lepiej tego nie robić. 
Ale nie usuwaj resztek kleju na upartego do czystego laminatu, bo po pierwsze szlag Cię trafi, a oo drugie nie jest to konieczne. Przerabiałem to na własnej ence, wiosną 2024. Kleiłem tapicerkę od Dariusa, na klej Bonaterm AS. Trzyma jak wściekły.
Opublikowano
21 minut temu, szakal napisał(a):
10 godzin temu, Maras napisał(a):

Ale nie usuwaj resztek kleju na upartego do czystego laminatu, bo po pierwsze szlag Cię trafi, a oo drugie nie jest to konieczne. Przerabiałem to na własnej ence, wiosną 2024. Kleiłem tapicerkę od Dariusa, na klej Bonaterm AS. Trzyma jak wściekły.

Tak właśnie jest robione .

Powiedz mi jak długo po przyklejeniu tapicerki było czuć ten klej chyba ,że jest on bezzapachowy. I czy po wystawieniu przyczepy na pełne słońce po remoncie były dyskomfort w przebywaniu czy też spaniu .Mam na myśli zapach kleju. Bo dobranie odpowiedniego kleju ma w tej kwestii znaczenie. Pewnie jest jakiś kompromis w doborze czuć na początku ale trzyma idealnie na lata albo "pachnie" po ,ale z tym trzymaniem tapicerki na kilkanaście lat to tak średnio.  

Opublikowano
Powiedz mi jak długo po przyklejeniu tapicerki było czuć ten klej chyba ,że jest on bezzapachowy. I czy po wystawieniu przyczepy na pełne słońce po remoncie były dyskomfort w przebywaniu czy też spaniu .Mam na myśli zapach kleju. Bo dobranie odpowiedniego kleju ma w tej kwestii znaczenie. Pewnie jest jakiś kompromis w doborze czuć na początku ale trzyma idealnie na lata albo "pachnie" po ,ale z tym trzymaniem tapicerki na kilkanaście lat to tak średnio.  
Czuć przy nakładaniu. Później spokój, nic nie śmierdzi klejem. Bonaterm AS jest do nakładania pędzlem i tak to robiłem, smarując wąskie pasy i klejąc tapicerkę, dokładnie dociskając. Klejem tym, smarujesz tylko laminat, NIE smarujesz tapicerki.
Opublikowano
2 minuty temu, szakal napisał(a):
10 minut temu, Maras napisał(a):

Czuć przy nakładaniu. Później spokój, nic nie śmierdzi klejem. Bonaterm AS jest do nakładania pędzlem i tak to robiłem, smarując wąskie pasy i klejąc tapicerkę, dokładnie dociskając. Klejem tym, smarujesz tylko laminat, NIE smarujesz tapicerki.

To jest duży plus ,że nie musisz smarować dwóch elementów tak jak to było robione np. budaprenem .

A jesteś w stanie zrobić na bieżąco  korektę ,mam na myśli odklejenie tapicerki i ponowne jej przyklejenie czy już jednak nie da rady tego zrobić .

Ciekawy też jestem czym kleją w Niewiadowie na produkcji.

Dzięki odnośnie tego kleju :ok: 

Opublikowano

W kwestii klejenia się nie wypowiem, bo ja w swojej N-ce poszedłem w panele ścienne. Po ściągnięciu tapicerki przykręciłem na wkręty farmerskie stelaż z drewnianych listewek 2 cm, obłożyłem ściany i sufit styropianem 2 cm i na wierzch położyłem panele. Efekt jest taki, że latem jak budka stoi w słońcu to w środku można komfortowo siedzieć.