Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Podjąłem decyzję że stworze już teraz nowy topik - gdyż wyprawa do Grecji dla nas będzie nie lada wyzwaniem i myślę że mogę przejechać ponad 8000km...

Stwierdziliśmy iż ze względu na moją pięćdziesiątkę ruszymy na wiosnę do Grecji... Liczę że do tego czasu zrobię "porządek" z moim silnikiem i zabudową...

Wstępny plan jest taki że ruszymy około 11.04 i będziemy mieli około 5tygodni (może uda się wyrwać i szósty, ale to wyskoczy w praniu)... Na początek spędzimy tydzień/10 dni w Rumuni i Bułgarii. Do Grecji chętnie bym wjechał z Turcji.

1Krakw-Rumunia.thumb.jpg.f9820e99bff1ef35bb44f6d61305c8f0.jpg

2Rumunia-Bugaria.thumb.jpg.02d99dd98acc41e29540abdbd9e6affd.jpg

3Grecja.thumb.jpg.03e1ab64783bc49cbab3c620657694df.jpg

Zacząłem pomału czytać, notować i oglądać różne relacje (miedzy innymi @eastnomad ), mam na to chwilkę, ale czas szybko ucieka...

Jak ktoś coś by chciał podpowiedzieć w kwestii zwiedzania (raczej przyroda niż miasta) lub dzikiego parkowania, chętnie "przygarnę" takie informacje.

Od strony technicznej - winiet, przepisów, granic, psów, kamperów. Na co zwrócić uwagę w Bułgarii, Turcji (zachodniej), Grecji, Macedonii, Serbii...

ehhh - witaj przygodo :yay:

• Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

To jeszcze prawie pół roku ;) 

Jak to powiedział @Pierzasty:

W dniu 25.05.2024 o 06:37, Pierzasty napisał(a):

Z bałtyckiego Misia , widzę stał się Miś dalekiego zasięgu :)

@eastnomad nie wytrzymałem i zrobiłem już nowy topik :D

4 minuty temu, eastnomad napisał(a):
8 godzin temu, Misio napisał(a):

padło hasło że Misie dojada do Grecji na wiosnę 2025 ;)

Dobry plan, zwłaszcza, że znając Was nie będziecie tam w największe upały :) 

Chcemy być w Grecji pod koniec kwietnia... więc chyba bez upałów...

Ale jak jechaliśmy do Rumuni pod koniec Maja - też nie spodziewaliśmy się że będziemy mieli 10dni z temperaturą ponad 30C

Opublikowano

Termin na wyjazd według mnie jest świetny bo będziecie mogli zobaczyć więcej (zwiedzanie w upale do najprzyjemniejszych nie należy). Dodatkowo czasu też widzę, że macie w planie dużo :ok:.

Opublikowano

Myślę, że w połowie listopada ruszę z moja relacja z tegorocznej tułaczki po Grecji, więc będziesz mieć kilkanaście miejscówek do spania i zwiedzania. Cześć oczywistych, cześć całkiem oderwanych od mainstream'u 🇬🇷

Opublikowano
15 godzin temu, Misio napisał(a):

Stwierdziliśmy iż ze względu na moją pięćdziesiątkę ruszymy na wiosnę do Grecji...

No i właśnie o rok mnie wyprzedziłeś - ja na późną wiosnę/wczesne lato kończę 49-tkę...:P

A za rok najprawdopodobniej 50-tkę właśnie w Grecji spędzimy.

Opublikowano
1 godzinę temu, Zulos napisał(a):

A za rok najprawdopodobniej 50-tkę właśnie w Grecji spędzimy.

To trzymam za to kciuki

1 godzinę temu, Zulos napisał(a):

No i właśnie o rok mnie wyprzedziłeś

To wychodzi że nasz Osiołek jest nie tylko dalekobieżny, ale też pospieszny 😁

Opublikowano

No no, plan objazdu mega rozbudowany, ale ja bym od razu grzał do Grecji i to jak najdalej na Peloponez.. tam jest inny świat..:)

Kibicuję i życzę udanego wyjazdu.:brawo:

Opublikowano
10 minut temu, KubaL napisał(a):

Kibicuję i życzę udanego wyjazdu.:brawo:

A dziękuję...

10 minut temu, KubaL napisał(a):

ja bym od razu grzał do Grecji i to jak najdalej na Peloponez..

My z pewnych powodów będziemy chcieli troszeczkę "pokrążyć" i na początku wolniej lecieć na "południe"...

Ale myślę że z tych 5tygodni pewnie z 3 spędzę na Peleponezie... a reszta Grecji w mojej wyprawie to w 90 % będzie zwiedzana z szoferki...

Ale na razie muszę doprowadzić silnik do "sprawności" :(

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam pytanie.

Jak załatwiacie sprawę jazdy z psem po Bałkanach?

Od strony formalnej...

Opublikowano
59 minut temu, Misio napisał(a):

Mam pytanie.

Jak załatwiacie sprawę jazdy z psem po Bałkanach?

Od strony formalnej...

paszport i w drogę. Kiedy miał pies szczepienie ? najlepiej od 3 tygodnie + od szczepienia wyjazd.

Opublikowano

Zależy. Jesli kraje poza UE to wymagania mogą być zupełnie inne. Trzeba sprawdzić w konkretnym kraju jakie wymagania muszą być spelnione.