Skocz do zawartości

Ruchomy dach

pawwl

Rekomendowane odpowiedzi

W mojej przyczepce na samym środeczku jej dachu znajduje się szyberdach lub jak kto woli skylook. Mam takie pytanie: Czy jak zamykacie lub otwieracie to dachowe okienko to czy przy tej okazji rusza się dach (oczywiście góra dół) :lol:

• Odpowiedzi 45
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Okienko ma wymiary 50 cm x 50 cm. Osadzone jest centralnie na samym środeczku dachu. Dużo nie chodzi ale zamykając lub otwierając niemam poczucia, że dach jest sztywny. Może rusza sie bo moja przyczepka ma szerokości 2.25 a długości 4 z kawałkiem :lol:

Okno wygląda ma fabryczne. Jak dokładniej się przyjżałem to znaczy zdjąłem szyberek i wystawiłem głowę przez dziurę to odnioswłem wrażenie że blacha pokrywająca dach nie jest przyklejona do powierzchni . Czy to normalne????

Z drugiej strony to ten ruch góra dół to jakieś 7mm. Nic nie cieknie pleśni nie widać i nie czuć. więc nie będę się tym za mocno przejmował.

Takie ruchy chyba nie powinny miec miejsca, ale jak nie cieknie to powinno być ok. ALe na wszelki wypadek może warto by było podoszczelniać miejsca gdzie mogłaby woda podchodzić? Choć w sumie nie mam dokładnego obrazu jak ten daszek u Ciebie wygląda.

Pozdrawiam :lol:

Najlepiej zrob dokladnie zdjecia choc to sytuacji nie zmieni. Skoro to sie tak rusza to jest prawdopodobienstwo, ze konstrukcja drewniana albo podgnila z powodu przeciekow albo jakis magik powiekszyl sobie dach w oknie wycinajac przy tym jedna z belek konstrukcji, ktora akurat mu przeszkadzala.

Witam !

Pawwl u mnie dach z wierzchu też wygląda jakby blacha była luźno rzucona. Nie wygląda aby była przyklejona. A to poruszanie się dachu w związku z otwieranie "okienka" to widoczne jest na zewnątrz, czy też porusza się "podsufitka" w środku ?

Pozdrawiam

Jak pomacałem podsufitkę to dało się wyczuć w którym miejscu idą listwy konstrukcyjne i faktycznie Jedna z listew zozstała przecięta. Porozmawiałem z gościem z Wesołej który remontuje "budki". Powiedzial że tak się robi ale jaksię przecina którąś z listew to trzeba wstawić dodatkowe kantówki prostopadle do wyciętej. Powstaje wtedy konstrukcja podobna do litery H z dwoma kładeczkami. A że cię rusza to mam się nie przejmować dopuki nie cieknie. Zgodnie z zasadą "Jak się fest popsuje to się fest zreperuje" :lol:

Wielkie dzięki za zainteresowanie tematem. Jak kiedyś w przypływie ambicji dobiorę się do konstruksji mego daszku to zrobię pare fotek i pokarzę Wam gdzie co ijak było spaprane

[ Dodano: Wto 12 Gru, 2006 13:53 ]

Zapomniałem o zdjęcioszku

post-5646-imported-29215fe0-05d1-4bf3-97f7-e3897306ad5f_thumb.jpg

Najlepiej zrób dokładnie zdjęcia choć to sytuacji nie zmieni. Skoro to się tak rusza to jest prawdopodobieństwo, że konstrukcja drewniana albo podgniła z powodu przecieków albo jakiś magik powiększył sobie dach w oknie wycinając przy tym jedną z belek konstrukcji, która akurat mu przeszkadzała.

O tym samym pomyślałem, ale nie chciałem kolegi niepotrzebnie niepokoić :lol:

Jak pomacałem podsufitkę to dało się wyczuć w którym miejscu idą listwy konstrukcyjne i faktycznie Jedna z listew zozstała przecięta. Porozmawiałem z gościem z Wesołej który remontuje "budki". Powiedzial że tak się robi ale jaksię przecina którąś z listew to trzeba wstawić dodatkowe kantówki prostopadle do wyciętej. Powstaje wtedy konstrukcja podobna do litery H z dwoma kładeczkami. A że cię rusza to mam się nie przejmować dopuki nie cieknie. Zgodnie z zasadą "Jak się fest popsuje to się fest zreperuje" :lol:

Wielkie dzięki za zainteresowanie tematem. Jak kiedyś w przypływie ambicji dobiorę się do konstruksji mego daszku to zrobię pare fotek i pokarzę Wam gdzie co ijak było spaprane

[ Dodano: Wto 12 Gru, 2006 13:53 ]

Zapomniałem o zdjęcioszku

Sąsiedzie z Wołomina przybywaj na zlot majowy :lol:. To coś się pewnikiem popatrzy, a może i coś się poprawi. Zapraszamy!