pw23luty Posted November 24, 2009 Share Posted November 24, 2009 Ponoć nowe przyczepy są już obowiązkowo wyposażone we wsteczny - tylko w którym PINIE to podpiąć. Mam oczywiście 7 pinowe gniazdo. Żeby zarejestrować hak od niedawna jest wg mojego diangosty wymagane podłączenie wstecznego - w który PIN?? Może 58L?? A oba pozycyjne podpiąć razem z prawym?? Jak to się robi zgodnie z nowymi przepisami (jeżeli takie są) - ktoś może wie?? Moja przyczepa oczywiście tego nie obsłuży, ale przegląd haka by się przydał... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarekkow Posted November 24, 2009 Share Posted November 24, 2009 BZDURA W/g nowych przepisów przyczepy nowo rejestrowane powyżej 750 kg. DMC mają być wyposażone w światło cofania Jeśli będziesz ciągnął taką przyczepę , masz obowiązek wyposażenia złącza elektrycznego haka w taki pin , który zapewni automatyczne włączenie światła cofania w przyczepie po włączeniu biegu wstecznego . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ptaku Posted November 24, 2009 Share Posted November 24, 2009 Pin + - przeciw mgielne Pin L - kierunek lewy Pin 31- masa Pin - kierunek prawy Pin 58P - pozycja prawa Pin 54 - Stop Pin 58L - pozycja lewa o to cała wtyczka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Serek Posted November 24, 2009 Share Posted November 24, 2009 http://www.forum.karawaning.pl/viewtopic.php?t=870&postdays=0&postorder=asc&highlight=schemat+podpiecia+gniazda&start=120 tu masz co nie co ...a i kolega Ptaku mnie ubiegł hehehe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pw23luty Posted November 24, 2009 Author Share Posted November 24, 2009 Właśnie jak pisze Jarekkow - do ciągnięcia przyczepy ponad 750 kg trzeba mieć podłączenie świateł cofania. Diagnosta mi mówi, że mi haka samochodowego nie zarejestruje jeżeli nie będę tego miał - pytanie jak to ma być zgodnie z homologacją podpięte. Diagnosty nie interesuje, że nie mam takiej nowej dużej przyczepy, lecz starą i małą... Światła cofania mają być w haku i tyle. Inna ciekawostka - kupiłem niehomologowany hak za kilka złotych, a do tego kulę z wybitym numerem ISO... i takie coś przejdzie! Tylko to cofanie ma być (szkoda, że go nie dopytałem jak podpiąć - na którym pinie, a może dodatkowym gniazdem...) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarekkow Posted November 24, 2009 Share Posted November 24, 2009 pw23luty wiesz co zrób ? Jedz na przegląd haka z tym gniazdem które masz, i powiedz , ze masz cofania Ciekawy jestem czym to sprawdzi ? Bo atestowanego urządzenia dopuszczonego do użycia na stacji kontroli , które sprawdziłoby czy masz podpięte cofania nie ma ..... [ Dodano: Wto 24 Lis, 2009 10:59 ] Tylko to cofanie ma być (szkoda, że go nie dopytałem jak podpiąć - na którym pinie, a może dodatkowym gniazdem...) Tylko gniazdo 13 pin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sowa_77 Posted November 24, 2009 Share Posted November 24, 2009 Jedź na inną stację.Może tam będzie ktoś kto się zna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pw23luty Posted November 24, 2009 Author Share Posted November 24, 2009 dzięki za podpowiedzi. Z tych schematów, do których Serek podał link, wynika, że by to miał być PIN "1" w dodtakowym gnieździe 12S. Akurat sam plączę te przewody i przy haku mam dwa gniazda, więc dla mnie nie problem dorobić to cofanie, ale jakbym tego dodatkowego gniazda nie miał to bym zrobił jak pisze Jarekkow - pojechał i powiedział, że wszystko mam pozdrawiam, dziękuję za pomoc, idę podłączać hak, szykować przyczepę do zimy (zgodnie ze wskazaniami Waszymi z tego forum!) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarekkow Posted November 24, 2009 Share Posted November 24, 2009 Inna ciekawostka - kupiłem niehomologowany hak Jedź na inną stację.Może tam będzie ktoś kto się zna. Sowa 77 , ale jak on pojedzie tam gdzie się znają, to tym bardziej nie zarejestruje tego haka ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Serek Posted November 24, 2009 Share Posted November 24, 2009 o prosze tester , ale czy to działa??? http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=813228246#gallery Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kartrait Posted November 24, 2009 Share Posted November 24, 2009 W/g nowych przepisów przyczepy nowo rejestrowane powyżej 750 kg. DMC mają być wyposażone w światło cofania Ale chodzi o datę pierwszej rejestracji (rubryka ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarekkow Posted November 24, 2009 Share Posted November 24, 2009 Ale chodzi o datę pierwszej rejestracji (rubryka ? Tak , tylko w tej chwili nie podam Ci dokładnej daty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BJoe Posted November 24, 2009 Share Posted November 24, 2009 o prosze tester , ale czy to działa??? http://aukcja.onet.pl/sho...3228246#gallery super profesjonalny ten tester migacz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gfizyk Posted November 24, 2009 Share Posted November 24, 2009 Tak , tylko w tej chwili nie podam Ci dokładnej daty To ja podam: "14) cofania - pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla, i przyczepa o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 750 kg; dotyczy przyczepy zarejestrowanej po raz pierwszy po dniu 1 sierpnia 2009 r.;", źródło: http://www.lex.com.pl/serwis/du/2009/0639.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pw23luty Posted November 24, 2009 Author Share Posted November 24, 2009 właśnie o ten przepis wchodzący 1 sierpnia 2009 chodzi diagnoście - ma być możliwość podpięcia przyczepy ze światłami cofania - ciągle się zastanawiam, czy chodzi o ten 1 pin w dodatkowym gnieździe, czy o coś innego. ale jak nie mamz pewnosci, to pojadę na stację i zapytam jak jest i napiszę na forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts