Skocz do zawartości

Niski prześwit w przyczepie Hobby 455 UF 2017r.

mituser

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

zakupiłem przyczepkę Hobby 455 UF i od razu pojawił się problem, zawadzam nią o śpiącego policjanta. Nie wiem czy moja przyczepka powinna tak nisko siedzieć? Profil opony jest praktycznie w całości schowany w nadkole i to bez dodatkowego obciążenia. Załączam fotki. Czy to prawidłowy stan? Może amorki są do wymiany? Ośka jest firmy Knott VGB13M i oględziny nie wykazały uszkodzenia.

20240828_115902.jpg

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

18 minut temu, Marcin T napisał(a):

Na którą by nie spojrzeć z tych Hobby, wszystkie mają tak schowane koło.

Jak spojrzalem na pierwsze lepsze zdjecie to od razu wyglada jakby u kolegi bylo cos nie tak. Ponizsze zdjecia wykonane są z innej perspektywy, jakby je wykonac z wysokosci felgi (tak jak to wykonal  @mituser) to pewnie byloby widac 6-7cm opony (od felgi do nadkola)

2024-08-29 14_21_15-Window.png

2024-08-29 14_30_57-Window.png

Edytowane przez Analog82 (wyświetl historię edycji)

Licytacja na zdjęcia nie ma sensu, dlatego nie wrzucam takich "osiadłych", aby cokolwiek udowadniać.

Ważne jest to, czym zawadza (jakiś czas temu w jednym z wątków wyszło, że przyczepa zawadza, bo...hak w aucie szura niemal po ziemi), a kluczowe może być 

45 minut temu, mituser napisał(a):

Profil opony jest praktycznie w całości schowany w nadkole i to bez dodatkowego obciążenia

...że ta przyczepa już ma wykorzystaną swoją ładowność,  a może i przekroczoną przez różne dodatki, których zbyt często ludzie zdają się nie zauważać.

W dniu 29.08.2024 o 13:58, mituser napisał(a):

zawadzam nią o śpiącego policjanta

Tzn. czym zawadzasz? Osią, chocby ugniecioną, nie ma szans. Moverem też nie.

Chyba że masz:

dośc wysokie auto i przy takim "ugnieceniu" osi, ciągniesz tyłem cepy po gruncie, gdy tył holownika przechodzi przez szczyt progu

niskie i mocno doładowane auto z mocno uginającym się tyłem - przy zjeżdżaniu z garba tyłu uta, dyszel przeszoruje płozą pod UN po asfalcie. 

"Bez dodatkowego obciążenia" - kadr wąski, ale widać mover, a do movera jest i aku, i już jest "dodatkowe obciążenie", i to sporawe (ponad 50kg).

BTW, sprawdź, czy opony, które masz (sławetne "Security"), to opony z pierwszego montażu (produkcja 2016/2017 rok?), a jeśli tak, to postaraj się je zmienić na coś nowego i sensowniejszego.

9 godzin temu, czyś napisał(a):

BTW, sprawdź, czy opony, które masz (sławetne "Security"), to opony z pierwszego montażu (produkcja 2016/2017 rok?), a jeśli tak, to postaraj się je zmienić na coś nowego i sensowniejszego.

Opony sprawdziłem DOT 4213 - słabo, do wymiany. Jednak pytanie co jest sensowniejsze?

9 godzin temu, czyś napisał(a):

"Bez dodatkowego obciążenia" - kadr wąski, ale widać mover, a do movera jest i aku, i już jest "dodatkowe obciążenie", i to sporawe (ponad 50kg).

Aku typ AGM jest jak zwykłe samochodowe waga z 10kg, ale fakt w przyczepie jest jeszcze namiot przedsionkowy (w skrzyni pod łóżkiem może z 15kg), woda w zbiorniku kolejne 20kg i dokumentacja od przyczepy ze 3kg. Do tego waga samego zestawu moovera. No to w sumie powiedzmy 100kg dodatkowe obciążenie a reszta to fabryczne wyposażenie. Jednak wydaje mi się, że zawiecha powinna to utrzymać. Pytałęm w serwisie, na podstawie zdjęcia powiedzieli mi, że faktycznie nisko siedzi i że prawdopodobnie amorki do wymiany. Ja mam zielone zakres 900-1350kg - może to za mało i lepiej dać niebieskie ?

Amortyzatory nie podniosą przyczepy. Ale niesprawne zwiększają amplitudę ruchów budy góra-dół. 
Amorki do przyczep mają przedziały wagowe i tego się trzymaj (wg DMC).

2 godziny temu, mituser napisał(a):

Pytałęm w serwisie, na podstawie zdjęcia powiedzieli mi, że faktycznie nisko siedzi i że prawdopodobnie amorki do wymiany.

Zatem już wiesz, że ten"serwis" raczej nie ma podstawowej wiedzy o tym, do czego służą amortyzatory.

2 godziny temu, mituser napisał(a):

Ja mam zielone zakres 900-1350kg

Zielone? Jakim cudem, skoro one są w/g alko do przyczepy o masie 900 kg na pojedynczej osi? 

No i nadal nie wiemy czym w tej przyczepie zawadzasz o tego śpiącego policjanta.

4 godziny temu, Marcin T napisał(a):

Zatem już wiesz, że ten"serwis" raczej nie ma podstawowej wiedzy o tym, do czego służą amortyzatory.

Zielone? Jakim cudem, skoro one są w/g alko do przyczepy o masie 900 kg na pojedynczej osi? 

No i nadal nie wiemy czym w tej przyczepie zawadzasz o tego śpiącego policjanta.

Marcin ,może  oś też jest na niższą dmc ?  '

Niech autor zerknie pod przyczepę i zobaczy jaka tam jest oś zamontowana.  

Dawno temu zapodałem rysunek ugięcia wahacza w osi . Należałoby podnieś przyczepę i zobaczyć jak "stoją" wahacze w tej osi bez obciążenia.

14 godzin temu, mituser napisał(a):

Jednak wydaje mi się, że zawiecha powinna to utrzymać.

Mam wrażenie że VI się rzeczywiście tylko wydaje...

Zważ przyczepę !

15 godzin temu, mituser napisał(a):

namiot przedsionkowy (w skrzyni pod łóżkiem może z 15kg), woda w zbiorniku kolejne 20kg i dokumentacja od przyczepy ze 3kg. Do tego waga samego zestawu moovera. No to w sumie powiedzmy 100kg dodatkowe obciążenie a reszta to fabryczne wyposażenie.

Popatrzyłem w netach. Czyżby 1350 kg DMC? i ~200-220 kg ładowności?

35kg mover, 20-25 akumulator z kablami itp., papiery 3kg. Namiot przedsionkowy, jeżeli to nie jest jakiś lekki przedsionek albo daszek, to może wcale nie być 15 kg (pełny przedsionek ze stalowym stelażem i podłogą nawet... 50-60).

Co masz w tym fabrycznym wyposażeniu? Czasami parę rzeczy wyjdzie, które wydają się i nawet są "fabryczne", ale w liczeniu wagi są to doddatkowe kg zabrane z ładowności i dziesiątki kg w wadze, jeśli się dobrze przyjrzeć. Głupie fabryczne dywany to przykładowo 10 kg, grzana podłoga 7, przetwornica 4, butla gazowa 11kg ale w stali (22kg) gdy fabryka liczy 11-kę, ale alu, która waży 17 (i już 5 kg "wpadło), ba, reduktor, każde przyłącze w ścianie, to już dodatkowa rzecz.