Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jak wiadomo karawaning i turystyka mają ze sobą dużo wspulnego.

GPS w jednym i drugim przypadku dużo pomaga.

Jednak wybrać ten odpowiedni to wielka sztuka.

Zachęcam w tym temacie do wymieniania się informacjami na temat posiadanego modelu.

Aby był porządek proponuję kolejność.

-model , symbol (manta 0-70)

-zalety (fajny)

-wady (nie fajny)

- ogólnie (fajny bo nie fajny)

-mapa (taka lub taka)

• Odpowiedzi 100
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Moim skromnym zdaniem wybór samego urządzenia nie jest bardzo istotny. Ważne jest oprogramowanie. Osobiście korzystam z Automapy i jak do tej pory jest OK chociaż zdarzają jej się błędy. Jeśli chodzi o urządzenie to mam Asus A696, nie jest to typowa nawigacja, ale palmtop z wbudowanym modułem GPS. Na pewno ma wiele funkcji więcej niż typowa nawigacja, ale długo łapie sygnał z satelity w porównaniu do o wiele prostszych urządzeń, ale typowo przeznaczonych do nawigacji

Opublikowano

Yabulon, potwierdzam co kolega napisał , ważniejszy jest program i tez korzystam z Automapy , a urządzenie obecnie NavRoad z 7 calowym czyli dużym ekranem , a drugie urządzenie takie samo jak u Yabulon, czyli palmtop Asus A696 .

Rysio nie wielka różnica jest w złapaniu sygnału między typowym urządzeniem navi , a palmtopem.

Różnica między moimi urządzeniami to tylko wielkość ekranu wyraźniej widać na Navroad 7 cali niż na Asusie 3,5 cali ( tego zabieram na piesze wycieczki , między innymi na grzyby, posiadam do niego dwie bateria).

Ponad to na 7 calowego ekranu podłączyłem kamerę cofania.

Trafko jeśli chodzi o urządzenia to podobnie jak z komputerami patrzysz na procesor , pamięć RAM, jakie karty obsługuje SD i czy inne też i do jakiej pojemności i oczywiście bateria jak długo trzyma. Tego obecnie na rynku sporo i zdaje sobie sprawę, że trudno Ci wybrać i każdy będzie chwalił swoje urządzanie.

Opublikowano

najwazniejsze jest oprogramowanie na co dzien uzywam Automapy ale miałem okazje jechac na mapamap i tomtomie. Automapa ma fajna grafike tomtom fajnie prowadzi bo ma wgrane ograniczenia dróg zato mapemap odradzam testowałem dwa razy (kupiłem navigacje z mapamap) zakazdym razem nie doprowadziła na miejsce :czerwona:

posiadam navigacje LARK 43/1 i jestem zadowolony

mam tez pantopa MYGUIDE 3500 typhoon 3,5" ale z windowsem 2003 i potrafil w centrum miasta zgubic sygnał GPS

taki numre odwalił mi w centrum Poznania a i jak duzo drzew było przy drodze

Opublikowano
najwazniejsze jest oprogramowanie na co dzien uzywam Automapy ale miałem okazje jechac na mapamap i tomtomie. Automapa ma fajna grafike tomtom fajnie prowadzi bo ma wgrane ograniczenia dróg zato mapemap odradzam testowałem dwa razy (kupiłem navigacje z mapamap) zakazdym razem nie doprowadziła na miejsce :)

co to znaczy nie doprowadziła na miejsce :czerwona:

mnie kilka razy navi wyprowadziła w pole, ale zawsze jakoś dojechałem do celu :)

Używałem MM i AM, wolę AM, za dodatkowe funkcje (komputer, objazdy itp)

MM to taka prosta nawigacja, dla tych co nie lubią sie bawić, a chcą dojechać z pkt A do pkt B

ps w przyszłym tygodniu będzie navi w biedronce, 4.3cala za 250zł, oczywiście z MM

Opublikowano

Ja używam tylko automapy 5.0.5 na dwóch urządzeniach, pierwszy to palmtop asus a696, i tu wbrew opiniom kolegów, nie mam żadnych problemów z sygnałęm, jest praktycznie zaraz po uruchomieniu i nie gubi go, drugi to telefon samsung omnia i tu również dobrze sie sprawuje, może troszke wolniej łapie sygnał ale po ok 30 sekundach jak załapie to juz nie gubi.

Opublikowano

To ja chyba mam coś nie tak z moim Asusem, bo sygnał to łapie kilka minut, a zdarzało się,że i po 15 minutach jeszcze nie było fixa :?

A jeśli chodzi o Automapę to obecnie używam 5.3 i moim zdaniem jest strasznie wolna. Wolałem 5.0.5, ale może to również coś z urządzeniem. :?

Opublikowano

Yabulon, coś musisz mieć z tym swoim asusem u mnie zdecydowanie szybciej łapie sygnał ,bywa czasami , że 3 minuty , ale żeby , aż 15 :? to nie

Opublikowano

z łapaniem sygnału z satelit to może być różnie bo na to ma wpływ wiele rzeczy: pogoda, rodzaj terenu, położenie itp. No i oczywiście od rodzaju samego odbiornika GPS

Opublikowano
obecnie używam 5.3 i moim zdaniem jest strasznie wolna. Wolałem 5.0.5, ale może to również coś z urządzeniem.

Chyba nic nie jest z urządzeniem, bo u mnie (mam NavRoada 750F) jest też gorzej po zaktualizowaniu oprogramowania AM, nie wspomnę, że komunikaty są co chwilę (nagle pełno radarów, pewnie o "krzakowych" też chodzi), a i prowadzenie do celu gorsze! Auto Mapy Europy używam od 3lat, ale te 2 ostatnie aktualizacje coś im chyba kiepsko wyszły. :?

Opublikowano

brams, używam AM z najnowszą aktualizacją i na takim samy sprzęcie (NavRoada 750) i chodzi normalnie , może kwestia ustawień samej AM?

Opublikowano

wtam

ja uzywam Navigon i powiem wam że jako wykonanie użądzenia i funkcje :

Blutooth, MP3 itp to jest spoko lecz mapy Navigona a najbardziej Polska to istna pomyłka

akualizowali chyba w 2004r.

Europa już lepiej ale zachodnia!

jak byłem w Bośni to Navigon stwierdził że jestem chyba na maxymalnym zadupiu bo nie widział żadnej drogi:(

może ktos wie jak na Navigona wrzucić AutoMape?

pozdrawiam.