Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuję dokupić kilka części stelażu ale nie wiem jaki mam model przedsionka. Googluje ale oprócz dwóch zdjęć marnej jakości nic więcej nie udało mi się ustalić.

Ten pierwszy kolorystycznie jest bliższy mojemu.

post-107924-imported-70bf725f-276c-4812-afe6-6351eff2fd30_thumb.jpg

post-107924-imported-c1c955da-7373-4db1-8327-d6f2b79dce49_thumb.jpg

Opublikowano

@sdero, nie potrzeba Ci modelu przedsionka by dokupić części stelaża , bo stelaż do różnych przedsionków będzie pasował , zmierz tylko długości , bo one są rozciągane na różna długości i na pewno dopasujesz spójrz tu http://elcamp.movera.com/?navID=122&tpl=plist&lang=6

i np ja mam inny przedsionek , ale Twój bym rozłożył na swoim stelażu.

Ważne z czego masz tez stelaż czy z ocynkowanej rury stalowej 22 x 1 mm czy też z eloksalowanej rury aluminiowej 25 x 1

Opublikowano
bo stelaż do różnych przedsionków będzie pasował

To nie takie proste. Zależy jaki stelaż kolega @sdero posiada. Chodzi mi tu z czego jest zrobiony ( aluminium , stal a może włókno szklane ) i jaka jest średnica rurek ?

Opublikowano

Problem w tym, że ja go jeszcze nie rozkładałem. Gość sprzedający powiedział mi, że stelaż jest nie kompletny w sensie jednolitości rurek. Coś pokombinowane, bo mu się oryginały uszkodziły. W sumie ja sprawdzałem tylko stan techniczny poszycia, a nie rurek. Teraz mam to wszystko złożone w garażu i po rurkach faktycznie widać, że są różne. Widać, że część jest jakby z możliwością regulacji długości, a część wręcz od jakiejś konstrukcji typu rozkładana altana brezentowa. Taka kombinacja.

Wirek, wielkie dzięki za wskazanie rysunków szkieletu, bo nawet nie wiedziałem jak się za to zabrać przy rozkładaniu :jump:

Aśka, stelaż jest metalowy.

Opublikowano

@sdero, jakiś czas temu poszukiwałem kilku rurek do przedsionka i znalazłem kontakt do producenta. Bez problemu zakupiłem u niego brakujące rurki i jeszcze dostałem je w zasadzie do domu, bo facet był przejazdem w Wawie i je przywiózł. Na PW wyślę Ci numer telefonu.

Opublikowano

Po zdjęciu widać ,że przedsionek jest starszej generacji i będą to rury ocynkowane.

Przedsionek ma to do siebie , że elementy stelażu się powtarzają.

Z resztą te z są regulowane.

Opublikowano

@sdero, próbuj ustawić konstrukcję przedsionka z rurek jakie posiadasz i będziesz wiedział czy masz komplet czy też jakis Ci brakuje na rysunku tylko te które pokolorowałem , jak te skompletujesz masz wszystko .

post-107958-imported-f1d7940c-8c86-441a-b2c3-742afaf60d44_thumb.jpg

Opublikowano

Dzięki wam za pomoc. Ustawię stelaż tak jak pisze Wirek i zobaczę co i jak. Myślę, że pod koniec tygodnia to zrobię, bo wtedy zapowiada się jakaś lepsza pogoda. Wtedy dowiem się co jest, a czego brakuje. Jeśli rurki są w miarę uniwersalne, to znaczy, że problem jest prawie rozwiązany.

P.S. Po ilości rurek myślałem, że to jest bardziej skomplikowana konstrukcja.

Opublikowano

@sdero, rurek możesz mieć więcej , ale patrząc na ten rysunek wyżej te pokolorowane to są podstawowe i one trzymają całą konstrukcje , pozostałe są do wzmocnienia , ale przy Twojej długości raczej nie potrzebne , natomiast proponował bym dokupić pas sztormowy na wypadek większego wiatru.

Opublikowano
natomiast proponował bym dokupić pas sztormowy na wypadek większego wiatru.

A, co to jest pas sztormowy ?

Już wiem. Znalazłem, to jest taki naciąg z parcianą taśmą i dwoma śledziami. Ok, kupię sobie.

Opublikowano
A, co to jest pas sztormowy ?

A to coś takiego , co pozwala wrócić z przedsionkiem z wakacji, jak halny wieje, lub sztorm na morzu :ok: