Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie Koleżanki i Koledzy,

poszukując rozwiązania zastępczego do klimy i będąc już prawie zdecydowanym na zakup klimatyzatora przenośnego MESTIC SPA 5000, ale po rozważeniu wielu opcji za i przeciw (w tym tak na prawdę braku możliwości montowania go poza jednym oknem w sypialni), rozważam teraz zakup takiego niby turbowentylatora (choć w zasadzie chyba nie niby). Ktoś powie, że cena zaporowa jak na taki prawie "zwykły" wentylator, ale pooglądałem trochę ocen, w tym zwłaszcza:

i wydaje mi się to całkiem niezłe rozwiązanie.

Poza tym, że u mnie musiałoby być w oknie z tyłu samochodu nad sypialnią, co może być pewnym minusem, to zdaje się, że swoją rolę w zakresie przede wszystkim dobrego i szybkiego wyciągania nagrzanego powietrza z budy, nie dopuszczając do nadmiernego jej przegrania, by spełniało.

Czy ktoś z Was zamontował to i użytkuje??

Cena na Obelinku z przesyłką to ok. 1450,- zł, więc nie mało...

Fiamma TurboKit z przesyłką z Obelinka również wychodzi prawie tyle samo - tylko bez jedynki z przodu:D

Opcja Fiammy jest taka, że za tą cenę mógłbym zamontować te wentylatory nawet w trzech oknach dachowych i mimo zdecydowanie mniejszej mocy odprowadzałoby ciepło być może nawet tak samo wydajnie, a montaż bezproblemowy - bez konieczności demontażu fabrycznego okna...

Edytowane przez Zulos (wyświetl historię edycji)
  • Odpowiedzi 169
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Mam turbokita...daje radę.

Ale po tegorocznych wyjazdach (my w lato nie wyjeżdżaliśmy, ale majowo/czerwcowa wizyta w Rumunii, nas usmażyła), wiec zakupilem wentylator PLUS FAN od Kapitana Przyczepy.

Niestety nie zdążyłem zamontować...

Opublikowano

Natomiast opinie odnośnie Fiammy można by streścić: za głośny i przede wszystkim za słaby...:niewiem:

3 minuty temu, Misio napisał(a):

zakupilem wentylator PLUS FAN

To jest w zasadzie kopia tego MaxxFana, tylko nieco tańszy.

No też wymaga wymontowania okna i zamontowania tego. Ale podejrzewam, że wydajność o niebo lepsza nić Fiammy.

To jest chyba to samo sprzedawane pod różnymi markami:

https://www.obelink.pl/extrafan-okno-dachowe-z-wentylatorem-czarne-704188.html?gad_source=1&gbraid=0AAAAADqUtnX7w0EZyLZX6CABY5jRoohmf&gclid=CjwKCAjwooq3BhB3EiwAYqYoEujMRGjP0YoSSJ6lHMDokxeuvOYPc5aW0bQzreOI2UeeTCsyD31IgBoCooMQAvD_BwE

No i mankamentem z kolei Fiammy jest to, że przy małym oknie (40x40) trzeba to ściągać, żeby móc otworzyć/zamnkąć okno.

Nie wiem też jak to działa jeśli chodzi o zmianę kierunku przepływu, bo chyba nie ma na to żadnego przycisku, tylko trzeba przepiąć wtyczkę.

Czyli co - na baterie działa tylko w jedną stronę?:niewiem:

Opublikowano
17 minut temu, Zulos napisał(a):

Natomiast opinie odnośnie Fiammy można by streścić: za głośny i przede wszystkim za słaby...:niewiem:

Zgadzam się.

19 minut temu, Zulos napisał(a):

Nie wiem też jak to działa jeśli chodzi o zmianę kierunku przepływu, bo chyba nie ma na to żadnego przycisku, tylko trzeba przepiąć wtyczkę.

Czyli co - na baterie działa tylko w jedną stronę?:niewiem:

Tak dokładnie...

Opublikowano

Czyli tak źle i tak niedobrze...

Miał rację kiedyś sprzedawca: "Nie miał chłop problemów to kampera se kupił...":D

Widać, że ochrona patentowa na MaxxFana chyba się skończyła - tu kolejne z porównaniem niby parametrów:

https://belluna.eu/shop/superfan/

Opublikowano

Waga, zużycie prądu, w naszym przypadku bardzo rzadko zdarza nam się jazda w upalnym czasie, a wentylator i zimą się przydaje...

49 minut temu, Zulos napisał(a):

tu kolejne z porównaniem niby parametrów:

To taki jak ten mój...

Maxx zaciemniał, a mi chodziło o "światło".

Opublikowano
17 minut temu, Bercik77 napisał(a):

A dlaczego nie klasyczna klima? Waga? Czy koszty? 

Jest kilka powodów:

- jestem alergikiem i nie za bardzo dobrze znoszą zbyt długie przebywanie w klimie,

- z wszystkich wyjazdów w ciągu całego roku, w tym conajmniej dwóch zawsze na południe, jak by wybrał to jest zaledwie kilka dni/nocy, które może i wymagałyby klimy i na te kilka nocy nie warto moim zdaniem montować i wozić klimy,

- last but not least - po zamontowaniu klimy na dachu nie wjechałbym pod moją wiatę (podławkowa ma zbyt wiele minusów).

Tak na prawdę przez lata doświadczeń z cepką i camperem i co roku spędzania przynajmniej kilkunastu/kilkidziesięciu dni na południu, mieliśmy tylko jedną noc, w której oddałbym się nawet facetowi za klimę. Dosłownie jedną... Co roku zdarza się oczywiście kilka nocy, które są - powiedzmy - nie-do-końca komfortowe do spania, ale uważam, ze to mogłaby załatwić dobra wentylacja zarówno w ciągu dnia, jak i w nocy.

15 minut temu, Misio napisał(a):

Waga, zużycie prądu, w naszym przypadku bardzo rzadko zdarza nam się jazda w upalnym czasie, a wentylator i zimą się przydaje...

To taki jak ten mój...

Maxx zaciemniał, a mi chodziło o "światło".

Te MaxxFany są w trzech wersjach koloru/przejrzystości okna.

Ale jeśli to porównanie w zakresie klona Belluna jest rzetelne, to wydaje się to jeszcze lepszą opcją...

Opublikowano
Godzinę temu, Zulos napisał(a):

jestem alergikiem i nie za bardzo dobrze znoszą zbyt długie przebywanie w klimie,

To jest mit...

Właśnie alergicy wiłą mieć odpowiednią temperaturę i wilgotność - ale oczywiście klima musi być CZYSTA

Godzinę temu, Zulos napisał(a):

ale uważam, ze to mogłaby załatwić dobra wentylacja zarówno w ciągu dnia, jak i w nocy.

W 100% się zgadzam.

Opublikowano
9 minut temu, Misio napisał(a):

To jest mit...

Właśnie alergicy wiłą mieć odpowiednią temperaturę i wilgotność - ale oczywiście klima musi być CZYSTA

Uwierz mi - nie jest mit. Z alergią (głównie pyłki traw) żyję od ponad 40 już lat i moje górne drogi oddechowe są bardzo wyczulone na gwałtowne zmiany jakości i temperatury powietrza.

Generalnie wszystkim nadmierne schładzanie pomieszczenia klimą i częste wędrówki pomiędzy 20, a np. 35 stopniami będzie szkodzić, ale jeśli ktoś ma alergię związaną właśnie z wrażliwością górnych dróg oddechowych to jest to wielokrotnie bardziej szkodliwe.

Oczywiście - jeśliby patrzeć na to pod kątem tylko obecności alergenów we wnętrzu, to przy czystej klimie wiadomo, że ich będzie znacząco mniej, ale nie o to tylko tu chodzi...

Opublikowano

Dobra Michał - montuj to i dawaj znać jak z tą wymianą powietrza:D

A gdzie będziesz montował - gdzieś na środku czy może bardziej z przodu/tyłu?

Opublikowano
6 minut temu, Zulos napisał(a):

Dobra Michał - montuj to i dawaj znać jak z tą wymianą powietrza:D

A gdzie będziesz montował - gdzieś na środku czy może bardziej z przodu/tyłu?

@Gizbern zamontował u siebie Maxfana i bardzo sobie chwali :) 

Opublikowano

Użytkuje Maxfana i faktycznie mogę szczerze polecić. Wbrew pozoru jest to bardzo wydajne. Trochę bym efekt porównał do wiatraka w domu. Sam ruch powietrza podnosi komfort przebywania w pomieszczeniu. Dla mnie zaleta jest to że mogę zamknąć wszystkie okna, włączyć nawiew powietrza z piecyka i zostawić psa. Temperatura wtedy nie rośnie do 34C tylko wyrównuj się z temperaturą powietrza. Nie masz też (w odróżnieniu do samych okien) problemu zostawić go włączonego nawet gdy ma padać. Jest tak skonstruowany że nawet w deszczu nic nie leci do środka.  Dodatkowo Maxxfuna może też włączyć w czasie jazdy. No i największa zaleta to to że działa na 12v. Sam pobór prądu jest minimalny. U mnie zawsze jest kompensowany tym co daje solar.

Opublikowano

Jak się zmieści to na tyle w łazience...

Ale kiedy będę montował...nie wiem, narazie włóczymy się po Łotwie 😉

Opublikowano
2 minuty temu, Gizbern napisał(a):

Użytkuje Maxfana i faktycznie mogę szczerze polecić. Wbrew pozoru jest to bardzo wydajne. Trochę bym efekt porównał do wiatraka w domu. Sam ruch powietrza podnosi komfort przebywania w pomieszczeniu. Dla mnie zaleta jest to że mogę zamknąć wszystkie okna, włączyć nawiew powietrza z piecyka i zostawić psa. Temperatura wtedy nie rośnie do 34C tylko wyrównuj się z temperaturą powietrza. Nie masz też (w odróżnieniu do samych okien) problemu zostawić go włączonego nawet gdy ma padać. Jest tak skonstruowany że nawet w deszczu nic nie leci do środka.  Dodatkowo Maxxfuna może też włączyć w czasie jazdy. No i największa zaleta to to że działa na 12v. Sam pobór prądu jest minimalny. U mnie zawsze jest kompensowany tym co daje solar.

Dzięki!:ok:

Spróbuję wyhaczyć te - nazwijmy to "zamienniki". Wszystko to jest chińszczyzna pakowana w takie samo opakowanie. Jest kilka niemieckojęzycznych filmików, w których montują te różne noł-nejmy i porównują do MaxxFana z korzyścią oczywiście dla tych pierwszych:P