Skocz do zawartości

Nowa Anglia i Nowa Szkocja 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Wyruszyliśmy na nową wyprawę na północny wschód Ameryki, w czwartek, 4 lipca. Jest to chyba mniej znany, a na pewno mniej popularny kierunek, niż zachodnie wybrzeże USA. 

Wyprawa zaczęła się dość pechowo, bo dzień przed wyjazdem odkryłem, że klima w kamperku wysiadła. Co prawda w samej Nowej Szkocji jakiś ekstremalnych upałów nie ma, ale najpierw trzeba tam dojechać i początkowo czekały nas temperatury rzędu 35-37C w dzień i najniższe 25-27 C w nocy, przy 100% wilgotności. 

Pierwszym etapem miało być sanktuarium w Amerykańskiej Częstochowie w Doylestown, PA i planowałem tam dojechać w dwa dni. W połowie trasy zatrzymaliśmy się na parkingu pod WalMartem na noc, ale po zjedzeniu posiłku doszliśmy do wniosku, że ten postój nie ma wielkiego sensu. Słońce jeszcze wysoko, żar się leje z nieba i spać i tak nie damy rady, więc pojechałem dalej. 

Dojechaliśmy do samego sanktuarium, na 2 w nocy. Mieści się ono w pięknej okolicy, kampera można zaparkować koło małego zagajnika, cisza i spokój i temperatura była już w miarę znośna. Najbardziej dokucza wilgotność. 

Ponieważ mieliśmy tam zostać do soboty, wzięliśmy pokój w domu pielgrzyma, z klimatyzacją i łazienką, a w sobotę rano w drogę, do Nowego Jorku. a konkretnie do Long Beach, NY

IMG_5143.JPG

Edytowane przez Trucker Hiob (wyświetl historię edycji)

Szczerze mówiąc wcale nie miałem ochoty jechać do Nowego Yorku. Nie cierpię tego miasta. Pracowałem tam przez 15 lat, na lotnisku JFK, dosłownie rzut beretem od Long Beach, ale w tej miejscowości nigdy wcześniej nie byłem. Jednak tak serdecznie zapraszał nas przyjaciel poznany przez YT, że nie mogliśmy odmówić.

Okazało się jednak, że to naprawdę wspaniała miejscówka i niesamowite miejsce. Urocze, turystyczne miasteczko, z cudownymi plażami, dosłownie tuż pod nosem 10-milionowej metropolii, a plaże puste. Na tę główną wstęp kosztuje 20 dolarów, ale w miasteczku obok plaża darmowa, a woda tak płytka, że m0żna odejść na 200 metrów w głąb oceanu i nie sięga nam nawet do pasa. 

Spędziliśmy tu uroczy weekend, gospodarze przemili, steki, owoce i lody bardzo smaczne, zachód słońca przepiękny i teraz, w poniedziałek rano, czas na dalszą drogę. Materiałów na YT mam tony, ale nie wiem kiedy uda się je posklejać. na razie jest tam tylko film z pierwszego dnia, ale jest kilka zdjęć cudownego zachodu słońca. 

IMG_5150.JPG

IMG_5153.JPG

IMG_5158.JPG

Nasz gospodarz w Long beach poratował nas przenośnym klimatyzatorem. Wycięliśmy otwór w kratce wentylacyjnej w drzwiach, bo gdzieś to ciepłe powietrze trzeba usuwać. Wszystko działa doskonale, tylko się jeszcze bardziej ciasno zrobiło w kamperku. Ale to tylko w nocy, gdy i tak śpimy, a na dzień klima idzie do bagażnika pod łóżkiem.

IMG_5161.JPG

IMG_5163.JPG

IMG_5164.JPG

Po opuszczeniu Long Beach pojechaliśmy do Cape Cod, MA. Puste plaże, ciepła woda, upalne dni. Tylko foki się nam przyglądają z wody. A ten żółty pickup, to RAM TRX, 700-konna bestia. Nie jest szybszy od naszego elektrycznego Riviana, ale zdecydowanie lepiej brzmi. 

IMG_5168.JPG

IMG_5169.JPG

IMG_5180.JPG

IMG_5188.JPG

IMG_5198.JPG

IMG_5199.JPG

IMG_5218.JPG

IMG_5226.JPG

• 1 miesiąc temu...

Zdjęć mam setki, ale... ja zawsze preferowałem filmy. Już skończyłem sklejanie ostatniego. Do opublikowania zostało mi jeszcze sześć, ale są one już dostępne w "tajnym" miejscu, czyli na playliście. Gdyby je ktoś chciał wcześniej obejrzeć, to może, klikając tu:

A zdjęcia? Może znajdę czas, by je wkleić, choć czasu nie mam, bo pojutrze ruszam na kolejną wyprawę. 

No dobra, będą fotki. Te są z miejscówki w Nowej Fundlandii, "dzikus" nad Atlantykiem. Przepiękne, spokojne miejsce, cudowny zachód słońca. Mam nadzieję, że kiedyś tu wrócimy. 

DJI_0078.JPG

DJI_0081.JPG

DJI_0086.JPG

DJI_0091.JPG

DJI_0094.JPG

DJI_0100.JPG

DJI_0102.JPG

DJI_0104.JPG

DJI_0105.JPG

DJI_0110.JPG

DJI_0117.JPG