Skocz do zawartości

Przesuwanie przyczepy w bok...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym ustawiać przyczepę w pewnym miejscu, blisko ściany.

Z tyłu jest to pełny narożnik, a z przodu do połowy przyczepy więc nie ma możliwości aby podjechać tam na raz, tylko trzeba by ręcznie kilkukrotnie przód - tył.

Więc pomyślałem że najlepiej byłoby wjechać prosto a następnie pierwsze co przyszło mi na myśl to wózki pod koła których używa się do wciągania aut na lawety itp. Postawienie przyczepy na czymś takim to z 2 minuty a następnie przepchnąć w bok i na wózkach ją zostawić.

Jedyny obecnie problem to według mnie trochę wysoki koszt zakupu rolek.

Czy ręcznie dałoby się przepchnąć przyczepę bez problemu na takich rolkach?

Może ktoś ma inny chałupniczy pomysł na coś takiego?

Opublikowano

1) trzeba pamiętać o problemach z podnoszeniem przyczepy...

2) chałupniczo - płyta/platforma/podest z rolkami - pewnie da się spokojnie zrobić...

Opublikowano

i pamiętajmy o suficie co by te wszystkie podkładki zmieściły ...

Opublikowano

Pod każde z koło podłuż po dwie płyty drewnopodobne .I możesz, albo pomiedzy płyty posypać piasek dla zredukowania tarcia lub ustawic kilka cienkich rurek ze złomnicy ;)

Opublikowano
W dniu 9.01.2025 o 09:42, Misio napisał(a):

2) chałupniczo - płyta/platforma/podest z rolkami - pewnie da się spokojnie zrobić...

Jakich problemach? Sprzętowych czy technicznych i braku miejsca na lewarek w ramie przyczepy?

18 godzin temu, Maras napisał(a):

i pamiętajmy o suficie co by te wszystkie podkładki zmieściły ...

Sufitu brak

20 godzin temu, piotrowin napisał(a):

Porozmawiałbym z ludźmi, którzy montują bramy przesuwne. Trzy szyny, pięć wózków, dwa podjazdy do poziomowania żeby wjechać moverem.
Potem to już tylko lekko pchnąć.

Myślę że to zbyt skomplikowane i chyba by przekroczyło koszt zwykłych rolek

15 godzin temu, AdrianK napisał(a):

Pod każde z koło podłuż po dwie płyty drewnopodobne .I możesz, albo pomiedzy płyty posypać piasek dla zredukowania tarcia lub ustawic kilka cienkich rurek ze złomnicy ;)

Ten pomysł całkiem ciekawy, tylko nad płytą trzeba by pomyśleć, bo chciałbym przyczepę na tym pozostawiać, więc płyta na zewnątrz szybko by pewnie się rozpadła.

Opublikowano
38 minut temu, szymon111 napisał(a):

Jakich problemach? Sprzętowych czy technicznych i braku miejsca na lewarek w ramie przyczepy?

By się nie przechyliła, zrotowała, a najważniejsze by tego nie zrobić tego podporami...

41 minut temu, szymon111 napisał(a):

płyta na zewnątrz szybko by pewnie się rozpadła.

OSB bardzo dużo wytrzymuje...

Opublikowano

1. Nie  trzeba podnosić, można najechać
  2. Deseczki + pręty fi 12mm .Dokładnie tak kiedyś przemieszczałem samochód bo garaż był trochę za wąski dla prac przy zawieszeniu.
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof57 napisał(a):

1. Nie  trzeba podnosić, można najechać

ale kolega pisał:

W dniu 9.01.2025 o 09:33, szymon111 napisał(a):

Postawienie przyczepy na czymś takim to z 2 minuty

dlatego ja poruszyłem ten aspekt....

a

2 minuty temu, Krzysztof57 napisał(a):

Deseczki + pręty fi 12mm .Dokładnie tak kiedyś przemieszczałem samochód bo garaż był trochę za wąski dla prac przy zawieszeniu.

Tylko trzeba mieć na uwadze że samochody najczęściej są ciut lżejsze / mniejsze naciski na oś/koło...

Ale to też bardzo dobry pomysł.

Opublikowano

Właśnie o tym mowa że rolki trochę kosztują i nie jestem przekonany aby wydawać na to taką cenę.

Po za tym wózek stosowany do wciągania na lawetę jest tańszy i podają że wytrzyma po 2t na koło.