Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

wczoraj wróciłem z objazdówki po Cro. Dotąd używałem przedsionka Ventura ale moje wyjazdy to był w większości Home office gdzie campy zmieniałem raz na tydzień. Przy takich wyjazdach użytkowanie przedsionka nie było uciążliwe.
Teraz pierwszy raz byłem na dłuższym wyjeździe z częstym zmienianiem campingów i szybko nam obrzydło ciągle rozkładanie i składanie. Dlatego postanowiłem dokupić markizę i zabierać ją lub przedsionek w zależności od rodzaju wyjazdu.

A taki byłem przekonany o przewadze przedsionka ;)

w związku z tym pytanie:

moje hobby 495 ma w dokumentacji prosty odcinek kedry:

IMG_4755.thumb.jpeg.b243cf8dfd09f9d8ac5564bafab2025c.jpeg

a Omnistor 1200 można kupić w rozmiarze 375cm lub 400cm.

czy 400cm mi się zmieści, pomimo tego że brakuje mi 3,6cm prostego odcinka?

pozdrawiam 

Bartek

Opublikowano

Pytanie co w Thule ma 400 cm

Bo np fiamma podaje ile ma faktycznie szerokości materiał a ile ma pokrowiec. Między tym jest ok 30 cm różnicy.

Jeżeli w Thule pokrowiec ma 400 cm to bym nie patrzał na te 6 cm. Szyna na dachu nie zakręca od razu w kąt prosty tylko sie zaokrągla wiec tu 3 cm i tu 3cm spokojnie zapasu jeszcze będzie.

Opublikowano
26 minut temu, Ventyl napisał(a):

Pytanie co w Thule ma 400 cm

Bo np fiamma podaje ile ma faktycznie szerokości materiał a ile ma pokrowiec. Między tym jest ok 30 cm różnicy.

Jeżeli w Thule pokrowiec ma 400 cm to bym nie patrzał na te 6 cm. Szyna na dachu nie zakręca od razu w kąt prosty tylko sie zaokrągla wiec tu 3 cm i tu 3cm spokojnie zapasu jeszcze będzie.

Dobre pytanie. Z instrukcji wynika raczej że to wielkość pokrowca ale pewności nie mam

IMG_4862.thumb.jpeg.50188591c11b32df6d4d7d3e7631f83c.jpeg

Opublikowano

Tak, to długość pokrowca, więc markiza będzie ciut krótsza. Powinno wejść. Możesz też rozważyć Fiammę - markizy szmaciane akurat mają bardzo dobre, a co najważniejsze są tańsze, lżejsze i mają większą dostępność części zamiennych

Opublikowano (edytowane)

Możesz też kupić markizę kasetową jak nie masz problemu z wagą. Szybkość i wygoda rozkładania parę sekund i po sprawie. Mam zamontowaną na ścianie pod kedrą więc w razie potrzeby mogę założyć przedsionek ale już z niego nie korzystam. Do markizy dokupiłem namiot thule quickfitc i to nam w zupełności wystarcza. Rozłożenie markizy plus namiot to jak się już ma wprawę to 10 minut. ZdjcieWhatsApp2024-09-16o20_21.52_6b74f8de.thumb.jpg.37a9c7a73f86f060d3a05ff8b217b2a8.jpg

Edytowane przez hubi t (wyświetl historię edycji)
Opublikowano
3 minuty temu, hubi t napisał(a):

Możesz też kupić markizę kasetową jak nie masz problemu z wagą

Właśnie waga mnie ogranicza niestety

1 godzinę temu, jacek00 napisał(a):

lżejsze

To do mnie przemawia 😉

Opublikowano
5 godzin temu, AgaBartek napisał(a):

a Omnistor 1200 można kupić w rozmiarze 375cm lub 400cm.

Właśnie wczoraj zamówiłem wersję 400cm, znalazłem ciekawy sklep gdzie markiza jest w naprawdę ekstra cenie - posprawdzałem i wydaje się "legitny":

https://www.padabo.pl/markiza-thule-omnistor-1200-biala-obudowa-szare-plotno_z16652/#17594

Wersja 4m w cenie 2234 pln i wysyłka gratis - dzisiaj moją wysłali, jak coś to za parę dni mogę dać znać czy wszystko git :) 

Opublikowano

Możesz też pójść w taki daszek.

https://www.isabella.net/uk/sun-canopies/loggia

Wprawny Holender rozkłada go w niecałe 3 min.

My mamy poprzednią wersję, 5m, a jak wiatr wieje to się nie musisz martwić że ci się coś połamie.

i to już prawie nic nie waży.

Opublikowano
34 minuty temu, AgaBartek napisał(a):

Fiamma odpada, rozmiary mają 360 a potem 410

IMG_4863.thumb.png.99391a43d41d46b0f9ebcb13f7dbe0a6.png

To są długości worka :) Długość samej markizy 410 XL to 384 cm

Opublikowano
Właśnie wczoraj zamówiłem wersję 400cm, znalazłem ciekawy sklep gdzie markiza jest w naprawdę ekstra cenie - posprawdzałem i wydaje się "legitny":
https://www.padabo.pl/markiza-thule-omnistor-1200-biala-obudowa-szare-plotno_z16652/#17594
Wersja 4m w cenie 2234 pln i wysyłka gratis - dzisiaj moją wysłali, jak coś to za parę dni mogę dać znać czy wszystko git :) 
Też już namierzyłem ten sklep, daj znać czy wszystko w porządku to może i ja poczynię jakieś zakupy
Opublikowano
2 godziny temu, Adam81 napisał(a):

O, daj znać, będę czekał 😇

2 godziny temu, vrs napisał(a):

Możesz też pójść w taki daszek.

https://www.isabella.net/uk/sun-canopies/loggia

Wprawny Holender rozkłada go w niecałe 3 min.

My mamy poprzednią wersję, 5m, a jak wiatr wieje to się nie musisz martwić że ci się coś połamie.

i to już prawie nic nie waży.

Jakoś markiza przemawia do mnie bardziej 

Opublikowano
W dniu 20.09.2024 o 21:50, AgaBartek napisał(a):

daj znać

W dniu 20.09.2024 o 20:16, piorun napisał(a):

daj znać

No więc daje znać - dostałem markize nawet dzień wcześniej niż było na stronie :) Przywiózł kurier Geis, markiza w kartoniku, odpakowałem - nic nie poniszczone więc jestem zadowolony i mogę sklep polecić!

IMG_20240925_131158.jpg