Skocz do zawartości

Niemiec rozszabrował

Dzakart

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Kupiłem przyczepę, którą przed sprzedażą zachodni sąsiad ogołocił ze wszystkiego co miało wartość. Na dachu został solar, który pierwotnie chciałem zdemontować, ale że jest przykręcony do dachu, zostanie.

W związku z tym chciałbym go uruchomić. Na oko wygląda na 150W. Wewnątrz przyczepy są dwa kable z niego idące, 4 mm, i dziury po regulatorze. Pod nim obok zasilacza 12V był akumulator, po którym tez już zostało tylko wspomnienie.  

Jaki regulator polecacie? Czy dobrze interprertuje podpięcie - dwa kable od panelu idą do regulatora, stamtąd kolejne dwa o tym samym przekroju do akumulatora, a sam akumulator podpięty jest pod zasilacz? Aku chce 100 Ah, AGM deep cycle czy lifepo4?

BE2CA81D-C2E4-4B9D-9CA2-26F1D2BF4AB8.jpeg

9F96661E-2830-479B-800A-58D342E84CB2.jpeg

5293E07B-103E-4AA2-B3F5-7C60F51DD81F.jpeg

Edytowane przez Dzakart (wyświetl historię edycji)

co do aku to zależy od potrzeb i zasobności 

(tu  zacząłbym od określenia potrzeb) i dopiero przymiarka do salara (150-200W na każde 100Ah)

Moc regulatora  liczysz (moc solara : 12V =)

najtańsza opcja to PWM 20A ok 50zł, MPPT to już wydatek od 200zł

(ja jednak zajrzałbym po ten panel, co to faktycznie jest)

ale zastanów się czy nie będziesz rozbudowywał- wtedy decyzje (zmiana/rozbudowa) i ew regulator odpowiednio większy

imho najlepsze dostępne regulatory to te z serii victron smart solar, ale model (obsługiwane napięcie i prąd / moc paneli) musisz dobrać pod swoje potrzeby i panel.

Godzinę temu, Dzakart napisał(a):

dwa kable od panelu idą do regulatora, stamtąd kolejne dwa o tym samym przekroju do akumulatora, a sam akumulator podpięty jest pod zasilacz? Aku chce 100 Ah, AGM deep cycle czy lifepo4?

- po drodze muszą być bezpieczniki - między panelem a solarem dwubiegunowy bezpiecznik-rozłącznik (może być w tej roli dwbubiegunowy automat prądu stałego), 
- między regulatorem a akumulatorem wystarczy bezpiecznik na [+], najlepiej typu medival lub megaval. (najlepiej kupić w komplecie z obudową)
- prądy progowe bezpieczników zależą od regulatora
- między regulaorem a akumulatorem daje się inne kable, ich przekrój zależy od odległości i prądu jaki nimi ma płynąć. Dla małych prądów wystarczy 4mm, dlamocniejszych  zawsze lepiej dać coś grubszego, np.do regulatora 50A zaleca się kable 16mm^2

Godzinę temu, Dzakart napisał(a):

AGM deep cycle czy lifepo4?

na ten moment kupowanie agm nie ma kompletnie sensu, ani praktycznego ani ekonomicznego - lifepo, o ile przyczepowa ładowarka ma program do tych akumulatorów..

Właśnie się przymierzam do montażu u mnie, podobnego zestawu będziesz potrzebować, tylko mniejszej mocy (chyba że się zdecydujesz dodać mocniejszy panel)

Na zdjęciu jest kontroler solara, rozlacznik-bezpiecznik dwubiegunowy DC i midival z obudową

IMG_20231118_113246.jpg

Edytowane przez Łza Włóczynutka (wyświetl historię edycji)

5 godzin temu, Dzakart napisał(a):

Kupiłem przyczepę, którą przed sprzedażą zachodni sąsiad ogołocił ze wszystkiego co miało wartość

Cosik mi się wydaje , że nasi już tam byli lub inni , oryginalny Niemiec raczej by tak nie zrobił :) :hej:

Ja bym sprawdził czy ten panel nie jest uszkodzony, czy warto wiązać z nim jakieś nadzieje. Obciąż go jakąś żarówą na 12V w pełnym słońcu np: 2x H4 szeregowo lub taką na 24V.  Zmierz napięcie na żarówce i wyliczysz mniej więcej moc.

Edytowane przez Skwarek (wyświetl historię edycji)

Ło Pany, to wcale nie taka prosta sprawa jak mi się wydawało okazuje się. Chyba to sobie odpuszczę, elektryk ze mnie marny, a płacić za zrobienie tego kaprysu szkoda mi. Prąd potrzebuje tylko jak jestem w podróży. Starczy mi aku jak dotychczas. Najchętniej pozbyłbym się tego ustrojstwa z dachu, tylko ten dziury… Dzięki wszystkim za komentarze. Miłej reszty weekendu!

Edytowane przez Dzakart (wyświetl historię edycji)

8 godzin temu, Dzakart napisał(a):

Ło Pany, to wcale nie taka prosta sprawa jak mi się wydawało okazuje się. Chyba to sobie odpuszczę, elektryk ze mnie marny, a płacić za zrobienie tego kaprysu szkoda mi. Prąd potrzebuje tylko jak jestem w podróży. Starczy mi aku jak dotychczas. Najchętniej pozbyłbym się tego ustrojstwa z dachu, tylko ten dziury… Dzięki wszystkim za komentarze. Miłej reszty weekendu!

Sprawdz jak panel sprawny to nie wywalaj bo szkoda z czasem dokupisz jakiś tańszy regulator , zbudujesz prostą jak budowa cepa instalację i będziesz Pan zadowolony :) :hej: