Skocz do zawartości

Lodówka kompresorowa a wentylatory

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Zmieniam lodówkę na kompresorową. Dolną kratkę zaślepiam całkowicie bo była i tak zmasakrowana, zostawiam górną gdzie był też wylot spalin ale nieco ją przerobię żeby pozbyć się kominka. Do brzegu - czy jest sens w górną wmontować wentylatorki które miałem przy absorpcyjnej czy sama kratka wystarczy? Lodówka będzie zabudowana więc ciepło nie powinno lecieć do środka, pytanie czy ona sobie tak da radę? Do ciepłych krajów nie jeździmy, wystarczają nam upały krajowe. Co byście poradzili?

• Odpowiedzi 39
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Może zaciągać z boku szafki, zabudowa nie jest hermetyczna. Mogę ją jeszcze przywrócić, pytanie czy jest sens przy kompresorowej i coś wymyślić żeby dać inna niż jest bo wygląda strasznie teraz.

Zależy jaki model lodówki, u mnie np. wentylatorek jesy już wbudowany w lodówkę, a wlot i wylot powietrza do chłodzenia jest z przodu lodówki nad drzwiczkami, po bokach panelu sterowania. 

11 godzin temu, papieju napisał(a):

Może zaciągać z boku szafki, zabudowa nie jest hermetyczna. Mogę ją jeszcze przywrócić, pytanie czy jest sens przy kompresorowej i coś wymyślić żeby dać inna niż jest bo wygląda strasznie teraz.

ma sens dwie kratki - masz przewiew naturalny

23 godziny temu, papieju napisał(a):

Cześć. Zmieniam lodówkę na kompresorową. Dolną kratkę zaślepiam całkowicie bo była i tak zmasakrowana, zostawiam górną gdzie był też wylot spalin ale nieco ją przerobię żeby pozbyć się kominka. Do brzegu - czy jest sens w górną wmontować wentylatorki które miałem przy absorpcyjnej czy sama kratka wystarczy? Lodówka będzie zabudowana więc ciepło nie powinno lecieć do środka, pytanie czy ona sobie tak da radę? Do ciepłych krajów nie jeździmy, wystarczają nam upały krajowe. Co byście poradzili?

Jeśli naprawdę się nie wybierasz w kierunku południa EU w temp do 28^C kompresor nie powinien się nadmiernie nagrzewać. Chyba, że po wymianie absorpcyjnej masz za nową lodówką bardzo mało miejsca. @chris_66 słusznie zauważył, że dwie kratki to naturalna wentylacja :) - dolną jest zasysane zimne górną wydalane ciepłe powietrze :). Ja u siebie w związku z montażem lodówki, ładowarek i innych „promienników” ciepła w jednej przestrzeni „technicznej” mam zamontowany wentylator z termostatem który w zasadzie działa całe lato :) jest on umieszczony z boku kratki wentylacyjnej w celu wymuszenia wentylacji … i to rozwiązanie się sprawdza. 
https://allegro.pl/oferta/wentylator-do-lodowki-brunner-vento-12v-6w-12925048173

IMG_1226.thumb.jpeg.587f6cba8cd507a930f8379120d76143.jpeg
Nie jest to jakieś mega drogie rozwiązanie a mając termostat zauważysz sam czy jest wentylator potrzebny czy nie :) …. Chyba że w mega ciepły dzień umieścisz w tej przestrzeni za kompresorem czujnik temperatury i sprawdzisz wartości tego jakich tam się powietrze nagrzewa :) 

Ja osobiście bym zamontował taki wentylatorek lub inny z termostatem :) 

Namówiliście, kratka zostanie tylko ją wymienię bo jest paskudna. W górnej siadły wentylatory, montowałem je wcześniej przy absorpcyjnej i teraz wróciły. Sam je robiłem. Lodówka z 32 zeszła na 1 stopień w około godzinę, akumulator to zniósł i wraca do 99% szybko. Zostawię ją na noc i zobaczę rano jak się mają sprawy z prądem. Kilka poprawek jeszcze i robota skończona. Niezależni prądowo co cieszy

IMG_20240831_115816.jpg

IMG_20240831_115822.jpg

IMG_20240831_120109.jpg

IMG_20240831_133029.jpg

IMG_20240831_143651.jpg

IMG_20240831_143701.jpg

Screenshot_2024-08-31-14-37-30-484_com.ble.solarlife.jpg

26 minut temu, papieju napisał(a):

Namówiliście, kratka zostanie tylko ją wymienię bo jest paskudna. W górnej siadły wentylatory, montowałem je wcześniej przy absorpcyjnej i teraz wróciły. Sam je robiłem. Lodówka z 32 zeszła na 1 stopień w około godzinę, akumulator to zniósł i wraca do 99% szybko. Zostawię ją na noc i zobaczę rano jak się mają sprawy z prądem. Kilka poprawek jeszcze i robota skończona. Niezależni prądowo co cieszy

IMG_20240831_115816.jpg

IMG_20240831_115822.jpg

IMG_20240831_120109.jpg

IMG_20240831_133029.jpg

IMG_20240831_143651.jpg

IMG_20240831_143701.jpg

Screenshot_2024-08-31-14-37-30-484_com.ble.solarlife.jpg

Jak będziesz wybierał kratkę to zwróć uwagę na możliwość zamknięcia jej zimą :) jeśli oczywiście użytkujesz sprzęt cały rok. 
To tylko dodatkowy drobiazg który się przydaje. … taśmą z kawałkiem spienionego PCV też to zastąpisz :) 

Reszta super :) pozostaje życzyć intensywnego i bezproblemowego użytkowania :).

Edytowane przez rtwppk (wyświetl historię edycji)

To problem z głowy :) … my jeździmy cały rok więc takie osłonki się przydają. Jak kiedyś w Polonezie czy Dużym Fiacie :) lepiej auto działało jak chłodnica była przysłonięta w zimie :) … a wystarczył zwykły karton :) 

Wiatę robisz do parkowanie w zimie? 

3 minuty temu, Misio napisał(a):

gratulację modyfikacji

Nie było wyjścia, po Bieszczadach gdzie były skoki prądu i często go nie było potrafiło być w lodówce 18-20 stopni co jest bez sensu. Teraz w zasadzie prądu nie muszę podłączać już na wyjazdach o ile oczywiście słońce jakieś będzie

Zanim porzucisz słupek...

Popatrz na bilansy energetyczne - długofalowe... bo różnie z tym bywa. Ale rzeczywiście może się okazać, że nie będzie potrzeby wpinania się już.

No teraz testuje się i zobaczę co będzie rano. Ale korci mnie żeby słońce wspomóc wiatrem, są takie kontrolery gdzie można wpiąć wszystko ale to już nie w tym roku bo to też nie są tanie rzeczy

6 minut temu, papieju napisał(a):

No teraz testuje się i zobaczę co będzie rano. Ale korci mnie żeby słońce wspomóc wiatrem, są takie kontrolery gdzie można wpiąć wszystko ale to już nie w tym roku bo to też nie są tanie rzeczy

Mam to samo :) ale bilans zysku i strat przemawia za solarem + ładowarka DC/dc w trakcie jazdy. Te wydajne sa duże jak na campera czy przyczepę :)