room Posted October 31, 2009 Share Posted October 31, 2009 Witam Kupiłem swoja pierwszą przyczepę no i jak przystało na nowego właściciela wypadało by ją umyć Tylko co wybrać do mycia zewnętrznego poszycia bo są stare zabrudzenia które wnikają w głąb porów Pewnie są jakieś sprawdzone Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin traker Posted October 31, 2009 Share Posted October 31, 2009 witaj jeśli to są naprawdę silne stare zabrudzenia to możesz użyć tzw aktywnej piany lub temu podobnych specyfików lecz trzeba naprawdę z nimi uważaać bo w zamocnym stężeniu mogą zmatowić powierzchnię i przy myciu nie można pozwolić aby zaschły na mytej powierzchni trzeba zaraz spłukać i po myciu najlepiej zabezpieczyć jakimś woskiem lub inną pastą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sowa_77 Posted October 31, 2009 Share Posted October 31, 2009 Polecam zwykły CIF. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dziabong. Posted October 31, 2009 Share Posted October 31, 2009 Polecam zwykły CIF. Polecasz do laminatu bo do aluminium to tylko na "wysoki połysk" ścierasz lakier do żywego. Ja polecam certiman. Aktywna piana może być zbyt aktywna do okien , a cif jest idealny do ..... wanny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin traker Posted October 31, 2009 Share Posted October 31, 2009 jeśli proporcje są ok to oknom nie zaszkodzi przetestowane na prawie 31 letnich oknach przyczepy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sowa_77 Posted October 31, 2009 Share Posted October 31, 2009 ścierasz lakier do żywego Sprawdziłem kilkakrotnie na moim Avento, nic takiego się nie dzieje, tyle tylko,że to stara przyczepa to i może lakier trwalszy jest.Cif ,szmatka woda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dziabong. Posted October 31, 2009 Share Posted October 31, 2009 jeśli proporcje są ok to oknom nie zaszkodzi przetestowane na prawie 31 letnich oknach przyczepy A CIF ? Bo u mnie zeszło malowanie , a potem bawiłem się dalej do samej blachy, potem wymieniłem aluminium na nowe. Teraz myję mniej agersywnymi środkami. T Moja niewiadka też nie przepadała za cifem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin traker Posted October 31, 2009 Share Posted October 31, 2009 nie CIFu nie polecam [to za mało powiedziane] to jest środek cierny do przypalonych garów które są pokryte emalią anie lakierem który już jest mocno utleniony na wskutek działania warunków atm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skorzak Posted October 31, 2009 Share Posted October 31, 2009 Ja czyściłem swoją przyczepę w następujący sposób (ma 25 lat): 1. najpierw szamponem do samochodów. G.. to dało. 2. Aktywna piana do myjek ciśnieniowych. Było lepiej, ale dalej daleko do ideału. 3. Denaturat. NIestety matowił lakier. 4. Benzyna ekstrakcyjna - barwiła szmatkę na biało... zaniechałem testów. 5. Płyn do mycia naczyń - fiasko. Brak rezultatów. 6. Mleczko do czyszczenia wanien akrylowych firmy W5 kupione w Lidlu. POMOGŁO. Trzeba czyścić delikatnie, ale cały syf, tłuszcz i inne farfocle schodzą z przyczepy. Spłukujemy wodą i potem możemy to czymś np. nawoskować. Najlepszy wosk jaki znam na polskim rynku to żółta puszka z napisem Formuła 1 - jest to wosk z dodatkiem prawdziwego wosku Carnauba. Idąc za ciosem okna myłem płynem do mycia okien również marki W5 z Lidla. Też zadziałał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tymar Posted November 1, 2009 Share Posted November 1, 2009 Witam Polecam" Środek do czyszczenia mebli ogrodowych i łodzi", kupiłem w OBI na dziale ogrodniczym. Jest w pojemniku ze spryskiwaczem, kosztował jakieś 11 zł i starczyło na przyczepę 5 metrową. Schodzi wszystko po jednym przeciągnięciu gąbką -dosłownie jak w reklamie. Gdzieś mam jeszcze butelkę po tym płynie to jak znajdę to mogę zapodać zdjęcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
klon Posted November 1, 2009 Share Posted November 1, 2009 a ja polecam środek do mebli ogrodowych co mozna kupić w lidlu za pare zl ale chyba będzie dostępny na wiosnę w sklepie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adje Posted November 1, 2009 Share Posted November 1, 2009 Gdzieś mam jeszcze butelkę po tym płynie to jak znajdę to mogę zapodać zdjęcie. Wrzuć fotki,OBI mam o rzut beretem(zrytym )a wiedząc jak wygląda opakowanie łatwiej będzie znaleźć na półkach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
room Posted November 1, 2009 Author Share Posted November 1, 2009 witam podpinam się do prośby co do tego specyfiku z OBI daj fotkę Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tymar Posted November 2, 2009 Share Posted November 2, 2009 Gdzieś mam jeszcze butelkę po tym płynie to jak znajdę to mogę zapodać zdjęcie. Wrzuć fotki,OBI mam o rzut beretem(zrytym )a wiedząc jak wygląda opakowanie łatwiej będzie znaleźć na półkach Witam Dzisiaj postaram się znaleźć i zrobię zdjęcie. Wczoraj to gonitwa po "miejscach ostatecznych " to sami rozumiecie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maaster Posted November 2, 2009 Share Posted November 2, 2009 Ja czyszczę takim wynalazkiem: http://allegro.pl/item789866045_meglio_odtluszczacz_uniwersalny_rewelacyjny_od_ss.html Schodzi wszystko oprócz lakieru... Nie trzeba szorować, tylko pryskasz, czekasz, spłukujesz. U mnie jest to dostępne w każdej hurtowni chemicznej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts