voice Posted October 17, 2009 Share Posted October 17, 2009 Witam Panowie, kolega ma problem otóż zaciął mu się tzw. szyberdach - okno dachowe otwierane na korbkę. Korbka się obraca ale nie zamyka ani nie otwiera. Otóż okno dachowe jest niedomknięte około 3cm i nie można ani otworzyć ani zamknąć. Podjechalem dzisiaj do niego i też rozłożyłem ręce bo nie wiem i nie mam pojęcia jak sie zabrać za to aby to zamknąć, ewentualnie naprawić przed zimą. Za wszelką pomoc dziękuje . Tak wygląda to okno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konstupator Posted October 19, 2009 Share Posted October 19, 2009 Ścięte zostały zapewne plastikowe, bo jakże inaczej, zębatki siłownika. Przeciętny wiejski ślusarz wyśmiałby ten plastik ale, przecie nie głąby produkują przyczepy więc plastikowe przekładnie górą. Trzeba zostawić tylko zawiasy, by klapa mogła się otwierać albo odetnij to całę badziewie sterujące klapą. Kup profil o przekroju kwadratowym, rozcięty na jednej ścianie, by mogła tam jeździć śruba i przykręć go od frontu i tyłu otworu szyberdachu. Do szyberdachu przykręć zawiasy, a do zawiasów prowadnice, które będą jeździły po profilach i będą blokowane na dowolnej wysokości śrubami. Dzięki temu zaoszczędzisz mnóstwo kasy, a szyberdach będzie się uchylał we wszystkich płaszczyznach, będziesz mógł go całkowicie wyjąć, a przede wszystkim zawstydzisz producenta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirek Posted October 19, 2009 Share Posted October 19, 2009 Konstupator, u Ciebie w dalszym ciągu zamiast szyberdach jest taczka? to rozwiązanie nas z szokowało . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
track222 Posted October 19, 2009 Share Posted October 19, 2009 Konstupator, u Ciebie w dalszym ciągu zamiast szyberdach jest taczka? to rozwiązanie nas z szokowało . Bardzo chciałbym zobaczyc ta taczke Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spablo1 Posted October 20, 2009 Share Posted October 20, 2009 Bardzo chciałbym zobaczyc ta taczke Zobacz ten wątek. Tam znajduje się osławiona taczka na fotkach http://www.forum.karawaning.pl/viewtopic.php?t=4254&postdays=0&postorder=asc&highlight=taczka&start=15 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voice Posted October 21, 2009 Author Share Posted October 21, 2009 Panowie wszystko pięknie ładnie ale każdy tu opisuje okna starego typu. Jak widzicie jest to okno nowego typu a tu od wewnatrz żadnej śrubki itp.. I kompletna konsternacja jak się zabrać za rozebranie tego okna. A zniszczyć jest łatwo. Więc jakby ktos miał instrukcję montazu takiego okna to duzo by nam pomogło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maras Posted October 21, 2009 Share Posted October 21, 2009 voice, mam dwa okienka dużo większe, HEKI oraz mniejsze OMNIVENT. Jak się dobrze przyjżysz to te ramki od wewnątrz przyczepy są "zatrzaskiwane" bezśrubowo i po ściągnięciu ramek widać śrubki do dalszego demontażu. Bo napewno na 100% okno jest skrecane od wewnątrz przyczepy. Szkoda ,że nie znasz nazwy lub producenta tego okna dachowego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
voice Posted October 23, 2009 Author Share Posted October 23, 2009 voice, mam dwa okienka dużo większe, HEKI oraz mniejsze OMNIVENT. Jak się dobrze przyjżysz to te ramki od wewnątrz przyczepy są "zatrzaskiwane" bezśrubowo i po ściągnięciu ramek widać śrubki do dalszego demontażu. Bo napewno na 100% okno jest skrecane od wewnątrz przyczepy.Szkoda ,że nie znasz nazwy lub producenta tego okna dachowego. No własnie nic nie widac gdzie te zatrzaski są, a nie chcę nic na siłę bo to okienko troszke kosztuje. A przyczepa nie moja ( sąsiad prosił o pomoc). Okno jest dokładnie takie jak podesłałem zdjęcie, nic na oknie o producencie nie pisze. Na oko wydaje mi się , że to HEKI Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
timtim Posted December 4, 2009 Share Posted December 4, 2009 mam podobne tylko 120/60 cm i śrubki (około 40szt) były schowane pod niby wywietrznikami ,ale na bank jest przykręcany od środka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radwan Posted December 4, 2009 Share Posted December 4, 2009 to okno to chyba jest REMITOP VARIO ale moge sie mylic moze Ci pomoze instrukcja lub ta instrukcja powodzenia [ Dodano: Nie 06 Gru, 2009 10:56 ] i jak tam ? dalo sie otworzyc ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts