Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, 

Bardzo proszę o poradę. Rozglądamy się z mężem za przyczepą, oboje jesteśmy w temacie zieloni... 

Właściwie to dopiero myślimy o zakupie, jednak dzisiaj mąż przypadkiem na trafił na przyczepę caravelair bamba 395 t luxe. Czy to dobra marka? A przede wszystkim czy jeśli dach wygląda w ten sposób jak na zdjęciu (sprzedający twierdzi, że był przeciek, ale już go naprawił i całość jest sucha) to w ogóle można wierzyć, że w środku nic nie przegniło? 

Przyczepka podobno już dłuższy czas stoi pod chmurką, pan jest właścicielem od 9 lat i uważa, że jest w pełni sprawna. 

Cena bardzo okazyjna, bo 7000 zł, no ale ten dach... 

Będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi. 

Pozdrawiam, Sylwia 

received_1024821345339367.jpeg

Opublikowano

Otworzyc moskitiere okna, wykręcić wkręty trzymajace ramkę z moskitierą, zdjąć ramkę i oblukać listewki i dach bedzie widać i wszystko będzie jasne... 15 min roboty z ponownym przykreceniem ramki... 

Sprawdzic ściany i podłogę z lewej i prawej strony równolegle do okna oraz narozniki przednie.

Pozdrawiam

To są lekkie przyczepy... budżetowe... sam taką kiedyś miałem i nie narzekałem

I cena jakaś niska... ja Bambe ( bez wc ) sprzedałem 13 lat temu za 9 tys. Z przedsionkiem i czesciowym wyposazeniem wiec ta cena jest coś za baaaaardzooooo atrakcyjna jak na dzisiejsze ceny...

Opublikowano

Mi też okno dachowe zaciekało, nie w Bambie a w kolejnej...

...lało się podczas deszczu że aż strach, ręcznik podkładałem kilka razy...

...w miarę szybko wymieniłem okno na nowe, wraz z nowymi uszczelnieniami...

i po kłopocie, tyko u mnie nie powstały takie zacieki, pewnie z uwagi na inny materiał/okleinę na suficie... i do dzisiaj mam spokój, tak że można naprawić i będzie oky.

To że był przeciek i został naprawiony nie dyskwalifikuje budy. Ale trzeba to posprawdzać, posprawdzać i posprawdzać...

Opublikowano

Mam przyczepę z podobnym sufitem - materiał. Też jest francuska.

Taki wygląd nic nie mówi. Jak poprzednik - zdjąć dolną część okienka od środka, będzie widać ramkę drewnianą w dachu. To kwestia 8 wkrętów, góry nie naruszysz tą czynnością jeżeli jest zrobione, czyli uszczelnione.

Obmacać porządnie okolice okna dachowego, ściany i wszystkie zakamarki i kąty (nie bać się wsadzić głowy wszędzie nawet pod przyczepę i pomacać podłogi od spodu). Podłoga - jedni powiedzą, że nie powinna, ale - było już tu na forum, że we francuskich przyczepach jest ubogo w belki poprzeczne, że głównie to sklejka-styropian-sklejka i się może ciut uginać przy chodzeniu. U mnie w przejściu ja czuję, że pode mną pracuje, ale ja z tych "dobrze zaizolowanych i dobrze zbudowanych".

Moja przy zakupie tez nie była idealna, była uderzona przednim narożnikiem, udało się to zrobić samemu i prócz śladów naprawy z zewnątrz i wewnątrz w bakiście przyczepie nic nie dolega, ale wymagała trochę pracy - podłoga i przebudowa wnętrza :)

Opublikowano

Panowie, dziękuję! Jednak doświadczenie i wiedza w tym temacie są nieocenione, miło mi że poświęciliście swój czas na udzielenie wyczerpujących odpowiedzi ?

Mamy znajomego, którego poprosimy o pomoc przy oględzinach, być może wyszuka coś, czego my byśmy nie dostrzegli.

Pozdrawiam!